Görüş Bildir
Haberler
PASSOLİG – Amacı Bizleri Fişlemek mi? Tribün Terörünü Bitirmek mi?

PASSOLİG – Amacı Bizleri Fişlemek mi? Tribün Terörünü Bitirmek mi?

Normal is Good
12.11.2014 - 17:37 Son Güncelleme: 12.11.2014 - 17:42

PASSOLİG – Amacı Bizleri Fişlemek mi? Tribün Terörünü Bitirmek mi?

Passolig fişlemek için mi yoksa gerçekten tribün terörünü ve holiganlarını önlemek için mi icat edildi?

Türkiye’de futbol denince akla ilk olarak ateşli taraftarları gelir. Avrupa’da bulunan en ateşli taraftar toplulukların bir çoğu Türkiye’de bulunur. Bu konuda da ünü Avrupa’ya yayılmıştır.

Ancak bu sezon Süper Lig ateşli taraftarlarını arıyor. Hatta doğruyu söylemek gerekirse ateşli olması bir yana Süper Lig, taraftarsızlıktan sessizliğe bürünmüş bir durumda.

Passolig Nedir?

Elektronik bilet uygulamasının bir parçası olan Passolig, yaşanan bu sessizliğin hedefindeki sistem. Taraftarlar Passolig denen bu sistemi stadyumlara gitmeyerek protesto ediyor. Bu protesto ilginç bir şekilde ne basına ne de medyaya yeterince yansıtılıyor. Daha da ilginç olanı, çok büyük zararlara uğradığını tahmin ettiğimiz kulüp yöneticileri, passolig konusunda bir sitem de dâhi bulunmuyor.Gerçek olan şu ki, sessiz protestoya sessiz kalan yönetimler, basın ve medya Türk futboluna büyük zararlar veriyor.

2014 yılın ilk yarısında oynanan Beşiktaş Fenerbahçe derbisi bu sessiz protestoya, milyonlarca insanın evlerinden tanık olmasını sağladı. 70 bin kapasiteli Olimpiyat Stadı’nda Türkiye’nin en büyük derbilerinden biri olan maçı izlemeye gelen sayısı sadece 18 bin olarak açıklandı. Aynı şekilde sezonun ilk maçında Galatasaray neredeyse boş stada oynadı. Bilmeyen bir kişi bugün herhangi bir Türkiye Süper Lig’i maçını izlemek istese, ev sahibi takımın cezalı olduğunu düşünebilir.

Durumun bu boyutlara ulaşması ve sessiz protestonun arkasında yatan en büyük neden, taraftarların passolig sistemine geçmeleri halinde fişlenecek olmalarını düşünmesinde yatıyor. Konunun özünü insanların özgürlük ve kişilik hakları kavramları oluşturuyor. Tepkinin bu denli etkili olmasının bir nedeni de Pasolig kartlarını sağlayan AktifBank’ın hükümete olan yakınlığından kaynaklanıyor. Tribünlerdeki her koltuğun özel bir numarası (id) var ve onu satın alan kişinin profiline bağlanmış durumda. Koltuk bilginizle beraber tüm kişisel bilgileriniz AktifBank tarafından tutuluyor.

Sorunlar bunlarla da bitmiyor. Her şeyden önce Passolig kart ın taraftara bir maliyeti var. Passolig kartı alabilmek için 15 TL ödemek zorundasınız. Bazı kulüplerin Passolig fiyatı olarak 25 TL aldığı haberleri de mevcut. Ayrıca kartın kredi kartı özellikli olanını alırsanız, kendinizi farkında olmadan AktifBank müşterisi olarak bulabilirsiniz.

Bunların yanı sıra sisteme bir defa kaydolduğunuzda, tuttuğunuz bir takımdan başka bir takımın maçını izlemeye gidemiyor ve biletinizi bir arkadaşınız veya bir yakınınızla paylaşamıyor oluşunuz nedeniyle sistem kendi içerisinde yapısal sorunlar ve süreçlerinde hatalar barındırıyor. Bu mantık hatalarına en çarpıcı örnek ise, çocuğu farklı takım tutan bir babanın, çocuğuyla beraber aynı tribünden maç izleyemeyecek olması.

Kaynak: http://www.normalisgood.net/passolig-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın