Görüş Bildir
Haberler
Papa: ‘Saraybosna, Batı'nın Kudüs'üdür’

Papa: ‘Saraybosna, Batı'nın Kudüs'üdür’

ATKN
06.06.2015 - 18:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştiren Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, “Saraybosna, Batı’nın Kudüs’üdür” dedi.

Vatikan’ın, İtalyan ulusal havayolu şirketi Alitalia’dan kiraladığı bir uçakla sabah saatlerinde Roma’dan Saraybosna’ya giden Papa Francis, öncelikle uçakta kendisine eşlik eden gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Göreve geldiği 2013 yılından beri sekizinci yurtdışı seyahatini gerçekleştiren Papa, “Saraybosna, Batı’nın Kudüs’ü olarak adlandırılır, farklı dini ve etnik kültürleri barındıran bir şehirdir. Ayrıca tarihte çok acı çekmiş bir şehirdir, şimdi ise barış için güzel bir yoldadır. Ben de bunun üzerine mesajlar vermek için oraya gidiyorum” diye konuştu.

Bosna Savaşı’ndan 20 yıl sonra bu ülkeye giden Papa, havalimanında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Hırvat üyesi Dragan Çoviç, Saraybosna Başpiskoposu Kardinal Vinko Pulyiç ve Vatikan’ın Bosna Hersek ve Karadağ Büyükelçisi Luigi Pezzuto tarafından askeri törenle karşılandı.

Ruhani lider daha sonra Cumhurbaşkanlığı’nda Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Mladen İvaniç, Dragan Çoviç ve Bakir İzzetbegoviç ile görüştü.

Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Papa, “Bir barış ve diyalog hacısı olarak Saraybosna’dayım. Bu benim için büyük bir sevinç sebebi. Burası öyle bir şehir ki, geçtiğimiz yüzyılda kanlı çatışmalarla acı çektikten sonra diyalog ve barışçıl bir şekilde birlikte yaşama yeri haline gelmiştir. Çatışma ve savaş kültüründen, buluşma kültürüne geçmiştir. Bu nedenle bu şehir, Avrupa ve Dünya için özel bir anlam taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Farklı etnik, dini ve kültürel grupların kardeşçe yaşadığını hatırlattığı Saraybosna’da, çok kısa aralıklarla sinagog, kilise ve camilerin görülebildiğini dile getiren Papa, “Bu nedenle Saraybosna, Avrupa’nın Kudüs’ü adını almıştır” dedi.

“Bosna, Avrupa’nın ayrılmaz bir parçasıdır”

Bosna Hersek’in Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Papa, “Onun başarıları ve acıları, tamamen Avrupa’nın başarıları ve acılarının bir parçasıdır” dedi.

Ruhani lider, bu ülkedeki Hırvat, Sırp ve Boşnaklar arasındaki barış ve uyumun, Müslüman, Yahudi ve Hristiyanlar arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin artırılmasına ilişkin girişimlerin öneminin, kendi sınırlarını aştığını da söyledi.

Daha sonra Asım Ferhatoviç Stadı’na geçerek, yaklaşık 65.000 katıldığı bir ayini yöneten ve üstü açık Papalık cipi “papamobile” ile halkı selamlayan Papa’ya, Saraybosna Belediye Başkanı İvo Komsiç tarafından sembolik olarak şehrin anahtarı verildi.

Burada da barış mesajları veren Papa Francis, dünya genelindeki çatışmaları işaret ederek, parçalı bir 3. Dünya Savaşı yaşandığını savundu.

Halihazırda barışın sağlanması için çaba gösterilirken bunun, dünyanın farklı yerlerinde gerçekleşen savaşlarla çatıştığının altını çizen Papa, silah tüccarlarının kasten bu iklimi yarattığını, silah satmak için farklı kültür ve medeniyetler arasında çatışma çıkarma çabası içinde olanların bulunduğunu ifade etti.

“Savaş demek, mülteci kamplarındaki çocuk, kadın ve yaşlılar, zorla yerlerinden sürülenler, yıkılan evler, sokaklar ve fabrikalar ile özellikle çok sayıda parçalanmış hayat demektir” diye sözlerini sürdüren Papa, Saraybosnalılara şöyle seslendi:

“Siz bunları çok iyi biliyorsunuz. Tam da burada yaşadınız bunları: ne kadar özveri, yıkım ve acı! Sevgili kardeşlerim, Tanrı’nın halkının, iyi niyetli tüm kadın ve erkeklerin haykırışı bugün buradan bir kez daha yükseliyor: Bir daha asla savaş olmasın.”

Papa’nın İtalyanca yaptığı hitabı, Hırvatça’ya da çevrildi.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0