Görüş Bildir
Haberler
Reza Zarrab Kefalet Talebinden Vazgeçti

Reza Zarrab Kefalet Talebinden Vazgeçti

Deniz Gök
01.04.2016 - 22:39 Son Güncelleme: 02.04.2016 - 10:29

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Türkiye'deki yolsuzluk skandalının kilit ismi olan ve Miami’de tutuklanan Reza Zarrab'ın, Florida mahkemesindeki kefalet duruşmasından vazgeçtiğini ve yargılamanın devamı için New York’a götürüleceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz günlerde Miami’de tutuklanan Reza Zarrab, Pazartesi günü yapılacağı açıklanan mahkemeye yaptığı başvuruda Miami mahkemesine kefalet karşılığında serbest kalma talebinden vazgeçtiğini bildirdi ve yargılanmak için davanın açıldığı New York Güney Bölgesi Mahkemesi’ne sevkini istedi.

Miami mahkemesi de Zarrab'ın talebini kabul ederek New York’ta yargılanmasına karar verdi.

22 Mart’ta kefalet başvurusu yapan Zarrab'ın bu talebinin reddedildiği yönünde haberler basına yansımıştı. Ancak bu haberler daha sonra Zarrab'ın avukatı tarafından yalanlanmıştı.

İşbirliği olarak yorumlandı

Zarrab’ın kefaletle serbest kalmaktan vazgeçmesi, Amerikan adaleti ile “işbirliği” yapacağının ilk işareti olarak yorumlandı. Zarrab’ın, suçlamaları kabul ederek, “işbirlikçilerini” açıklaması halinde, cezasının indirilmesi söz konusu olabilecek. Ancak Zarrab'ın yargılanacağı New York mahkemesine de kefalet talebinde bulunabileceği belirtiliyor.

Bharara'nın Twitter'dan paylaştığı belge şöyle:

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Reza Zarrab, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklanmış, 40 gün sonra serbest bırakılmıştı.

Zarrab'ın ortağı olduğu ileri sürülen Babek Zencani İran’da milyon dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla idam cezasına çarptırılmıştı. 

Zarrab, yaptığı bir açıklamada “Babek Zencani hiçbir zaman benim 'ortağım' olmadı ve ben İran Devleti’nin parası ile ticaret yapmadım. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve ülkeme yararlı bir vatandaş olarak yaşamaya da, çalışmaya da devam ediyorum” demişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reza Zarrab 19 Mart'ta ailesiyle gittiği ABD'nin Miami kentinde gözaltına alınmıştı. 

Yazılan ön iddianamede Savcı Preet Bharara, Zarrab'ın dört ayrı suçtan toplamda 75 yıl hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Zarrab'a yöneltilen suçlamalar şu şekilde;

  • ABD'ye karşı dolandırıcılık,

  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) ihlal etmek,

  • Bankacılık sistemine karşı dolandırıcılık,

  • Para aklama.

Savcı ​Bharara, Zarrab'la ilgili paylaşımından önce de attığı tweet’te de eski bir usülsüzlük ve kötüye kullanma davasıyla ilgili olarak 2013 yılında yaptığı bir açıklamayı paylaşarak, ‘kirli politikacılara’ dikkat çekti.

Ajanslar ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
193
89
11
9
7
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Fahiseyle memurun bahşişini hemen veren reza amerika hapishanelerinde zencilerden bol bol bahşiş alırsın inşallah

Hard Gamer

Yazık la adama, Amerika'da önüne yatacak kimse yok.

görüncek adam

Bu tayyipin Obama'ya gitmesi bu Rezanın içeri girmesinden dolayıdır.Az önce zaten azarı da yemiş Obama'dan. Reza ile ilişkimiz ne kadar yok dese de en salak ... Devamını Gör

tatlış penguen

evet bu benim de aklıma geldi valla