Görüş Bildir
Haberler
Rum Lider Anastasiadis: 'Türkiye'nin Desteğini Bekliyorum'

Rum Lider Anastasiadis: 'Türkiye'nin Desteğini Bekliyorum'

Onedio Medya
29.04.2015 - 21:04
İçeriğin Devamı Aşağıda

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiadis, 'Kıbrıs Türk toplumunun lideri Akıncı ile işbirliği içinde çalışmaya hazırım. Adada adil çözümün bulunması için Türkiye’nin desteğini de bekliyorum' dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’in ev sahipliğinde Lefkoşa’da bir araya geldi.

Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, Çipras, görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Yunanistan ile Mısır ve GKRY arasında Münhasır Ekonomik Bölgelerin belirlenmesi konusundaki görüşmelerin ilerletilmesi kararı alındığını açıkladı.

Görüşmelerde, enerji, güvenlik, turizm ve serbest ticaret konularının yanı sıra terör konusunun da ele alındığını belirten Çipras, Ortadoğu ve Batı Afrika bölgelerindeki gelişmelerden endişe duyduğunu dile getirdi.

'Akıncı'nın seçilmesi ilginç bir gelişme'

Kıbrıs konusuna değinen Çipras, kendisinin ve Rum lider Anastasiadis’in bu konudaki ortak vizyonunun, Kıbrıs sorununa BM ilkeleri çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunması olduğunu dile getirdi.

Yunanistan’ın, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlamasını desteklediğini vurgulayan Çipras, KKTC’de pazar günkü seçimleri ve Akıncı’nın seçilmesini “ilginç bir gelişme” olarak değerlendirdi. Çipras, “Bu gelişmeyi dikkat ve umutla takip edeceğiz” dedi.

'İşbirliği ileri götürülecek'

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise görüşmede, enerji, turizm, deniz taşımacılığı gibi alanlarda işbirliğinin ileriye götürülmesi kararı alındığını anlattı.

Ortadoğu’da Filistin sorunu gibi meselelerin kalıcı ve adil bir çözüme kavuşturulmasına yönelik çabaların sürdürülmesi konusunda görüş birliği sağlandığını ifade eden Sisi, şöyle konuştu:

'Filistin sorunuyla ilgili barış görüşmelerinin yeniden başlaması ve uluslararası yasallık çerçevesinde, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin devleti kurulması konusunda ortak görüş sağlandı.'

'Çözüm için Türkiye’nin desteğini bekliyorum'

Anastasiadis de liderler arasında öne çıkan konulardan birinin “enerji alanındaki işbirliği” olduğunu, Doğu Akdeniz’de önemli miktarda hidrokarbon bulunmasının ülkeler arasındaki bölgesel işbirliğinde 'katalizör' bir güç olabileceğini vurguladı.

Liderler zirvesinde Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri ele aldıklarını söyleyen Anastasiadis, 'Kıbrıs Türk toplumunun yeni lideri Mustafa Akıncı ile tüm var gücüyle işbirliği içinde çalışmaya hazırım. Adada adil bir çözümün bulunması için Türkiye’nin desteğini de bekliyorum' diye konuştu.

Üçlü zirvede göçmen problemini de ele aldıklarını söyleyen Anastasiadis, bunun bölge ülkelerine ve AB için tehdit oluşturduğunu, bir önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0