Görüş Bildir
Haberler
Petrol Hayalleri Kuyuya Düştü

Petrol Hayalleri Kuyuya Düştü

Emerio
20.10.2014 - 12:28 Son Güncelleme: 20.10.2014 - 13:58

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Badak köyünde 9 yıl önce petrol bulunmuş ardından bölgede 2  petrol  kuyusu açılmıştı. Petrol bulunduğunu duyanlar köylülerden arazilerini değerinin 2 katı fiyat vererek satın almıştı ancak Maden Tetkik Arama (MTA) 2 yıl önce kuyuları kapatarak çalışmalara son verdi. Bunun üzerine arazileri elinde kalanlar topraklarında güneş enerjisinden elektirik üretmek için ruhsat aldı.

2007 yılında haber ajanslarından 'Niğde'de petrol bulundu' haberlerinin gelmesi Badak köylülerinin yüzünü güldürdü. Köylüler talih kuşunun üstlerine konduğunu düşündü. Yapılan ilk haberlerde 218 -627 milyar dolarlık bir petrol varlığından söz edilirken köye 'Türkiye'nin Teksas'ı'  dendi.  Köylüler köyde açılan büyük petrol kuyularının önünde zengin olma hayaliyle poz verdiler. Aradan 7 yıl geçtikten sonra MTA bırakın 600 milyar doları buradaki kuyular beş para etmez kör kuyular diyerek kuyuları kapatıp köyden ayrıldı. Ancak köy muhtarı  Ayhan Kolkan ile konuştuğumuzda bize dışarıdan gelen iki iş adamının petrol kralı olma umudu ile 7 bin dönüm araziyi köylülerden 2 katına satın aldıklarını söyledi.

İki kişi 7 bin dönüm arazi satın aldı

150 haneye sahip 400 nüfuslu Badak Köyü Muhtarı Ayhan Kolkan köyde petrol çıkarılacağının öğrenilmesinin ardından dışarıdan gelip köylülerin bütün arazilerini satın almak isteyenlerin olduğunu  söyledi. Kolkan, o yıllarda  1 dönüm arazinin fiyatı 400 lira ederken dönümünü 1000 lira verip alanların olduğunu hatta iki kişinin 7 bin dönüm arazi satın aldığını ifade ederken sözlerine şöyle devam etti:' O dönemde bütün köy zengin olacağız zannettik. Ortada tarla kalmadı, hepsi satıldı. Arazilerimizin altından petrol  çıkıyordu, bunu duyanlar gelip köylülerden topraklarını satın aldılar. Açılan kuyulardan yıllarca petrol üretimi yapılacak diye bekledik ama 2 sene önce MTA işimiz bitti diyerek kuyuları kapatıp gitti. O arazilerden çıkacak petrole ortak olmak isteyenler şimdi binlerce dönümlük araziye buğday ekiyor, uğraşmak istemeyenler ise  yarı fiyatına köylüye geri sattı. '

Yatırımlar sonuç vermedi

Köyden 2010 yılında yaklaşık 3 bin dönüm arazi satın alan ve İstanbul'da tekstil işiyle uğraşan Şanlıurfa'lı Mehmet Üçel   arsaları yatırım amacıyla aldığını ifade etti. Üçel o dönemde Türkiye'nin farklı bölgelerinde yatırım amaçlı arazi aradığını ve Badak'taki arazilerin kendisine cazip geldiğini söyledi:' Arazi satın aldığım zamanlar MTA köyde petrol arama çalışmalarına devam ediyordu. İleride belki değerlenir diye aldım ama şimdi üstüne  değer kaybetti. Umduğumu bulamadım. 4 yıldır arpa, mısır, buğday ekerek arazileri değerlendiriyorum, çorak araziler olduğu için pek getirisi yok. Kışın çok yağmur yağarsa köylü kazanıyor. Köyde boş arazilerde güneş enerjisi için yatırımlar var ben de bu konuda araştırma yaptım kendi arazilerimde güneş paneli kurmak istiyorum.'

'Kuyudan hala kendiliğinden petrol çıkıyor'

Muhtar Ayhan Kolkan  köylerine yıllar önce gelen MTA ekiplerinin kendilerine buradaki petrolün çok kaliteli olduğunu ve mutlaka çıkarılması gerektiğini ifade etmesine rağmen giderken kendilerine Ankara'dan böyle bir isteğin geldiğini söylediklerini belirtti. Kolkan MTA'nın giderken kuyuların üstüne toprak döküldüğünü, kapalı bırakılan vanadan ise zaman zaman ham petrol aktığını buna bütün köyün defalarca şahit olduğunu söyledi.

Emre ESER/ Vatan Haber Merkezi

Kaynak: http://www.gazetevatan.com/petrol-hay...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0