Görüş Bildir
Haberler
Polisiye Sevenlere: Mutlaka Maceralarını Okumanız Gereken Dedektifler!

Polisiye Sevenlere: Mutlaka Maceralarını Okumanız Gereken Dedektifler!

Siz de beyin zorlayıcı, bitene kadar elden bırakılması imkansız, gizemli polisiye roman hastası mısınız? Okuduğunuz polisiyedeki dedektiflere karşı büyük hayranlık besliyor, yeni dedektiflerle tanışmak mı istiyorsunuz? O zaman bu içerik tam sizlik!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sherlock Holmes

Evet, en ünlü danışman dedektifimizden başlayalım. Son yıllarda yıldızı parlayan modern dizisi bir yana, Sherlock Holmes kitaplarında da bir o kadar hayranlık uyandırıcı. Bir kitabı kapsayan hikayeleri olduğu gibi, kısa hikayelerden oluşan derlemeleri mevcut. Başlamak isteyenler için, ilk romanın adı 'Kızıl Dosya' dır.

2. Hercules Poirot

Agatha Cristie'nin meşhur; yumurta kafalı, muhteşem bıyıklı, küçük gri hücreli özel dedektifi! Nasıl Sherlock'un Watson'u varsa, Poirot'nun da Hastings'i var. Pek alçakgönüllü olduğu söylenilemez. Fakat böyle bir zekaya sahip olan kimse boşu boşuna alçakgönüllülük etmez! Sahaya inmeden, koltuğunda öylece oturup cinayet çözmesiyle bilinir. Tavsiyem, karakterimizin son kitabı olan 'Ve Perde İndi'nin en son okunması.

3. Shinichi KUDO ve Heiji HATTORİ

3. Shinichi KUDO ve Heiji HATTORİ

Evet, bu iki dedektif manga 'Detective Conan'  karakterleri.  945 bölüme ulaştı ve mangaka'sının mottosu 'Hayat biter, ama Detective Conan bitmez.' olduğundan, size bu manga serisiyle ilgili yeterli bilgiyi ne kadar uğraşsam da veremem. Başlayınca bir daha bırakamayacağınızın ve gerekirse uyumayarak o 900 bölümü çıkaracağınızın garantisini verebilirim. Ana karakterimiz Shinichi KUDO, takip ettiği siyah giysili adamlar ona zehir diye başka bir ilaç verince dedektifimiz çocuk haline geri döner. Bedenini geri kazanmak için o adamların izini sürmelidir. Fakat sorun şu ki: Kimse yedi yaşında bir çocuğun karşısına çıkan cinayetleri çözdüğüne inanmaz. Shinichi'nin bir şekilde o adamları öldüğüne, yanındakilere de çocuk olduğuna inandırması gerekmektedir. Heiji ise sonradan onu kimliğini keşfeden ve ona yardım eden çok sempatik ve sevilen bir dedektifimizdir!

4. Lisbeth SALANDER

4. Lisbeth SALANDER

Biliyorum, usta yazar Stieg Larsson'un yarattığı sıradışı karakter bir hacker, dedktif değil. Fakat ilk kitabı Ejderha Dövmeli Kız'da bir nevi dedektiflik yapması için tutuluyor ve üçlemelerde de hacker'lığını dedektiflik yaparak kullanıyor. K,tapların adını duymuşsunuzdur: Ejderha Dövmeli Kız, Ateşle Oynayan Kız ve Arı Kovanına Çomak Sokan Kız. Asıl yazarı vefat ettiğnden, başka bir yazar elinden çıkan Örümcek Ağındaki Kız da unutulmamalı tabi. Asi, dahi, umursamaz hacker Lisbeth'in; hayattan ve hükümetten yediği darbelere rağmen ayakta kalmaya çalışması soluksuz okunacak bir macera. Okumadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz, benden söylemesi.

5. Miss Jane Marple

Usta yazar Agatha Cristie'nin kaleminden çıkma ikinci en ünlü dedektif Miss Marple'ın uysal görünümünün ardında katili avlamaya hazır bir deha yatıyor! Oldukça mantıklı ve deneyimli bir karakter. Onunla karşılaşan zeki polislerin onda bu ışığı görmesi güç olmuyor! Porsuk Ağacı Cinayeti'ni okumanızı tavsiye ederim!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jane RIZZOLI

6. Jane RIZZOLI

İlk başta belirtmeliyim ki, karakterin başrolde olduğu televizyon dizisi her ne kadar çok güzel olsa da, kitaplarıyla karşılaştırılamaz bile! Beni her zaman etkilemiş olan tıbbi gerilimin kraliçesi Tess Gerritsen'in elinden çıkan kitaplar, Dedektif Rizzoli ve Doktor Isles'ın maceralarını sanki burnumuzun dibinde gerçekleşiyormuşçasına yaşatıyor! Her ne kadar son çıkan kitaplarda birlikte olan sahneleri azalmışsa da, bu seriyi takip eden herkes Rizzoli&Dean aşkına hayran. Bu seri ve Gerritsen'in diğer kitapları; hikayelerinde kriminalistik ve adli tıbba daha bilimsel açılardan, terimleriyle değinen kitaplardan. Zaten Gerritsen de eski doktor ve kitapları bu yüzden tıbbi gerilim. Spoiler yemek istemiyorsanız Çırak'tan başlayın.

