Görüş Bildir
Haberler
Papa: 'Katolik Kilisesi'nin Yüzde 2'si Pedofil'

Papa: 'Katolik Kilisesi'nin Yüzde 2'si Pedofil'

adem kara
14.07.2014 - 14:18

Papa Francis, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği röportajda Katolik Kilisesi'ndeki her 50 din adamından birinin pedofil olduğunu söyledi.

Papa, çocuk istismarını 'Kilise'ye de bulaşan cüzzam hastalığına' benzetti ve gereken tüm ciddiyeti gösterip istismara karşı mücadele edeceği sözünü verdi.

Papa Francis gazeteye yaptığı açıklamada, Katolik Kilisesi'ndeki din adamlarının 'yüzde 2'sinin pedofil olduğunu ve bu rakamın danışmanları tarafından verildiğini' ifade etti. Yüzde 2'lik oranın da dünya genelindeki yaklaşık 414 bin din adamından 8 binine denk geldiğini söyledi.

Fakat Vatikan sözcüsü, Papa'nın sözlerinin gazete tarafından doğru yansıtılmadığını belirtti.

BBC'nin Roma'dan bildiren muhabiri David Willey, Papa'nın 'üzerinde fazla düşünülmeden yaptığı' açıklamalarda 'anlam karışıklığı' olduğunu ifade etti.

Pedofilinin ne kadar yaygın olduğuna dair kesin bir rakam olmasa da oranın yüzde 5'in altında olduğuna inanılıyor.

Papa Francis de La Repubblica gazetesine verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

'Bu yüzde 2'sinin arasında rahipler, piskoposlar ve kardinaller de var. Diğerleri de biliyor ama susuyorlar. Bir sebep göstermeden cezalandırıyorlar. Bu gidişatın kesinlikle hoş görülemez olduğunu düşünüyorum.'

Gazete röportajı, 'Papa, 'pedofillere karşı İsa gibi baston kullanacağım' dedi' başlığıyla verdi.

Vatikan sözcüsü Peder Federico Lombardi ise Papa'nın 'pedofiller arasında kardinaller de olduğu' yönündeki açıklamasını yalanladı.

Papa Francis, geçen yıl çocuk istismarına karşı Vatikan yasalarını sıkılaştırdı ve ay başında da din adamlarının istismarına uğrayan mağdurlardan af diledi.

İstismar mağdurları Vatikan'ın, skandalı örtmekle suçlanan üst düzey yetkilileri cezalandırmamakla suçluyor.

La Repubblica'nın din adamlarının evlenmesi konusundaki bir sorusunu Papa, 'Evlenme yasağı İsa'nin ölümünden 900 yıl sonra benimsendi. Doğu Katolik Kilisesi rahiplerine evlenme izni verdi' sözleriyle yanıtladı.

Papa, 'Sorun olduğu kesin ama geniş çaplı değil. Zaman alacak ama çözümleri olduğunu biliyorum ve onları bulacağım' dedi.

Peder Lombardi, Papa'nın bu ifadelerinin de doğru yansıtılmadığını söyledi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0