Görüş Bildir
Haberler
Pussy Riot Rusya'yı AİHM'e Şikayet Etti

Pussy Riot Rusya'yı AİHM'e Şikayet Etti

Onedio Medya
29.07.2014 - 15:53 Son Güncelleme: 29.07.2014 - 15:58

Rus punk grubu Pussy Riot'ın iki üyesi Moskova'daki bir katedralde protest bir şarkı söylemelerinin ardından hapse atılmaları nedeniyle Rusya'yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM'e şikayet etti.

Pussy Riot üyeleri Mariya Alyokina ve Nadejda Tolokonnikova yargılanma süreçlerinin işkenceye eş değer olduğunu belirterek, AİHM'de Rusya'ya karşı dava açtı.

İkili Rusya'dan uğradıkları zarar için 120 biner euro ve mahkeme masrafları için ise 10 bin euro talep ediyor.

Tolokonnikova'nın babası Andrey ikilinin daha yüksek bir tazminat talep etmesi gerektiğini belirterek, '250 bin euro yerine 250 milyon euro istemelilerdi' dedi.

İkili başkent Moskova'daki bir katedralde protest bir şarkı söylemelerinin ardından, 'dine nefretten kaynaklanan holiganlık' suçlamasıyla Ağustos 2012'de hapse atılmıştı.

Alyokina ve Tolokonnikova'nın katedralde söyledikleri şarkıda Ortodoks Kilisesi'nin Putin'e verdiği destek ağır bir şekilde eleştiriliyor ve Meryem Ana'dan 'Putin'i kovması' isteniyordu.

Alyokina ve Tolokonnikova'nın cezaları insan hakları grupları, Putin'in muhalifleri ve bazı ülkeler tarafından protesto edilmişti.

Paul McCartney ve Madonna gibi sanatçılar da gruba destek vermişti.

Ayrıca, Uluslararası Af Örgütü Pussy Riot üyesi üç kadını düşünce mahkûmu olarak nitelendiriyordu.

Grup üyelerinden Yekatarina Samutseviç de aynı suçtan hapis cezası almış, geçen Ekim ayında açtığı temyiz davası sonucu serbest bırakılmıştı.

Alyokina ve Tolokonnikova ise 21 ay hapiste kaldıktan sonra Rus Parlamentosu'nda kabul edilen afla geçen Aralık ayında serbest kalmıştı.

AİHM'deki bu dava halen devam ediyor.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0