Görüş Bildir
Haberler
Pamuk: 'Türkiye'deki Çatışmalar Dünyanın da Sorunu Oluyor'

Pamuk: 'Türkiye'deki Çatışmalar Dünyanın da Sorunu Oluyor'

Batuhan
08.02.2015 - 12:25

Bursa’da bir söyleşiye katılan Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk, bir romancının görevinin ülkedeki herkese eşit mesafeden bakmak ve anlamak olduğunu belirterek, “Türkiye’nin hayatı dünya hayatına örnek olmaya başladı. Ülkemizdeki çatışmalar, din, gelenekler dünyanın da sorunu olmaya başladı, bu yüzden ilgi artıyor, kendilerinden bir şey buluyorlar” dedi.

Merkez Nilüfer İlçe Belediyesi, Nobel Edebiyat Ödülü alan ilk Türk yazar olan Orhan Pamuk’u okurlarıyla buluşturdu. Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde düzenlenen ve Semih Gümüş’ün moderatörlüğünü yaptığını söyleşide Orhan Pamuk, son romanı ile ilgi sohbet etti. Son kitabı ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ta İstanbul’da bir boza satıcısının 40 yıllık hikayesini anlattığını ifade eden Pamuk şunları söyledi:

“Herkesin hayatı ülke şartlarına göre birbirine benzer. Bu romanı yazarken hayat hikayelerinin birbirine benzerliğini gördüm. Roman sanatı milli kültürün ürünüdür. Roman sanatı her zaman orta sınıfı ele alır. Alt sınıfa roman, yazarın ideolojisine göre eğilim gösterir. Bu romanda Bozacı Mevlüd’ü bir birey olarak topluma göstermek istedim. Kitapta din, yasaklar, kendini kandırmalar, gelenekler gibi konuları irdelemek için boza iyi malzemeydi. Boza satışlarında artma olduğunu öğrendim. Yılbaşı akşamı kapıma çağırdığım bozacı da bunu bilmeden de olsa esprili şekilde doğruladı.”

‘Kafamda Bir Tuhaflık’ kitabının bir İstanbul romanı olduğunu ifade eden Pamuk, bu roman da şehrin dokusunu, değişen akımları, siyasi, ideolojik akımları ele aldığını aktardı. Kendisinin şehir romancısı olduğunu, ama günlük hayatı ve değişimi yazdığını ifade eden Pamuk şunları anlattı:

“Günlük hayattan bazı kesitleri, hatta siyasi düşünceleri de kitaba taşıyarak cesur olmaya çalışıyorum. Kitaplarımdan okurların zevk alması çok önemli. Postmodernizm hayatımda çok önemli değil. Bir romancının görevi ülkedeki herkese eşit mesafede bakmak ve anlamaktır. Dünya değişiyor ve yaşam tarzları da buna paralel değişim gösteriyor. Türkiye’nin hayatı dünya hayatına örnek olmaya başladı. Ülkemizdeki çatışmalar, din, gelenekler dünyanın da sorunu olmaya başladı. Türkiye her yönüyle cennet ama tanıtamıyoruz. Kısacası Türkiye’nin sorunları ve hayatı dünyanın bildiği bir durum olmaya başladı. Onun için kitaplarım ve içerdiği konular dünyanın çeşitli ülkelerinde sevilmeye başladı. Artık dünyanın her yerindeki insanlar kitaplarımda kendilerinden bir şeyler bulmaya başladı. Bizim hayatımız herkese benziyor ve herkes okuyor.”

Söyleşi sonunda Nilüfer Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey, Orhan Pamuk ve moderatör Semih Gümüş’e çiçek vererek teşekkür etti. 

DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0