Görüş Bildir
Haberler
Papa'dan Charlie Hebdo Yorumu: 'Anneme Küfreden Yumruğu da Beklemeli'

Papa'dan Charlie Hebdo Yorumu: 'Anneme Küfreden Yumruğu da Beklemeli'

Deniz Gök
15.01.2015 - 18:08 Son Güncelleme: 16.01.2015 - 10:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıyı yorumlarken, Tanrı adına cinayet işlemenin 'dinden sapma' anlamına geldiğini söylese de dinlerle alay edilmemesi gerektiğini de belirterek 'Anneme küfreden yumruğu beklemeli' dedi.

Papa'nın, Sri Lanka'dan Filipinler'e giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamaların ses kaydı Vatikan tarafından yayımlandı. Bu ses kaydına göre Papa, uçaktaki bir gazetecinin konuyla ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:

'Ben hem din özgürlüğünün, hem de ifade özgürlüğünün temel insan hakları olduğuna inanıyorum. Hiçkimse din adına, Tanrı adına başkalarına zarar veremez, savaşamaz, öldüremez. (Paris'te) yaşananlar bizi şimdi şoke ediyor ama kendi tarihimize bakalım, din adına ne kadar çok savaş yaptık! Biz de bu konuda günah işledik. Ama Tanrı adına cinayet işlenemez, bu dinden sapmadır.'

Papa daha sonra, yanında duran Vatikan görevlisi Alberto Gasbarri'ye dönerek şöyle devam etti:

'Evet, şiddetle reaksiyon gösterilemez. Ama eğer Dr. Gasbarri, ki benim dostumdur, anneme küfrederse kendisini bir yumruk bekler. Bu normaldir. Provokasyon yapmak, başkalarının inancına hakaret etmek doğru değildir.'

'Vatikan da hedef alınabilir'

Aydınlanma ve pozitivizm sonrası dinlerin bir 'alt kültür' gibi görülmeye başlandığını söyleyen Papa, 'Başkalarının diniyle alay eden çok insan var. Bunlar provokasyon yapıyor ve Dr. Gasbarri'nin annemin aleyhinde konuşması halinde başına gelebilecek şey onların da başına gelebilir' dedi.

Papa, 'İfade özgürlüğünün sınırları vardır. Annem örneğinde olduğu gibi' diye konuştu.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Vatikan'ı hedef alabileceği yönündeki haberlerle ilgili bir soru üzerine ise Papa, '(Tehditlere) cevap vermenin en iyi yolu nezakettir, tevazudur. Doğrusunu isterseniz (Vatikan'ı ziyaret eden) dindarların güvenliği beni endişelendiriyor. Bu konu hakkında Vatikan güvenliğiyle konuştum' dedi.

Papa, 'korkup korkmadığı' sorusuna da 'Korkuyor muyum? Benim bir zaafım var, makul dozda şuursuzluk. Şuursuzum. Birçok kereler kendi kendime sordum: Ya bana böyle bir şey olursa? Sonunda Tanrı'ya dedim ki 'Senden tek bir lütuf istiyorum, canım acımasın.' Çünkü acı karşısında cesur değilim, çok korkarım. Tanrı'nın ellerinde olduğumu biliyorum ama ihtiyat için güvenlik önlemleri alınması gerektiğini de biliyorum' diye yanıt verdi.

BBC

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0