Görüş Bildir
Haberler
Reggae, Kökleri ve 80’ler Jamaika'sının İnkâr Edilemez Dans Salonu Kültürü

Reggae, Kökleri ve 80’ler Jamaika'sının İnkâr Edilemez Dans Salonu Kültürü

Batuhan
29.01.2016 - 13:46

70’li yılların sonuna doğru reggea müziğinin tanınırlığı gün geçtikçe artarken, Kanadalı fotoğraf sanatçısı Beth Lesser , tabiri caizse tavşanın inine giriyor ve 1981 yılı Kingston ’ının hafif sisli sokaklarında başı dönmüş bir halde dolaşmaya başlıyor. O zamanlar dans salonlarının altın çağ yaşadığı zamanlar, Rastafarianizm Jamaika’da yeni yeni filizlenmeye başlamış ve müzik kültürü DJ’ler ve rapçilerin etkisiyle tam gaz yola devam ediyor.

Müzik her yerdeydi” diyor Beth. “Müzikli dans gecelerinin kayıtları alınmış, eskimiş karışık kasetlerden ve bant kayıtlarından yayınlanan müzik otobüslerde, taksilerde duyuluyor; yüksek ve tiz ses restoranlardan, dükkanlardan sokaklara taşıyordu.”

Beth bundan sonraki on yıl boyunca bölgeye gidip geldi ve hâlâ göreceli olarak gizemini koruyan bu yaşantıyı belgelemeye çalıştı. Canlı dansların ve kayıt stüdyolarının binlerce fotoğrafını çekti. Bütün bu süreç boyunca da 80’li yıllarda çalışacağı Reggae Quarterly adlı dergiyi çıkarmaya başladı.

Çizgili yelekler ve devrik şapkalarla birlikte müziğe ait fırtınalı görüntülerin olduğu sergisi hâlâ Londra’daki KK Outlet ’te sergilenmekte. Daha önceden de 2008 yılında, Beth’in kapsamlı çalışmalarının bulunduğu Dance Hall: The Rise of Dance Hall Culture adlı kitabı yayımlanmıştı ama yine de sergi, onun en iyi işlerini çok daha yakından görmek için büyük bir fırsat.

“Tüm isteğim zamanında çok ünlü olan tüm bu sanatçıların unutulmaması” diyor Beth.

“80’lerin ruhu hâlâ canlı.”

It’s Nice thatGaia Dergi

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın