Görüş Bildir
Haberler
Protesto Nedir? Medeni Protesto Nasıl Yapılır?

Protesto Nedir? Medeni Protesto Nasıl Yapılır?

Protesto Nedir? Medeni Protesto Nasıl Yapılır?

Gerek ülkemizde veya gerekse başka ülkelerde protesto, demokrasilerde mutlaka bulunması gereken ve eleştirinin fiiliyata döküldüğü bir eylem biçimidir. Protesto, sizleri yöneten veya sizin üzerinizde olumsuz güç etkisi bulunan makamlara veya bireylere karşı gösterilen bir nevi dışa vurumdur. Peki protesto hakkında dünya ne biliyor? Ülkemizde protestoyu uygulama konusunda ne kadar bilinçliyiz? Protesto diye adlandırılan ancak protesto ile alakası olmayan eylemlerin neler olduğunu biliyor muyuz? Bunun gibi maddelerin cevaplarını bu yazımda öğrenmiş olacağız:

Neler Öğreneceğiz?

  • Protestolarda Uygulanan Kirli Kültürün ve Kara Propagandanın Deşifresi

  • Şiddet İçerikli Protestoların Yanlışlığı

  • Kaliteli Demokrasilere Sahip Olmak İsteyen Toplumların, Protestoları Nasıl Yapması Gerektiği

  • Protesto Modelleri ve Medeni Protesto Kavramı

Hadi Başlayalım:

1- Protestolarda Uygulanan Kirli Kültürün ve Kara Propagandanın Deşifresi

Bir protesto sırasında, o protestolara tanık olan insan sayısı çoktur. Protesto yapılan mekanların civarında bulunan insanlara, eğer doğru bir protesto örneği göstermezseniz, bu protesto örneğindeki kirli kültür, ilerleyen zamanlarda diğer bireylere de bulaşıp onlarda farklı konularda aynı protesto modelini sergileyebilirler.

Protesto örnekleri, kültürel anlamda toplumlar tarafından bu şekilde aktarılırsa, ilerleyen yıllarda bozuk demokrasi yapıları ortaya çıkması mümkün olacaktır. Doğru protesto, ilgili iletinin yetkili kurumlara doğru ve güçlü bir şekilde iletilmesi ile ortaya çıkar. Bunun yöntemlerine yazımın ilerleyen kısımlarında değineceğim.

2- Şiddet İçerikli Protestoların Yanlışlığı

Halk, sıkıntısını ve şikayetini ortaya çıkarmak adına kimi protestolarda bağırabilir. Bir toplum, eğer bir konudan sıkıntı duymuşsa, bu sıkıntısını üst mercilere bildirip çözümlenmesini ister. Ancak bu sıkıntıların çözümlenmesi için, protesto yapılırken, şiddete ve kargaşa yoluna gidiliyorsa, bu doğru bir protesto yöntemi olmaz. Kaldırımları sökerek, polise taş atarak, molotof kokteylleri hazırlayıp, kamu güvenliğini tehlikeye sokarak ve ekonomiye zarar vererek, doğru protesto sergilenmez.

Çoğu protesto içerisinde toplumu tedirgin etmek isteyen illegal örgütler vardır. Bunlar kımıl zararlısı gibi ilgili protesto grubunda yer işgal edip şiddeti körüklerler. Normal düzeyde seyreden protestolar kimi zaman bu tarz gruplar sebebiyle, şiddet içermeye başlar ve esas sıkıntılar o zaman ortaya çıkar.

3- Kaliteli Demokrasilere Sahip Olmak İsteyen Toplumların, Protestoları Nasıl Yapması Gerektiği

Demokrasiler aslında hem halk tarafından ve hem de halkı yöneten yöneticiler tarafından oluşan bir yönetim biçimidir. Kaliteli bir demokrasiye sahip olmak için, protestoların kalitesinin artması ve şiddet yönünün azalması için, hem halkın bilmesi ve hem de yöneticilerin bilmesi gereken bir takım şeyler vardır.

Halkın Bilmesi Gereken Şeyler

  • Bir bölgede sıkıntılarınızı dile getirmek için protesto yapmak istiyorsanız, içinize sızabilecek ve olay çıkarabilecek gruplar, içinizde bulunabilir.

  • Sizi yönlendirmek isteyen ve sizinle aynı sloganı atıp, şiddeti alevlendirmeye çalışan bazı kişiler çıkabilir. Bunlar genellikle olaylarda lider olup bilinmek ve tanınmak isteyen kişilerdir.

  • Komünist ve sosyalist grupların, protesto yapmanıza destek vermek için, yanınızda bulunmasına izin vermeyin. Çünkü, komünizm, şiddetle ve güvenliği yok etmekle beslenen ideolojidir. Siz sesinizi duyurmak istersiniz ancak onlar güvenliği ortadan kaldırmak isterler.

Yöneticilerin Bilmesi Gereken Şeyler

  • Kamuyu bilinçlendirme adına; basın ve yayın organlarınızda, daha önceden belirlenen sorunların kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulacağını sık sık hatırlatın.

  • Uzun zamandır süre gelen sorunlar adına bazı komisyonlar oluşturun ve bu komisyonları bu sorunların çözümü adına çalışmaya teşvik edin.

  • Protesto yapılan alanlarda bozgunculuk çıkarmak isteyen gruplara karşı sivil polis ve sivil araç bulundurup bunları hemen etkisiz hale getirin.

İki kısım adına da çözümleyici maddeleri artırmak mümkündür ancak bunlar temel olanlardır

4- Protesto Modelleri ve Medeni Protesto Kavramı

Basın yayın organlarında çoğu zaman gördüğümüz protestolarda bağırmak ve çağırmak ana unsurdur. Tabi ki protestolarda bağırıp ses duyurulabilir ancak bu genel anlamda kesin çözüm değildir ve her zaman gereksiz yere bağırıp çağırmak doğru değildir. Şimdi protesto yapmak isteyen gruplara örnek olabilecek protesto modellerini sıralayalım ve bunu medeni protesto perspektifi içerisinde belirtelim:

  • Bilimsel Protesto Kavramı: Daha önceden sonucunun nereye gideceği bilinen protestonun adıdır. Protesto topluluğuna liderlik yapacak kişilerin, protesto seyrini daha önceden belirleyerek protestoya şekil vermesidir. Liderlik yapacak kişinin, protesto topluluğunun saygınlığını kazanması ve bilinçli biri olması şarttır.

  • Yazılı Protesto kavramı : Sıkıntı duyulan konuya dair, sıkıntı duyan tüm kişilerin hepsinden yazılı olarak sorunlarının belirtildiği dilekçelerin ilgili makama iletilmesi ve basın yayın ekibinin oraya çağrılarak bu konunun ilgili makama iletildiğinin duyurulmasıdır. Basın önünde açıklama yapılarak bu konuya dair bir çözüm oluşmadığı veya bir hareketlilik çıkmadığı takdirde, ilgili makamda bulunan kişilerin halk nezdinde itibarının azalacağının belirtilmesidir.

  • Sessiz Protesto Kavramı : Bilinen bir protesto çeşididir. İlgili topluluğun, sorunu çözebilecek kurumun önünde dikkat çekici şekilde beklemesidir.

Bu modellere başka protesto modelleri de eklenebilir. 3 modelde medeni protesto tanımını kapsar. Medeni protesto modelleri düşünülerek artırılabilir. Önemli olan kaliteli protesto modelinin toplumlar tarafından iyi algılanmasıdır.

Sonuç Olarak;

Protesto, demokratik bir milletin sorunlarını dile getirdiği fiili uygulamaya verilen isimdir. Bugün bir takım basın yayın organları (onlar kendilerini biliyorlar), terör örgütlerinin ve illegal yapılanmaların yaptığı eylemlere, demokratik protesto hakkı diyerek masumlaştırmaya çalışmaktadırlar. Özellikle Türk halkı, bu mantığa dair son derece bilinçlidir. Güçlü Türkiye, güçlü demokrasiye sahip bir Türkiye'nin halkı, her zaman protesto yapma hakkında sahip olacaktır.

Ancak bu millet, terör örgütlerine ve illegal yapılanmalar ve dış mihraklara asla pabuç bırakmaz...

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere... Sağlıcakla

Kaynak: http://www.mtasdemir.com/protesto/
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0