PISA 2018 Sonuçları Açıklandı: Türkiye Ortalamanın Altında, Kızlar Erkeklerden Daha Başarılı
Türkiye'de 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 73'ünü temsil eden 186 farklı okuldan 6 Bin 890 öğrenci PISA testine girdi.
BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün haberine göre, PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye'de öğrenciler "okuma, matematik ve fen bilimi" alanlarının tamamında OECD ortalamasının altında kaldı.
Türkiye 2003'den bu yana her üç yılda bir yapılan PISA sınavında tüm branşlarda OECD ortalamasının altında kalıyor.
Yine de Türkiye'de öğrencilerin becerisinde 2003'ten 2012 yılına dek artan bir eğilim söz konusuydu ve okuma alanında OECD ortalamasına en çok 2012 yılında yaklaşılmıştı.
Fakat 2015 yılı PISA sonuçlarında Türkiye bir önceki 2012 yılı sonuçlarına göre sert bir düşüş göstererek matematik ve okuma alanlarında 2003 yılındaki seviyesine, fen alanında ise 2006 yılındaki seviyesine gerilemişti.
2018 sonuçları ise Türkiye'nin okuma alanında yeniden 2012 yılındaki seviyesine yaklaştığını, matematik ve fen alanlarında ise 2012 seviyesinin de bir miktar yukarısına çıktığını gösteriyor.
Yıllara göre grafiklerin değişimi ise şöyle:
Okuma
Matematik
Bilim becerisi
Sıralamada Türkiye hangi konumda?
Öğrencilerin yüzde 74'ü okumada seviye 2 ve üzerine erişebilirken bu oran OECD ortalamasında yüzde 77.
Matematik alanında seviye ikiyi başarabilen öğrenciler asgari seviyede.
Net yönergeler verilmeden, basit bir durumun matematiksel temsilini yorumlayabilirler ve ayırt edebilirler. Raporda bunun örneği olarak 'alternatif iki rotanın arasındaki mesafeyi karşılaştırma' ve 'fiyatları farklı para birimlerine çevirme' gösteriliyor.
Türkiye'de öğrencilerin yalnızca yüzde 5'i matematikte seviye 5 ve üzerine çıkabilirken, OECD ortalamalarında bu oran yüzde 11.
Fen alanında ise Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 75'i seviye 2 ve üzerine ulaşabildi.
OECD ortalamasında ise öğrencilerin yüzde 78'i fen bilimlerinde seviye 2 ve üzerine çıkabildi.
Türkiye'de öğrencilerin yüzde 2'si fen bilimlerinde en yüksek performansı gösteren seviye 5 veya seviye 6 gruplarına dahil olabilirken OECD ortalamasında aynı oran yüzde 7 olarak gerçekleşti.
Okuma ve bilim alanında kız öğrenciler daha başarılı oldu.
PISA 2018'e katılan tüm ülkelerde ve ekonomilerde, okuma alanında kız öğrenciler erkeklerden daha iyi bir performans sergiledi.
OECD ülkeleri ortalamasına göre okuma alanında kız öğrenciler erkeklerden 30 puan fazla aldı. Türkiye'de ise kızlar okuma branşında erkeklerden 25 puan ileride.
Türkiye'nin matematik sonuçlarında kız ve erkek öğrencilerin puanlarıysa benzer. Fen bilimleri alanında OECD ülkeleri ortalamasında kızlar erkeklerden iki puanlık daha iyi bir performans ortaya koyarken, Türkiye'de kızlar fen bilimlerinde erkeklerin yedi puan önünde.
Sosyal medyadan da PISA sonuçlarına yorumlar yapıldı...
2018 yılı Pisa sonuçları açıklanmış. Okuduğunu anlama becerisinde dünya ortalamanın altındayız. Bunu zaten twitlere verilen yanıtlardan her gün gözlemek mümkün pic.twitter.com/SGPEowuMIZ
— Koray Pehlivanoğlu (@korayphlvglu) 3 Aralık 2019
Türkiye, ortalaması 493 olan Bilim sıralamasında 425 puanla, ortalaması 493 olan okumada 405 puanla, ortalaması 490 olan matematikte ise 413 puanla tüm alanlarda ortalamanın çok gerisinde... Geçtiğimiz Pisa verilerine göre artış içinde olmamız olumlu fakat genele bakınca kötüyüz. https://t.co/w7es1aLtDR
— ÖğretmenBob (@OgretmenBob) 3 Aralık 2019
Çin’in neden bu kadar hızlı geliştiği ortada. Eğitimde 3 dalda da Pisa da açık ara liderler. Kesinlikle örnek alınması gerek pic.twitter.com/KSNVGv3p1j
— Güçlü Gökozan (@GucluGokozan) 3 Aralık 2019
Pisa sonuçları açıklanmış.Estonya'nın neden başarılı olduğunu anlatırken ilk kullanılan veri anaokul yaşının 3'ten başlaması.Bunun çocuğu sosyal ve duygusal yönden özgüvenli hâle getirdiğini yazıyor @SelcukRSirin anlatıyor uzun zamandır ama dinleyen kim? Okulöncesine yatırım şart pic.twitter.com/ja0rdq2Jnu
— Murattirosso (@MuratKrELT) 3 Aralık 2019
Demek ki, sorunlarımız ekonomi, eğitim, sağlık gibi temel sorunlarmış.
— Murat Aksoy (@murataksoy) 3 Aralık 2019
Sorunlarımız siyasi magazin değil, siyasal gerçeklermiş.