Görüş Bildir
Haberler
Reza Zarrab ABD'de Tutuklandı

Reza Zarrab ABD'de Tutuklandı

Deniz Gök
21.03.2016 - 23:56 Son Güncelleme: 22.03.2016 - 09:56

İran asıllı iş adamı Reza Zarrab, İran'a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olmak suçlamasıyla ABD'nin Miami kentinde tutuklandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası haber ajansı Reuters İran asıllı işadamı Zarrab'ın cumartesi günü Miami'de yakalandığını, bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından da tutuklandığını bildirdi.

Zarrab'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. 

Zarrab'ın dışında iki zanlı daha Kamelia Jamshidy (29) ve Hoşsein Najafzadeh (65) isimli İran vatandaşının da arandığı bildirildi. 

75'er yıl hapis istemi

Soruşturmayı yürüten ​New York Bölge Savcısı Preet Bharara, Zarrab’ın işlediği iddia edilen suçların sıralandığı 21 sayfalık iddianamenin açıklanmasının ardından davayla ilgili yaptığı açıklamada “Bu sanıklar, yıllarca İran ve İranlı şirketlere yönelik yaptırımları ihlal ettiler ve dünya genelinde kara para akladılar” dedi.

Savcılık her üç zanlı için ABD’yi dolandırmaktan 5 yıl, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve kara para aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

Zarrab, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

Cari açığın yüzde 15'ini kapattığını iddia etmişti

Zarrab, 2014'te A Haber televizyon kanalına verdiği bir röportajda '25 milyar TL'lik ihrtacat yapmışım, cari açığın yüzde 15'ini tek başıma kapatmışım. Takdir sizin' demişti.

İran'da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan ve Zarrab ile iş ortağı olduğu öne sürülen Babek Zencani geçtiğimiz günlerde idam cezasına çarptırılmıştı.

Bunun üzerine Zencani ile ortak olduğu şeklindeki haberler hakkında yazılı bir açıklama yapan Zarrab haberlerin asılsız olduğunu belirterek, “Babek Zencani hiçbir zaman benim 'ortağım' olmadı ve ben İran devletinin parası ile ticaret yapmadım” demişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zarrab'ın tutuklanması sosyal medyada yankılandı

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
deli-sabit

Benim hayırsever İranlı kardeşimi.....ABD' de s*kerler inşallah...

Pasif Kullanıcı

Amerika Türkiyeye benzemez rıza.

Yusuf Demir

bu adam bu ülkenin bakanından plaket aldı:) numan ne olacak şimdi:))