Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Döneminde Yaşasaydın, Mesleğin Ne Olurdu?

etiket Osmanlı Döneminde Yaşasaydın, Mesleğin Ne Olurdu?

Osman Avcı
03.01.2015 - 15:13 Son Güncelleme: 03.01.2015 - 18:22

Bundan 400-500 sene önce yaşasaydın, hangi mesleği yapardın hiç düşündün mü?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Öncelikle, bir padişah seç!

2. Hangi fakültede okumak istersin/isterdin?

3. Hangi konudan daha çok rahatsızsın?

3. Hangi konudan daha çok rahatsızsın?

4. Bir Osmanlı yemeği seç!

5. Osmanlı'da yaşasaydın kimle kanka olmak isterdin?

5. Osmanlı'da yaşasaydın kimle kanka olmak isterdin?
İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hangi Osmanlıca kelime seni daha iyi tanımlar?

7. Padişah olduğunu düşün, en çok nereyi fethetmek isterdin?

7. Padişah olduğunu düşün, en çok nereyi fethetmek isterdin?

8. Son olarak, bir hat yazısı seç!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Divan Şairi olurdun!

Divan Şairi olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın, hiç şüphesiz divan şairi olurdun. Yazıyla oldum olası aran iyidir zaten; derin bir ruha sahipsin ayrıca. Sen kalemi eline aldığın zaman, manzumlar coşar; tecahül-ü arifler, istiareler falan şaha kalkar; vezinlerse akar gider sel olurdu. Yazdığın gazelleri okuduktan sonra ise tütün içmek vacip olurdu. Çünkü insanların derûnune dokunmayı iyi bilirdin...

Minyatür Sanatçısı olurdun!

Minyatür Sanatçısı olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın, minyatür sanatçısı olurdun. Ahengli bir insansın vesselam, zaten oldum olası renklerle aran iyidir. Bunun yanında sana musavvir, yani tasvir yeteneği gelişmiş insan demek doğru olur. Gözlem gücün de yüksektir. Derinlikli bir insansın ezcümle, ey çehreperdâz :)

Defterdar olurdun!

Defterdar olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın defterdar, yani Maliye Bakanı olurdun. Her şeyden önce sen ayn-ı ruşen (gözü açık) birisin. Seni kandırmak güç şey, cin gibisin, kurnazsın. Akçe işleri de senden sorulur pek tabii ki! Cebirin kuvvetlidir, tutumlusun, üstün bir ticari zekaya da sahipsin. Devlet-i Aliyye'nin hazinesi sana emanet kısacası...

Kadı olurdun!

Kadı olurdun!

Senin için zaman ne olursa olsun değişmeyen bir şey var: Adalet! Hakkaniyetlisin, güvenilirsin ve senin terazinin kefesi hiçbir zaman şaşmaz. Bu bakımdan pek tabii haksızlıklara da gelemiyorsun. Ama bu devranın mayası adaletsizlikle yoğrulmuş ve ister Osmanlı'da yaşa, ister şimdiki zamanda yaşa, bu değişmiyor. Ne olursa olsun, sen yine de bu adaletin yılmaz savunucusu özelliğinden asla vazgeçmezsin!

Hekim olurdun!

Hekim olurdun!

Sen inayetkâr, yani yardımsever birisin. Bu yüzden Osmanlı Döneminde yaşasaydın, hekim/tabip olurdun. Senin bir kere insanların müşkülüne çare olduğun zaman içini garipsi bir mutluluk kaplıyor, bir şeylere yaradığına inanıyorsun. Ayrıca o zamanlarda da hekimlik şartlarının ağır olacağı kesin ve fakat senin için yine de fark etmez. Sen doğuştan hekimsin!

Sadrazam olurdun!

Sadrazam olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın vezir-i azam olurdun. Zaten kafan bu siyaset, politika, Devlet-i Aliyye işlerine oldum olası basmıştır. Nabza göre şerbet verebilirsin; diplomasi, bürokrasi falan işleri de senden sorulur. Server, yani lider bir kişiliksin her şeyden önce. Hanedanlık sistemi olmasaydı en başta olabilirdin, fakat ülkeyi yönetmediğini kimse söylemedi. Yine de kelleye dikkat, aman ha maazallah! :)

Saki olurdun!

Saki olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın, Saki, yani içki sunan olurdun: Bir nevi barmen yani :) Çünkü seni tam olarak anlatan sıfat, rahat. Kafana hiçbir şey takmıyor, takmak istemiyorsun. Yiyeceğin bir lokma ekmek, içeceğin bir yudum şarap değil mi? 'Ee tamam o zaman niye kastırıyorum ki?' diyorsun, haklısın da. Zaten zevk u safa insanısın, yeknesak işler hiç sana göre değil.

Yeniçeri olurdun!

Yeniçeri olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın, hiç şüphesiz Yeniçeri olurdun. Senin ekmek teknen, şemşîrin, yani kılıcın. Sert birisin, daha doğrusu hayat sertleştirmiş seni; sen de bunu kabullenip ekmek kapısı olarak görmüşsün. Ceng ettiğin zaman kendini yaşıyormuş gibi hissediyorsun. Kalleş değilsin ayrıca, düşmanını tam karşında istiyorsun. Seni görünce de tir tir titriyorlar; çünki gözünü budaktan sakınmıyorsun. Ceddin deden, neslin baban, hayy hakk!

Müderris olurdun!

Müderris olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın, kuşkusuz müderris, yani öğretim üyesi olurdun. Sen gökteki şems gibi aydın birisin, insanlara bir şeyler öğrettiğin zaman mesud oluyor ve huzura kavuşuyorsun. Büyük mefkûrelerin, yani ideallerin insanısın ayrıca; inandığın şeyler için hayatını, işini, kariyerini, malını-mülkünü riske atabilirsin. Hatta bunu söylememiz bile gereksiz. Tek sıkıntınsa talebelerin İdadilerden Medreseye donanımsız gelmesi. Eee zaman değişiyor ama sıkıntılar aynı kalıyor!

Harem Ağası olurdun!

Harem Ağası olurdun!

Sen tam bir ilişkiler uzmanısın; psikoloji, sosyoloji gibi beşeri ilimlere de fıtrat olarak yeteneğin var. İşte tam da bu yüzden sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın kesinlikle Harem Ağası olurdun. İnsan yönetimi senden sorulur: Fettansın, plancısın, zekisin zeki... Ezcümle neredeyse hiçbir zayıf noktan yok: Yenilmezsin!..

Haseki olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın, Haseki, yani padişahın en gözde cariyesi olurdun. Ne yazık ki, Osmanlı kadınlara kariyer yapma şansı sunmuyor. Ancak sen güçlü bir karakter olduğun için, bir kadının o dönemlerde çıkabileceği en yüksek mertebeye çıkar, bir nevi Devlet-i Aliyye-yi Osmanlı'yı tek parmağında yönetirdin. Saçlarına divan şiirleri yazılır, gözlerin yüzünden savaşlar çıkardı...

Cellat olurdun!

Cellat olurdun!

Sen Osmanlı Döneminde yaşasaydın, şeksiz şüphesiz Cellat olurdun. İnsanlar sana her ne kadar bîmerhamet (merhametsiz) dese de, sen kendinin sadece işini yapan bir profesyonel olduğunu düşünüyorsun. Bu işi sen yapmasan zaten başka birisi yapacaktı. Ancak yine de sana cellat çıkmasının bir sebebi var. Çünkü sen haksızların hakkını bulmasından yanasın. İçten içe bu işten zevk aldığını söylemezsek olmaz. Osmanlı'nın Dexter'i sen olabilirsin yani ;)

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
360
154
100
87
33
25
19