Görüş Bildir
Haberler
Pelin Vardarlıer Yazio: 7 Adımda Mesleki Kariyer Koçluğu

etiket Pelin Vardarlıer Yazio: 7 Adımda Mesleki Kariyer Koçluğu

Doç. Dr. Pelin Vardarlıer
11.06.2021 - 22:22 Son Güncelleme: 12.06.2021 - 14:36

Yaşamsal bir faktör unsuru olarak karşımıza çıkan meslek seçimi, hayat kalitemizi etkilediğinden, insanların en çok zorlandığı seçimlerden biri olsa gerek. Günümüzde yapılan araştırmalarda sevdiği işi yapan kişilerin,  iş tatmini ve performanslarının yüksek olduğu gerçeğinin yer alması, kişilerin doğru mesleğe yönlendirilmelerindeki seçeneklerini gündeme getirmektedir.

Bu seçeneklerden biri kariyer koçluğudur. Nedir kariyer koçluğu? Neden yolculuğumuzda bir seçenek? Hadi gelin kariyer sürecine ve koçluğuna kısaca bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kariyer; kişinin mesleğine başlamadan önce veya mesleğe başladığı zaman içerisindeki ilgili tüm rolleri kapsayan bir süreçtir.

Kariyer; kişinin mesleğine başlamadan önce veya mesleğe başladığı zaman içerisindeki ilgili tüm rolleri kapsayan bir süreçtir.

Ne üzücüdür ki bu sürece yanlış bir girişle başlayan kişiler, içinde bulunduğu yoğun çalışmadan dolayı, kariyerine yönelik gelişimini değerlendirme fırsatı bulamayabiliyorlar. Sonuç mutsuz çalışan ve maalesef hani o acımasızca başarısız diye sınıflandırılan insanlar. Albert Einstein’ın “Aslında herkes dâhidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçecektir.” sözü ne anlamlıdır aslında…

Kariyer koçluğu; kariyer planlama ve geliştirme olmak üzere iki temel konu üzerine çalışır. Kişinin yeteneklerine en uygun mesleği seçmesine yardımcı olmak ve en önemlisi hayatının işini bulmasına katkıda bulundurmak vardır asıl amacında. Bireylerin kariyer planları yapmalarını, kişisel farkındalıklarını arttırmayı,  iş yaşamı boyunca başarılı olmalarını sağlar. Kişinin kariyer gelişimi ve yönetimi sürecine destek verir. Meslek araştırması yapar. Yanlış meslek seçimi ve en önemlisi de meydana getirdiği mutsuzlukların, iş tatminsizliğinin önüne geçmiş olur.

Hadi gelin mesleki kariyer koçluğunu 7 adımda tanımlayalım ve farkındalığımızı arttıralım:

Hadi gelin mesleki kariyer koçluğunu 7 adımda tanımlayalım ve farkındalığımızı arttıralım:

1. Adım : Mesleki kariyer koçluğu sürecinde ilk basamak olarak kişi öncelikle kariyer hedefine odaklanmalıdır. Mesleki açıdan kendini geliştireceğini düşündüğü alanları ve konuları tespit etmelidir. 

2. Adım: Kariyer hedefini belirledikten sonra bu hedefe ulaşmasındaki engellerin neler olabileceğini düşünmesidir. Kariyer engellerini belirledikten sonra bu engelleri ortadan kaldırmak için aksiyon planları geliştirmesi ve uygulaması gerekir. 

3. Adım: Kariyer olanakları ile ilgili işletme içi veya dışı alternatifleri düşünmesidir.

4. Adım: Kişinin kendi yeteneklerini, değerlerini ve potansiyelini keşfetmesidir.

5. Adım: Kişi hayal ettiği ve ulaşmak istediği nokta doğrultusunda ideal kariyerini tanımlamalıdır. 

6. Adım: Hedeflediği ve hayal ettiği kariyerine ulaşmak için planlarını ve stratejilerini kesinleştirmelidir. 

7. Adım: Kariyerine yönelik yaptığı tüm faaliyetler sonucunda kişi hayalindeki işi yapabilir.

İnsanlar kendisi için en uygun mesleği seçtiğinde ve çalıştığı işte mutlu olduğu zaman çalışan bağlılığı, performansı ve verimliliği de arttırır.

Yukarıda da bahsettiğim gibi koçluk yardımıyla yanlış meslek seçimi ve en önemlisi de meydana getirdiği mutsuzlukların, iş tatminsizliğinin önüne geçmek hayal değil.

Ne demiş ünlü düşünür Thomas Edison:

“Hayatım boyunca bir gün bile çalışmadım, yaptıklarımın hepsi eğlenceydi.”

Eğlenceniz bol olsun!

 Instagram

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın