Görüş Bildir
Haberler
Oxfam Raporu: En Zengin 2 Bin Kişinin Serveti 4,6 Milyar Kişinin Servetinden Fazla

Oxfam Raporu: En Zengin 2 Bin Kişinin Serveti 4,6 Milyar Kişinin Servetinden Fazla

Batuhan
20.01.2020 - 10:36

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin 2.153 kişisinin elinde bulunan servetin, 4,6 milyar kişinin toplam servetinden fazla olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'de yer alan habere göre raporda, 'Eğer herkes 100 dolarlık banknotlardan oluşan servetlerinin üzerinde otursaydı, dünyanın büyük kısmı yerde oturuyor olurdu. Gelişmiş bir ülkede yaşayan orta halli bir kişi bir sandalye yüksekliğinde otururken, en zengin iki kişi uzayda olurdu' dedi.

Jeff Bezos'un toplam serveti 116,4 milyar dolar

Jeff Bezos'un toplam serveti 116,4 milyar dolar

Dünyanın en zengin kişisi olan Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un toplam serveti 116,4 milyar dolar seviyesinde. En zengin ikinci kişi olan Fransız işadamı Bernard Arnault ise 116 milyar dolarlık servete sahip.

Raporda yer alan bir diğer benzetmede ise bundan 5.000 yıl önce inşa edilmiş piramitlerin yapıldığı dönemde günde 10.000 dolar biriktiren bir kişinin toplam servetinin dahi servetinin en zengin beş kişinin servetinden yüzde 80 düşük olacağı vurgulandı.

Yüzde 0,5'lik vergi artışı eğitim ve sağlık alanlarında 117 milyonluk yeni istihdam demek

Yüzde 0,5'lik vergi artışı eğitim ve sağlık alanlarında 117 milyonluk yeni istihdam demek

Gelir adaletsizliğinin ortadan kaldırılabilmesi için ülkeleri zenginlerden daha fazla vergi almaya çağıran Oxfam, sadece yüzde 0,5'lik vergi artışının dahi eğitim ve sağlık alanlarında 117 milyon yeni istihdam yaratabileceği vurgulandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

22 erkek tüm Afrikalı kadınlardan daha zengin

22 erkek tüm Afrikalı kadınlardan daha zengin

Dünyanın en zengin 22 kişi erkeğinin, Afrika'daki tüm kadınlardan daha fazla varlığa sahip olduğuna işaret edildi.

Küresel ölçekte kadınların günlük 12,5 milyar saatlik ücretsiz bakıcılık hizmetiyle küresel ekonomiye yıllık 10,8 trilyon dolar katkıda bulunduğu belirtilen raporda, bunun da küresel teknoloji endüstrisinin 3 katından daha fazla olduğu vurgulandı.

"Aşırı servet, işlemeyen bir ekonomik sistemin emaresidir"

"Aşırı servet, işlemeyen bir ekonomik sistemin emaresidir"

Fırsat ve gelir adaletsizliğinin azaltılması için hükümetlerin ulusal sağlık hizmetlerine daha fazla yatırım yapması gerektiği ifade edilen raporda, aşırı servet anlayışının ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi.

'Aşırı servet, işlemeyen bir ekonomik sistemin emaresidir' denen raporda, hükümetlerin zengin ve fakir kesimler arasındaki uçurumu kapatacak radikal politikaları yürürlüğe koyması gerektiği vurgulandı.

Benzer bir çağrı geçen ay, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'dan da gelmiş, IMF'nin yeni başkanı ülkeleri vergi sistemlerini gözden geçirmeye çağırmıştı.

"2030 itibarıyla 100 milyona yakın insan yoksulluk içinde yaşayacak"

"2030 itibarıyla 100 milyona yakın insan yoksulluk içinde yaşayacak"

Eşitsizlikleri yok etmenin, yoksullukla mücadelede ekonomik büyümeden daha etkili olduğu belirtilen raporda, gelir dağılımındaki eşitsizliği yüzde 1 oranında düşüren ülkelerde 2030 itibarıyla 100 milyon daha az kişinin yoksulluk içinde yaşayacağı belirtildi.

Raporda görüşlerine yer verilen Oxfam'ın yöneticilerinden Amitabh Behar, son 10 yılda milyarder sayısının ikiye katlandığını vurgulayarak 'Zengin ve fakir arasındaki ara, eşitsizlik giderici politikalar uygulanmadan kapatılamaz' ifadesini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
17
11
5
5
5
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Ekonomik krizlerde kim kazanıyor kim kaybediyor ortada. İlginç olan sistemi gelir ve vergi adaletsizliğini %99 olarak %1 den daha çok savunmamız ama garsonu ... Devamını Gör

Biri Miri

Kapitalizmin boku çıktı. 4 buçuk milyar insanın hakkı nasıl 2000 kişide olabilir ak.

feyk

bu daha iyi zamanlar. fark dahada acilacak. son 30 senedir dunya ekonomisi kesintisiz sekilde buyume halinde ama 30 senedir orta sinifin gelirinde bir degisi... Devamını Gör

feyk

makinalasma yeni bir olay degil elbet, gecmiste makinalasmayla yok olan her is koluna karsi daha fazla yeni is kollari aciliyordu. bugun farkli olan sey maki... Devamını Gör