Görüş Bildir
Haberler
Özbek Liderinin Kızı Kerimova'ya Soruşturma

Özbek Liderinin Kızı Kerimova'ya Soruşturma

Onedio Medya
12.03.2014 - 19:34 Son Güncelleme: 12.03.2014 - 19:36

Özbek Liderinin Kızı Kerimova'ya Soruşturma

İsviçre'deki savcılar, Özbekistan Devlet Başkanı'nın en büyük kızı hakkında 'kara para aklamak' iddiasıyla soruşturma başlattı.

Savcı, yaptığı açıklamada, Gülnara Kerimova'nın halihazırda dört Özbek vatandaşı hakkında yürütülen soruşturmaya dahil edildiğini belirtti.

Diğer dört kişinin 2012'den beri soruşturulduğu, ikisinin tutuklandığı fakat birkaç ay sonra serbest bırakıldığı belirtiliyor.

Kerimova, ülkesinde hem dikkat çeken bir iş kadını hem de pop şarkıcısı olarak tanınıyor. Babası İslam Kerimov'un 20 yıldan fazla yönettiği Özbekistan'da, Kerimova'nın yaygın ticari çıkarları olduğu düşünülüyor.

41 yaşındaki Gülnara Kerimova, geçen sene Birleşmiş Milletler'deki Özbek elçiliği görevini kaybettiğinde diplomatik dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

Kerimova'nın BM elçiliği görevi sona erdikten sonra Cenevre'yi terk ettiği tahmin ediliyor.

Savcılık Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kerimova hakkındaki soruşturmanın Eylül 2013'ten bu yana devam ettiğini söyledi ve Kerimova'nın İsviçre'nin Cenevre kenti yakınlarında Cologny'de bulunan villasının geçen ay polis tarafından arandığını sözlerine ekledi.

İsviçre Federal Başsavcısı Michael Lauber, Cenevre günlük gazetesi Le Temps'a bir açıklama yaparak, Kerimova'nın diplomatik dokunulmazlığı sebebiyle savcıların daha önce herhangi bir adım atamadıklarını belirtti.

Yetkililer, soruşturma kapsamında toplamda 800 milyon İsveç Frankı'na (yaklaşık 2 milyar TL) el konduğunu, ancak paranın kaynağının henüz belirlenemediğini söyledi.

Soruşturmayla bağlantılı olarak Fransa'da birkaç yerde arama yapıldığı belirtiliyor.

Soruşturma aynı zamanda bir İsveç telekom firması olan TeliaSonera'nın ticari faaliyetlerini de konu alıyor. Yarı kamusal bir İsviçre-Fin şirketi olan TeliaSonera, 2012'de İsveç TV'de yayınlanan bir haberde, Özbekistan'daki 3G mobil telefon haklarını almak için aracı şirket Takilant'a 300 milyon dolar (yaklaşık 660 milyon TL) ödemekle suçlanmıştı.

TeliaSonera bu iddiaları reddettiği halde, İsviçreli savcılar olayla ilgili soruşturma başlatmışlardı.

Savcılar, Kerimova soruşturmasına ilişkin yaptıkları açıklamada TeliaSonera'dan bahsetmediler fakat soruşturmada bir İsviçre kuruluşunun, Özbek telekom piyasasında yaptığı bazı yatırımları yolsuzlukla ilişkilendirdiklerini söylediler.

BBC'ye konuyla ilgili TeliaSonera'dan gelen açıklama ise şöyle: 'Biz şu anda İsviçre savcısının başlattığı bir önceki soruşturma ile ilgileniyoruz ve savcıyla işbirliği yaparak en kısa sürede çözümlenmesini umuyoruz. Kimin raporu sızdırdığını da bulmayı ümit ediyoruz. Şirketimizin yeni bir yönetim kurulu, kurulun yeni bir yöneticisi ve icra şefi var.'

Gülnara Kerimova, birkaç ay önce TeliaSonera davasıyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtmişti.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0