Görüş Bildir
Haberler
Putin: 'Kırım Hep Rusya'nın Parçası Oldu'

Putin: 'Kırım Hep Rusya'nın Parçası Oldu'

adem kara
18.03.2014 - 14:48

Putin: 'Kırım Hep Rusya'nın Parçası Oldu'

Sabah saatlerinde Kırım'ın Rusya'ya ilhakı için hazırlanan tasarıyı onaylayan Vladimir Putin öğleden sonra da Kremlin'de yaptığı açıklamda, ''Kırım'ın insanların kalplerinin derinliklerinde hep Rusya'nın bir parçası' olduğunu söyledi.

Rusya lideri, milletvekillerinden Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'yla birleşmesi kararına da destek olmalarını istedi.

Kırım'da pazar günü düzenlenen referandumda, seçmenlerin yüzde 97'si Ukrayna'dan ayrılma yönünde oy kullanmış, Kremlin de bu talep doğrultusunda parlamentoda girişimde bulunmuştu.

Avrupa Birliği ve ABD oylamayı yasadışı olarak niteledi ve Rusya'dan bazı yetkililere yaptırım uygulama kararı aldı.

Ukrayna'da aylarca süren gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Şubat ayının sonunda Rusya'ya kaçması üzerine Rus güçleri Kırım'a girerek kontrolü ele almıştı.

Kırım'ı egemen bir devlet olarak tanıdığını açıklayan ve 'Rusya'ya ilhakı' için hazırlananan yasa tasarısını onaylayan Putin, Ukrayna'da yaşananları 'radikallerin yarattığı kaos' olarak niteledi.

Kırım'ın Rusya'nın ayrılmaz bir parçası olageldiğini kaydeden Putin, Pazar günü yapılan referandumun 'fazlasıyla ikna edici' olduğunu da savundu.

Rusya lideri, Kırım halkının da kendi ifadesiyle 'bu tarihsel adaletsizliğe katlanmak zorunda olmadığını da söyledi.

Kırım 1954 yılında, Sovyet yönetimi altındayken Rusya'dan Ukrayna'ya devredilmişti. Rusya Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı göstereceğine ilişkin anlaşmalara imza atmıştı.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0