7. Cormoran Strike

7. Cormoran Strike

Robert Galbraith mahlasını kullanan J.K. Rowling'in bu kadar güzel polisiye roman yazacağını düşünmedim desem yeridir. Tek kelimeyle müptelasıyım! Gerek geçmişi, gerek kişiliğiyle çok sıradışı bir karakter olan Strike'ın şu ana kadar bulunduğu iki roman var: Guguk Kuşu ve İpek Böceği. Okumayanlara mutlaka tavsiye ederim, yeni kitabı heyecanla bekliyorum!

8. Dave GURNEY

8. Dave GURNEY

Evet, resimden şu bir aralar herkesin elinde olan 'Aklından Bir Sayı Tut' romanını hatırladınız değil mi? John Verdon emekliliğini geçirecek en güzel yolu bulmuş: Süper dedektif Gurney'e hayat vererek! Her kitapta karakterin çalkantılı ve hüzünlü geçmişi hakkında daha çok bilgi sahibi oluyoruz. Ama itiraf edeyim -kitabı okuyanlar bilirler-, Gurney'den çok tam bir küfürbaz sarhoş olan Hardwick'i daha çok seviyorum. Her bir cümlesinde ayrı güldürüyor, her satırlarda belirdiği anda, içimden tezahürat ediyorum. Bilmeyenler için, Hardwick, Gurney NYPD'den emekli olmadan önce birlikte çalıştığı muhteşem insandır.

9. Lincoln Rhyme

9. Lincoln Rhyme

Jeffrey Deaver'ın usta kaleminden çıkma karakter; başarılı kriminologluk kariyerini, bir olayı araştırırken binanın çökmesi üzerine yüzü ve sol yüzük parmağı dışında felç olmasından bırakmak zorunda kalmıştır. Kendini öldürmesi daha yüksek bir ihtimal olsa da, iyileşmesi için çok küçük bir ihtimal bulunan bir ameliyat geçirmek üzereyken karşısına bir cinayet çıkar ve Amelia Sachs adında bir polis de ona yardım eder. Efsane bir karakterdir. Kemik Koleksiyoncusu'nu duymuş olmanız muhtemel, serinin ilk kitabı da o zaten. Denzel Washington ve Angelina Jolie'nin başrolleri paylaştığı filmi bile var.

10. Dedektif Julia

10. Dedektif Julia

Bu bir çizgiroman serisi, muhtemelen rastlamışsınızdır. Audrey Hepburn'e benzerliğiyle dikkat çeken kriminoloğumuz, karşısına çıkan olayları çözmektedir. Hikayeleri özgün ve sürükleyici, çizimler ise muhteşem. Çizgiroman sevenlere tavsiyem olsun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Nevzat Komiser

11. Nevzat Komiser

Usta yazarımız Ahmet Ümit'in Nevzat Komiser'ini atlamayacağım. Gerçi kendisi artık komiser ama dedektiflikten de geçmiştir onu  için sakıncası yok! Yazar Ahmet Ümit kahramanını, “alaturka bir kişilik” diye niteliyor. 50’li yaşlarını süren Nevzat yanlız yaşayan, suskun, çok alışık olmadığımız bir kahraman. Polisliğe alaylı olarak başlayıp, mesleğin bütün kademelerinde bulunmuş. Başarı kadar başarısızlıkları da yaşamış, İstanbul’u avucunun içi gibi tanıyan, suçlu psikolojisini iyi bilen biri. Muavini Ali'yi de unutmamalı!

12. Behzat Ç.

12. Behzat Ç.

Emrah Serbes'in eseri ünlü Behzat Ç.'yi de unutmamak lazım. Unutulur mu zaten o? Bu ünlü Behzat Ç, 1985 yılında Polis Akademisi'nden mezun olmuş, cinayet bürosunda görev yapmakta olan bir polistir. Hizmet verdiği süre içerisinde almış olduğu cezalar nedeniyle hep başkomiser olarak kalmış, ekibinde yer alan diğer polisler HarunHayaletAkbaba,Eda, Emre Selim ve Cevdet ile beraber Ankara'da yaşanan cinayet olaylarını çözmeye çalışmaktadır. Dizisiyle de kitabın satışlarını epey etkilemiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın