Görüş Bildir
Haberler
Radyasyon ve Nükleer Enerji | Popüler Bilim TV

Radyasyon ve Nükleer Enerji | Popüler Bilim TV

Cep Telefonları, Mikrodalga Fırınları gibi unsurlar ve gündelik hayatımızda ne kadar radyasyona maruz kalıyoruz.

Yararlı ve zararlı radyasyon nedir....

Radyasyon uzayda yayılan enerji olup, insanoğlunun yaşadığı çevrenin bir parçasıdır. Bilinen örnekleri ise güneşten dünyaya gelen ışık ve ısıdır. X-ışını ve radyo dalgaları da radyasyonun  türleridir.

Radyasyon atomlardan gelir. Doğada bulunan her nesne atomlardan oluşmuştur. Atomlar maddelerin yapı taşlarıdır. Atomlar, proton ve nötronlardan oluşan çekirdek ve çekirdeğin etrafındaki yörünge elektronlarından oluşur (Şekil-3). Farklı elementler için nötron, proton ve elektron sayıları değişiktir. Proton pozitif ve elektron negatif elektrik yüklüdür. Bu elektriksel çekim elektronları yörüngede tutar. Biraraya gelen atom grubları molekülleri oluşturur. Atomlar ve moleküller hareketlerinden dolayı kinetik enerji veya yapılarından  dolayı potansiyel enerjiye sahiptirler.

Atomlar ve moleküller enerji soğurabilir ve artan enerji miktarına göre hareket ve/veya yapılarında değişiklik olur. Fakat atom ve moleküller enerji de yayabilirler. Bu da onların kinetik ve potansiyel enerji konumlarındaki değişikliklere neden olur. Örneğin mum yandığında, mumun molekülleri ile havadaki oksijenin birleşmesi sonucu mumun yapısında değişiklikler olur. Bu yapısal değişikliklerin sonucu ısı ve ışık formunda enerji ortaya çıkar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Radyasyon ve Nükleer Enerji | Popüler Bilim TV

Radyoaktif madde nedir?

Telefonlardan yayılan radyasyon zararlı mı?

Radyasyon ve Nükleer Enerji nedir?

Mikrodakga Fırınlarda radyasyon tehlikesi var mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tirityum ne kadar radyasyon yayıyor?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın