Görüş Bildir
Haberler
17 Bin Cana Bir Dosya Yetmez

17 Bin Cana Bir Dosya Yetmez

Serhat Demir
05.10.2013 - 21:15 Son Güncelleme: 05.10.2013 - 21:16

Özgür Gündem - 17 Bin Cana Bir Dosya Yetmez

‘Bin operasyona bir dosya yetmez’ diyen kayıp yakınları, gerçek bir yüzleşme için hakikat komisyonu kurulmalı dedi

YAKAY-DER, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında açılan davanın yeterli olmadığını belirterek tepki gösterdi. YAKAY-DER Başkanı Demir, “‘Bin operasyonun’ ve 17 bin ‘faili devlet cinayetin’ hesabı sorulmadan adalet gerçekleşmez” dedi.

Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği (YAKAY-DER), Ankara Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın 1993’te öldürülmesine ilişkin dönemin Emniyet Genel Müdür Mehmet Ağar, özel harekatçılar İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında açılan davaya ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Ne soracaksınız Ağar’a?

Toplantıda YAKAY-DER Başkanı Velat Demir, Ağar’ın geçmişte ifade ettiği “bin operasyonun” ve 17 bin “faili devlet cinayetin” hesabı sorulmadan adaletin gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Demir, kayıp yakınları olarak soruşturmanın kapsamının dar tutulmasına dair tepkilerin ise şu soruları sorarak gösterdi: “Ağar’ın Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemlerde işlenen siyasi cinayetlerle ilgili, Hizbullah hücrelerinin silahla beslenmesi, kayıp silahların Batman’da Hizbullah’a dağıtılması ile ilgili soruşturma yapmayacak mısınız? Fırat’ın doğusunda gerçekleşen Kürt yurtseverlerinin failleri, devlet korumasında gerçekleşen infazları, kaybedilmeleri sormayacak mısınız Ağar’a?”

‘Görevinizi yapın’

Ağar’ın, 90’lı yıllarda bölgede yürütülen “bin operasyonun” sorumlusu olduğunu söyleyen Demir, bir tek dava ile adaletin gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. Savcıları da, yaptıkları suç duyurularına sessiz kalarak görevlerini kötüye kullanmakta ve ihmal etmekle suçlayan Demir, Adalet Bakanı’na “17 bin faili devletin” ve kaybın akıbetini ortaya koyarak adaleti sağlama çağrısında bulundu.

‘Bilimsel inceleme yapılsın’

Demir, gerçekleştirilmesini istediklerini diğer taleplerini de şu şekilde sıraladı: “Gözaltında kayıp ailelerinin kimlik tespitine yarar genetik bilgilerinin başvuruları doğrultusunda ve karşılaştırmalara esas olmak üzere depolandığı, ücretsiz ve talep doğrultusunda hizmet veren bir bağımsız merkez oluşturulması ve verilerin resmi olarak kabul edilmesini, Adli Tıp ve Belediyeler cenaze işleri ve mezarlıklar müdürlükleri kayıtlarında, kimliği belirsiz olarak gösterilen cesetlere ilişkin bilgilerin gözaltında kayıplara dair veriler sunabileceği, ilgili kurumlara başvuran ailelere ve kamuoyuna açıklanmasını, toplu mezarlar ve ölüm kuyularının açılması, sırasında, bugüne kadar uygulanan, delillerin karartılmasına yol açan ilkel yöntemler terk edilerek, bilimsel esaslara uygun inceleme ve delil toplanması için eğitim ve ekipman sağlanmasını, bu kapsamda ‘Yasadışı Yargısız İnfazlarla İlgili BM Otopsi Protokolü’ (Minnesota Otopsi Protokolü) kurallarına uygun şekilde mezarların açılması ve otopsilerin yapılmasını talep ediyoruz.”

Kaynak: http://www.ozgur-gundem.com/index.php...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0