Görüş Bildir
Haberler
Özgür Özel: 'Sorumluluk Mühendis ve Teknikerlerin Üzerine Yıkılacak'

Özgür Özel: 'Sorumluluk Mühendis ve Teknikerlerin Üzerine Yıkılacak'

Caner
05.11.2014 - 21:46
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sorumluluk Mühendis Ve Teknikerlerin Üzerine Yıkılacak

CHP Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Özgür Özel, Soma’da en az 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin hazırlanan fezlekede bürokratların dosyasının ayrılmış olmasını eleştirip, “Soma dosyası yavaş yavaş asıl faillerinden uzaklaştırılıyor” dedi.

DHA’dan Mehmed Hakkı Özbayır’ın haberine göre sekizi tutuklu 45 şüpheli hakkındaki Soma fezlekesinin ancak altı ayda hazırlanabildiğini söyleyen Özgür Özel, soruşturmanın kamuoyunu rahatsız eden bir yavaşlıkta ilerlediğini belirtti. Özel, “Bilirkişi raporu hazırlandığı halde ilgili mercilerce cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi siyasi sonuç doğurur gerekçesiyle bekletildi” dedi.

Bu iklimde ve baskı ortamında bilirkişi raporunda da olayın asıl faillerin isminin geçmediğini söyleyen Özel, “Raporda hükümetin başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yer almamıştır. Bu kişiler Soma için adalet yolculuğunun bilirkişi aşamasında kendilerini kurtarmıştır” diye konuştu.

CHP’li vekil, fezleke aşamasında Maden İşleri Genel Müdürü’nden Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Yönetim Kurulu Başkanı’na, TKİ bürokratlarından ocağın projelerini inceleyen, denetleyen ve onay veren Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) elemanlarına ve müfettişlere birçok bürokratın da dosyadan çıkartıldığını vurguladı.

Özel, fezlekedeki eksikleri şöyle sıraladı:

Aylardır söz konusu müfettişlerin soruşturma izinleri bekleniyor. Kim neden, nasıl, niçin ve hangi ricalar üzerine bu soruşturma izinlerini vermiyor? Dosyaya şimdiden çok sayıda gölge düştü.

CEO, genel müdür ve birkaç yönetici dışında diplomalı işçi olarak nitelendirebileceğimiz maden mühendisleri ve teknikerlerin üzerine tüm sorumluluk yıkılmış durumda. Madenlerin anayasaya aykırı olarak kanunların etrafından dolandırılarak adeta özelleştirilip hızlı üretim baskısıyla işletilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığı hususu gözardı edilmiştir.

Hükümet politikalarının, özelleştirme politikaları ve denetim politikalarının Soma gibi bir faciaya neden olduğu yok sayılmış ve ayrıca eğer bürokratlar yargılanırlarsa siyasetle kurulacak bağ da düşünülerek üst düzey bürokrasi tamamen soruşturmanın dışında tutulmuştur.

Fezlekeye göre ayrıca, olay sadece o madenin içinde gerçekleşmiş ve sorumluları da o maden ocağı ile sınırlı tutulmuştur. Fezlekenin iddianameye dönüşme aşamasında da bir grup sorumlu kendini kurtarması ve bu işi sadece içeride arkadaşlarını kaybeden birkaç teknisyenle birkaç maden mühendisinin sırtına bırakması konusunda endişeliyiz.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/chpli-ozel-so...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0