Görüş Bildir
Haberler
Ortanca Çocuk Olmanın Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız Avantajları!

Ortanca Çocuk Olmanın Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız Avantajları!

Jasmin
04.08.2021 - 07:15

Ortanca çocuk sendromu teorisine göre ortanca çocuklar, başarılı ve olgun ilk doğanlar ile ilgiye muhtaç son doğanlar arasında yok sayılmaya mahkumdur. Teori, bu yüzden kendi ailelerinin karmaşasında kaybolduklarını ve ciddi bir aşağılık kompleksine sahip olduklarını söylüyor. Ortanca çocukların duygusal olarak yoksun oldukları algısı da popüler kültürde oldukça rağbet görüyor. Ancak son yapılan araştırmalar, ortanca çocuk olmanın inanılmaz avantajları olduğunu öne sürüyor.

Kaynak: https://www.mic.com/articles/125817/8...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yetenekli müzakereci ve arabuluculardır.

1. Yetenekli müzakereci ve arabuluculardır.

Redlanda Üniversitesi'nde psikoloji profesörlüğü yapan Catherine Salmon, ortanca çocukların olayları başkalarının gözünden bakma gibi bir becerileri olduğunu ve bunun çocukluk deneyimlerinin bir sonucu olduğunu söyledi. Ayrıca mükemmel problem çözücülerdir.

Ortanca çocuklar, müzakere becerilerini avantajlarına kullanabilirler. Aynı zamanda harika arkadaşlardır. Journal of Personality and Social Psychology'de 1976 yılında yapılan bir araştırma, daha sonra doğan çocukların sosyal becerilerinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

2. Daha çok risk alırlar ve daha yaratıcılardır.

2. Daha çok risk alırlar ve daha yaratıcılardır.

Ebeveynler, en büyük ve en küçük çocuklarına daha çok ilgi gösterme eğilimindelerdir. TheBabyWebsite.com tarafından 1000 ebeveyninin katıldığı bir araştırmada, velilerin 3'de 1'i ortanca çocuklarının üstlerine daha az düştüğünü kabul etti. Bu, onların en büyük ve en küçük çocuklara kıyasla daha özgür ve yaratıcı olmalarını sağlar. 

San Fransisco'da yaşayan 26 yaşındaki John, ailesinin kardeşlerine daha fazla ilgi gösterdiğini ve çocukluğunda daha fazla yalnız zaman geçirdiğini söyledi. Yalnız geçirdiği zamanlarda kendini eğlendirmek için yaratıcı yollar aradığını da belirtti.

3. Baskıyla daha kolay baş ederler.

3. Baskıyla daha kolay baş ederler.

Bir araştırmaya göre, ilk doğan çocuklar ebeveynlerinin beklentilerini karşılamak için daha fazla baskı altındalardır. Bu yüzden, ilk çocukların depresyona girme riski daha yüksektir. Ortanca çocuklar, bu baskıdan büyük ölçüde muaf oldukları için kendilerine karşı daha az yargılayıcı ve sert davranırlar. John, abisine göre daha az baskı altında kaldığını söyledi. 

'Ortanca çocuk olduğum için bazı şeyleri kendi başıma öğrendim. Sadece kendi hatalarımdan değil, aynı zamanda abilerimin hatalarından da ders çıkarma şansım oldu. Daha az baskı altında olmak, bir şeyi başaramadığımda işimi kolaylaştırdı.'

4. Kanıtlanmış girişimcilerdir.

4. Kanıtlanmış girişimcilerdir.

İlk doğan çocukların doğal liderler olduğu söylense de ortanca çocukların çocuklukta öğrendiği işbirliği yapma, ilişki kurma ve bağımsızlık gibi beceriler konu liderlik olduğunda oldukça önemlidir. Örneğin ABD başkanlarının %52'si ortanca çocuklardır.

Catherine Salmon, ilk doğanların baskınlık kurarak ve ortanca çocukların müzakere, barış ve ikna üzerinden liderlik etme gibi bir eğilimi olduğunu söyledi. Salmon: 'Buna ek olarak ortanca çocukların olaylara at gözlükleriyle bakmaması, olayları daha net görmelerini, daha açık deneyimler yaşamalarını sağlar ve girişimci yaklaşımlara daha yatkın olmalarını sağlar.'

5. İlişkilerde harika partnerler olurlar.

5. İlişkilerde harika partnerler olurlar.

Ortanca çocukların uzlaşımcı yaklaşımları, uzun süreli evliliklerin anahtarıdır. Washington Üniversitesi'nde görev yapan John Gottoman tarafından yapılan bir araştırmada, uzlaşmaya istekli çiflerin evliliklerinin daha güçlü olduğu ortaya çıktı. Catherine Salmon'un The Secret Power of Middle Children kitabı için yaptığı bir anket, ortanca doğanların %80'inin eşlerini hiç aldatmadığını gösterdi. Aynı anket, ilk doğanların %65'inin ve ailenin en küçüklerinin %53'ünün partnerlerini aldattığını gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. IQ seviyeleri diğer kardeşleri kadar yüksektir.

6. IQ seviyeleri diğer kardeşleri kadar yüksektir.

Geçmiş araştırmalara göre, en zeki kardeşi ilk doğandır çünkü zamanında ebeveynler onunla daha çok ilgilenme ve onu daha çok teşvik etme fırsatına sahip olmuştur. Ancak Illinois Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmada, ilk doğan ve son doğan kardeşin IQ'ları arasında sadece bir puan olduğu ortaya çıktı.

7. Hem büyük hem de küçük kardeşlere sahip olma avantajları vardır.

7. Hem büyük hem de küçük kardeşlere sahip olma avantajları vardır.

Çok sayıda araştırma, kardeşlerle büyümenin sosyal ve zihinsel faydalarından bahsetmiştir. Ohio Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, kardeşleri olan çocukların sosyal becerilerinin daha gelişmiş olduğu görülmüştür. 

Ortanca çocuklar, küçük kardeşlerine liderlik ederken büyüklerin yanlışlarından da ders çıkartırlar. Aynı zamanda hem küçük kardeşlerine akıl hocalığı, hem de büyüklerine mentorluk yapacak akılcılığa sahiptirler.

Massachusetts'te yaşayan 23 yaşındaki Kelsey, 'Ablam ve arkadaşlarıyla takılmaya bayılıyordum ve onlar gibi daha olgun davranmaya çalışıyordum. Bir diğer yandan erkek kardeşim benden bir ya da iki yaş küçük olmasına rağmen benden tavsiyeler istiyor. Benim fikirlerime saygı duyup benden tavsiye istemesi kendimi iyi hissetmemi sağlıyor' dedi.

8. Helikopter ebeveynliğe daha az maruz kalırlar.

8. Helikopter ebeveynliğe daha az maruz kalırlar.

'Helikopter ebeveynlik çocuğun hayatına gereğinden fazla dahil olan anne-babalar için kullanılan bir tanımdır.'

Ebeveynlerin aşırı korumacı tavırlarla çocuklarının bağımsızlık kavramını öğrenmesini engellediği günümüz çağında, ortanca çocuk olmak kadar güzel bir şey yok! En büyük ve en küçük çocuklar helikopter ebeveynliğin kurbanları olsalar da, ortanca çocuk her zaman daha rahattır. Bu rahatlık onlara gereksiz ebeveyn müdahalesi olmadan kendi sorunları ile başa çıkmayı öğretir.

Catherine Salmon: 'Biraz çelişkili duyabilir, ancak ailelerin çocukları için her şeyi yaptığı bu post-helikopter çağında çoğu çocuk kendi zaman ve enerjisini nasıl yöneteceğini bilmiyor. 7/24 ebeveynlerin odak noktası olamamak büyük bir avantaj aslında.'

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
5
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

ortanca bir çocuk olmanın tek avantajını ekmek almaya ve çöp dökmeye gitmeyerek yaşadım sadece. gerisi boş ortanca olmak zülumdur :D

Ergün Zereyak

Bütün bunlar ortanca çocuk olunca geliştirmek zorunda olduğunuz şeyler. Zaten geliştirseniz de pek fayda etmiyor. İki kat sorumluluk. Büyük için saygı, küçük... Devamını Gör

Ergün Zereyak

5) dört duvar içinde mini kıyametleri engellemek adına attığımız taklalardan dolayı pekte partner olayımız olmuyor. Olsa bile diğerlerinden daha fazla göze b... Devamını Gör