Görüş Bildir
Haberler
Pelin Çini Yazio: "Engelli Değil Farklıyız, Fırsat Eşitliği İstiyoruz"

etiket Pelin Çini Yazio: "Engelli Değil Farklıyız, Fırsat Eşitliği İstiyoruz"

Pelin Çini
13.06.2021 - 09:00 Son Güncelleme: 13.06.2021 - 15:45

Burada sık sık 'ünlü' simalara yer veriyorum.  Merak ettiğim, tanımak istediğim sizlerin de beğendiği isimlere öncelik veriyorum. Ancak bugün konuğum hepimizin aslında en önemsemesi, sahiplenmesi, gurur duyması gereken insanlardan biri. Ancak bunun farkında mıyız? Pek emin değilim...

İşitme engelli A Milli Takım oyuncusu Çağla Nur Uzundurukan. Çağla bu sene bir de DÜNYA TARİHİNE geçti.  Bu röportaj teklifi de ondan geldi. Instagram’dan ' Benimle söyleşi yapmanızı istiyorum' dedi.  

Biliyorum, teklifin benden gitmesi gerekirdi.  Bu koskocaman başarıyı fark edemediğim için huzurlarınızda kendisinden özür diliyorum. 

Umarım bu satırları okursunuz, umarım paylaşır ve insanların bu cesur genç kadını tanımasını sağlarsınız. Çünkü Çağla Nur Uzundurukan ilgi görmeyi, takip edilmeyi, örnek alınmayı HAK EDİYOR. En az bir gençlik dizisi oyuncusu kadar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

- Avrupa kupalarında oynayan ilk işitme engelli sporcu olarak dünya tarihine geçtin. Bana o günü anlat istiyorum. Bir de şu aralar en sık kullanılan tabir ile "Duyar kasıyor" gibi gözükmek istemem ama sormadan da edemeyeceğim. Bu durumun basında ne kadar haber oldu?

- Avrupa kupalarında oynayan ilk işitme engelli sporcu olarak dünya tarihine geçtin.  Bana o günü anlat istiyorum. Bir de şu aralar en sık kullanılan tabir ile "Duyar kasıyor" gibi gözükmek istemem ama sormadan da edemeyeceğim. Bu durumun basında ne kadar haber oldu?

Uzun yıllar büyük emeklerle çalıştığım hayalini kurduğum yerde olmak hayatımın en özel günlerinden biriydi diyebilirim öncelikle … Maça çıktığım an herkesin gözü bendeydi çünkü dünya tarihine geçmiş ilk işitme engelli oyuncu olmanın ayrı bir mutluluğu vardı içimde. Maçtan sonra herkes arayıp tebrik etti. Aslında çok da duyarsız kalınmadı. Birçok televizyon programında,  Fanatik, Hürriyet, Özgür Kocaeli Gazetesi, Ntv Spor, Haber Gazetesi, Kocaeli Gazetesi ve FIBA resmi sitesinde haberlerim çıktı.

- Nasıl bir aileye doğdun? Nerede yetiştin? Kaç kardeşsin? Anne ve baban ne iş yapıyorlar?

Karadeniz ve Anadolu kültürüne sahip bir ailede büyüdüm. Doğma büyüme İstanbul’da yetiştim. Benimle

birlikte 2 tane kardeşim var. Annem ev hanımı, babam ise fizik öğretmeni.

- Basketbola nasıl başladın?

- Basketbola nasıl başladın?

Hareketli bir çocukmuşum. İlkokul öğretmenlerimin aileme ‘Bu kızı bir spora verin’ demesiyle 9-10 yaşlarında İstanbul Üniversitesi’nde başlayan serüvenim İstanbul şampiyonluğu, Ankara ikinciliği ve Mersin beşinciliği yaşayarak başladı ardından ise Dostluk Spora transfer oldum ve orada da birçok başarım oldu. Türkiye şampiyonasına katılma hakkı elde ettik ve bunun ardından 2013 yılında çok sevdiğim ve danışmanım, abim olan Davut Güngör ile tanıştım. Hayatımın dönüm noktalarından biridir çünkü bana inandı, gelişmem için çok fazla bireysel antrenmanlar yaptık, bunların yanı sıra sosyal gelişimim için de oldukça fazla çaba sarf ettik. Yine Davut Hocamın olduğu yarım sezonluk Mersin Üniversitesi maceram da oldu ve son olarak İzmit Belediye Spor'da oynadım.

- Hangi konularda zorlanıyorsun? Nelerin değişmesini isterdin? Duyamıyor olmak seni bir basketbol oyuncusu olarak nasıl ve ne kadar etkiliyor?

Zorlandığım konu sadece beni engelli ve bir işe yaramaz yerine koymaları oluyor. Aslında ben ve benim gibi olan arkadaşlarım yalnızca farklılar, her alanda her birey gibi başarılı olabilirler. Biz Davut hoca ile bu yola çıkarken birçok hayalimiz vardı. Benim üst seviyede başarılı olmam ve benim gibi arkadaşlarıma umut olmak. Bunu başardığımıza inanıyorum fakat halen ülkemizde birçok kulüp bu konuda farklı tutum sergiliyorlar. Biz bu konuda “fırsat eşitliği” kavramını benimsetmek ve insanların kafasında belirledikleri engelleri yıkmak istiyoruz.

- 2021 Adidas “Impossible is Nothing” kampanya yüzüsün. Bu kampanyanın amacını anlatmanı istiyorum ve senin nasıl dahil olduğunu tabii ki...

- 2021 Adidas “Impossible is Nothing” kampanya yüzüsün. Bu kampanyanın amacını anlatmanı istiyorum ve senin nasıl dahil olduğunu tabii ki...

“Impossible is Nothing” gibi değerli bir projenin bir parçası olmak benim gibi arkadaşlarımın sesini duyurmam açısından çok değerli olacak, buna inanıyorum.  Kampanya kafamızda belirlediğimiz ama yıkılması gereken duvarları anlatıyor ve 'imkansız' diye bir şeyin aslında var olmadığı söylüyor. İnsan isterse her şeyi başarır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

- Basketbol dışındaki hayatından da bahsedelim. Çok arkadaşın var mıdır? Sosyal misindir? Hayallerin neler?

Sosyal bir yapım var ama arkadaş konusunda seçiciyimdir. Basketbol olarak hayalim Türkiye’de iyi bir 'guard' olabilmek ve geleceğe yatırım yapan kulüplerde forma şansı bulabilmek. Basketbol dışındaki hayalim ise; benim gibi bireylere rol model olup onların önlerini açabilmek için projeler yapmak.

Instagram

Facebook

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın