Görüş Bildir
Haberler
Ruhların Dansı (Kutup Işıkları)

Ruhların Dansı (Kutup Işıkları)

nihan gürsoy
11.02.2014 - 01:23 Son Güncelleme: 11.02.2014 - 02:09

1.Ruhların Dansı

Öncelikle bilinmesi gereken Kutup ışıklarının Aurora Borealis ve Aurora Australis olarak iki farklı enlemde meydana geldiği.  Aurora kelimesi ise Roma Şafak Tanrıçası’nın isminden gelmektedir. Cree (Kanada'da yaşayan Algonkinler) halkı bu ilginç olaya Ruhların Dansı adını vermişler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2.Nasıl?

Basit bir şekilde her 11 yılda bir 'güneş lekesi döngüsü' meydana gelir.Güneşten gelen parçacıkların Dünya'nın manyetik alanı ve atmosferle etkileşimi sonucu bu benzersiz ışıklar oluşuyor. Güneş lekeleri ise parçacık püskürtülmesinde baş neden.. Bu lekelerin arttığı dönemlerde püskürme artıyor;  dolayısıyla da şiddetli kutup ışıkları görülebiliyor.

Ne zaman?

Kutup ışıklarını, kutuplara yaklaştıkça görülme olasılığı daha da artar. Çoğunlukla da 60-72 derece kuzey ve güney enlemlerinde görülür. Gün dönümlerinde ve gecelerin uzun olduğu kış aylarında - eylül mart arası - (gözle görebilmenin koşulu gökyüzünün karanlık olması) görme olasılığımız daha fazla.. Bunun için de Norveç, İsveç gibi bize görece daha yakın olan İskandinavya ülkelerine gitmek iyi bir seçim.

Nerede?

Kuzey ışıklarını izleyeceğiniz bölgede havanın açık olması gerekiyor. Yani Norveç'in Tromsö şehrini düşünürsek alçak basınç ve nem sebebiyle sürekli yağış alması sebebiyle açık bir gökyüzü yakalamak biraz şans işi. dolayısıyla o kdar yol kat edip görmeden gelmek olmaz. Bu sebeple Abisko ya da Kiruna gibi İsveç'te yer alan kentler deniz seviyesinden daha yüksekte bulunduğu ve karasal bir iklimde yer aldıkları için daha elverişli. Kent ışıkları da görüşü sınırlandıracağından daha küçük şehirleri seçmek ayrıca mantığa uygun. Ayrıca Abisko'da kuzey ışıklarına dair bir gözlemevi de var. tabi kendisine gitmek için özel tasarlanmış kar küreme aracı-otobüs karışımı bir araçla uzun bir yolculuk yapmanız gerekiyor.

İyi haber

Güneş lekesi aktivitesinin en yoğun olduğu dönemler 4-5. yıllar olarak kabul ediliyor. yeni döngünün başlangıcı ise 2009 yılı idi. 2013 yılında, 1859 yılından bu yana en yüksek jeomanyetik fırtına beklenmekteydi. Ancak NASA'nın son tahminlerine göre bu olay henüz yaşanmadı. en yüksek seviye 2015'e kaldı yani bir yıl içinde gittik gittik yoksa yeni beklentiler taa 2023'lere kalabilir. Hem gitmişken bir de Meşhur Buz Otele uğrayıp, bir Atlantik Yolu'nu görüp kendi wallpaper'ınızı da kendiniz çekebilirsiniz.

The Aurora

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
10
10
4
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın