Görüş Bildir
Haberler
YKS
TYT
ÖSYM'nin Zorlu Sınavı TBMM'ye Taşındı: Siyam İkizleri Farklı Bölümleri Kazanırsa Ne Olacak?

etiket ÖSYM'nin Zorlu Sınavı TBMM'ye Taşındı: Siyam İkizleri Farklı Bölümleri Kazanırsa Ne Olacak?

Batuhan
09.07.2019 - 10:48 Son Güncelleme: 09.07.2019 - 16:59

15 Haziran’da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren 18 yaşındaki siyam ikizleri ÖSYM’yi zorladı. Kardeşlere sınavda farklı kitapçıklar verildi, ancak şimdi de 'Farklı üniversitelerde farklı bölümleri kazanırlarsa ne olacak?' sorusu gündeme geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

TBMM Down Sendromu ve Otizm Araştırma Komisyonu, perşembe günü yapılan toplantısında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) temsilcilerini dinledi.

Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre toplantıda Kahramanmaraş’ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren 18 yaşındaki Siyam ikizleri Ayşe ve Sema Tanrıkulu da konuşuldu.

"Puanı gelince YÖK Başkanımızı arayacağım"

"Puanı gelince YÖK Başkanımızı arayacağım"

Komisyon “İkisinin aynı yerde okuması lazım” talebini iletirken, toplantının ilgili bölümü Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan : 'Bir Siyam ikizimiz var. Özellikle de gittim köyünde ziyaret ettim. Muhteşem çocuklar. Yani çok etkilendim onları gördükten sonra. Bu çocuklar liseyi yeni bitiriyorlar, açık lise mezunları. Sınav nedir, bilmiyorlar. ‘Böyle bir şartta sınava girdik. İlk defa görüyoruz üniversite sınavı nasıldır, bir test çözmedik. Kamerayı ilk defa orada gördük, kamera var tepemizde’ diyor. Siyam ikizi olmalarına rağmen, belki sizinle alakalı değil, hukuki bir sorun, ayrı birey olarak sınava girmişler. Ayrı testler verilmiş. Çok da konuşkanlar, cin gibiler. Biri diyor ki ‘İkizimin sınavda tutulduğunu hissettim. Yani ister istemez ben oraya fikse oluyorum. Yani onun tutulması, onun tutukluğu beni rahatsız etti.’ Neyse, bunlar ayrı güzel şeylerdi. Şimdi bunların yerleştirilmesini, mutlaka okumasını istiyorum bu çocukların. O kadar motiveler ki... Ama sorun şu: İkisinin aynı yerde okuması lazım. Bunu sağlamamız lazım. Bu konuda YÖK bize ne yapabilir? ÖSYM yapacağını yapmış, şimdi YÖK, yerleştirme aşamasında. Puanı gelince YÖK Başkanımızı da arayacağım ama şu an için bir öneriniz var mı?'

"Engelli Öğrenci Komisyon toplantımız bu sonuçları değerlendirmek üzere toplanacak"

"Engelli Öğrenci Komisyon toplantımız bu sonuçları değerlendirmek üzere toplanacak"

YÖK Engelsiz Öğrenci Komisyonu üyesi Prof.Dr. Meltem Yılmaz: '18 Temmuz’da Temel Yeterlilik Testi (TYT) sonuçları belli oluyor, 19 Temmuz’da bizim Engelli Öğrenci Komisyon toplantımız bu sonuçları değerlendirmek üzere toplanacak, orada değerlendirileceğini ifade etmek istiyorum.'

"Siyam ikizleri hukuksal olarak aynı bünyeye sahip olmayan iki farklı kişi"

"Siyam ikizleri hukuksal olarak aynı bünyeye sahip olmayan iki farklı kişi"

ÖSYM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yaşar Özban: 'Siyam ikizleriyle ilgili olarak sınav öncesinde gerek yetkili kurullarımızda bu konu dile getirildi. Sonuç olarak siyam ikizleri aynı bünyeyi paylaşan iki farklı kişi ama hukuksal olarak aynı bünyeye sahip olmayan iki farklı kişi. Dolayısıyla ikisini aynı anda sınava tabi tutmanız durumunda neler olabileceği, ikisine farklı farklı kitapçıkları... Kitapçıkların içeriği bütünüyle aynı fakat sadece soruların, şıkların yerleri değişik. Dolayısıyla ikisine aynı kitapçık vererek sınavı yapmanız durumunda ortaya çıkabilecek olan hukuksal sorunlar, hukuk müşavirlerimizin bulunduğu ortamlarda ele alındı.

Sonuç olarak ikisine farklı farklı kitapçıkların verilmesi kararına varıldı. Dolayısıyla bu şekilde sınav oldu. Tabii, sınav sonrasında... 18 Temmuz’da sonuçlar açıklanacak. 23-26 Temmuz tarihleri arasında da tercihler yapılacak. Tabii o konuda da YÖK’le koordinasyon içinde ne gerekiyorsa nasıl sizler bu adaylarımızın en adil, en hakkaniyetli şekilde işleme tabi tutulmasını istiyorsanız bizim hem YÖK hem ÖSYM olarak görüşlerimiz de aynı. Adaylar arasından en adil olanı uygulamaya çalışacağız gerekli koordinasyon ilişkileri içinde.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
201
103
34
19
16
15
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deniz Kuzey

Milyonda bir olan bişi zaten. Bırakın istedikleri bölüme gitsinler.

Tolgahan Hasanoğlu

Çok zor ya . Bence her türlü imkan sağlanmalı. Siktir et hukuğu , zaten bir boka yaramıyor. Ayrıcalık tanınıp hangi bölümü istiyorlarsa oraya yerleştirilmeli.

Çomar Killer

aldıkları puana göre yerleşsinler biz keriz miyiz de 4 sene çalışıyoruz

AbSurDMaN

En yüksek puanı alan tercih hakkı kazansın, çok basit.