Görüş Bildir
Haberler
PARAYI VE ZAMANI İYİ YÖNETMEK

PARAYI VE ZAMANI İYİ YÖNETMEK

Ayhan Hazar
31.03.2016 - 00:47

Para ve Zaman Nasıl Yönetilir ?

Eğer sağlıklıysanız ve sevgi anlamında bir eksiklik hissetmiyorsanız hayatta en değerli şey zaman. Para, zaman satın alabiliyorsa çok önemli. Peki, parayı ve zamanı yönetme konusunda nasılsınız? Koçluk çalışmalarında bu iki konu üzerinde özellikle dururum, aradaki benzerliklerden de yararlanmaya çalışırım.

İster zamanı iyi yönetmeye çalışın, ister parayı, yapmanız gereken ilk şey bir bütçe tutmaya başlamaktır. Günlük olarak neye ne kadar zaman ve neye ne kadar para harcadığınızı tespit etmeniz lazım.

Bu çalışmayı en az bir ay boyunca kesintisiz olarak yapmaya çalışın. Ay sonunda elinizde iki tablo olur. Şimdi bu tabloları inceleyin. Para açısından bakacak olursak zorunlu harcamalarınız ve keyfi harcamalarınız vardır. Bir sonraki ay keyfi harcamalarınızı azaltarak tasarruf etmeye başlayın.

Zaman açısından bakacak olursak yine benzer bir durumla karşılaşabiliriz. Zamanın zorunlu kullanımı (uyku, beslenme, kişisel bakım, işte geçen zaman, işe gidip gelirken trafikte geçen süre gibi) ve zamanın keyfi kullanımı (sosyal medya, TV, spor, arkadaşlarla buluşma, kitap okuma, vb).

Amacımız kendinize her gün bir saat ayırmanızı sağlamak (zaman tasarruf etmek) ve bu süreyi hem anlamlı bulacağınız hem de keyif alabileceğiniz şekilde geçirmenizi sağlamak (kendinize yatırım yapmak). Bunu yaptığınızda hayatınızda pek çok şey değişebilir.

Parayı ve zamanı iyi yönetmek hayatınızda büyük değişimlere yol açacaktır. Niye öyle? İnsanlar karşılaştıkları olaylara çoğu zaman içinde oldukları ruh haline göre tepki verirler. Neye nasıl tepki verdiğimiz hayatımızın akışı üzerinde etkilidir. Eğer maddi durumunuz şu an olduğundan daha iyi olursa, her ay biraz tasarruf yapabilirseniz, ayrıca kendinize her gün bir saat ayırıp iyi zaman geçirirseniz ruh haliniz de çok daha iyi olacaktır.

Gelelim para ve zaman yönetimi konusunun püf noktasına. Zamanı iyi yönetmek, yapmayı düşündüğünüz her şeyi yapmak değildir. Parayı iyi yönetmek de yapmak istediğiniz bütün harcamaları hiç hesap kitap yapmadan yapmak değildir (en azından başlangıçta).

Eleyeceksiniz, hayatınızı biraz sadeleştireceksiniz. Nelere önem ve öncelik vermek istediğinizi keşfedip bazı şeyleri de yapmaktan vazgeçeceksiniz. Bir tanıdığım vardı, yapılacaklar listesini ne şekilde yönettiğini sorduğumda, bazı maddeleri yerine getirip üzerini çizdiğini bazı maddeleri ise uzun zamandır yapmadığını dikkate alarak önemsiz veya öncelikli olmadıkları için yapmadan listeden çıkardığını anlatmıştı.

Benim reçetem bu, ister bu reçeteyi uygulayın, ister kendiniz bir yöntem oluşturun, yeter ki zamanı ve parayı daha iyi yönetin.

Sevgi ile kalın.

Kaynak: http://mertcuhadaroglu.com/03/2016/pa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın