Görüş Bildir
Haberler
Orta Afrika'da 14 Bin Müslüman Kuşatma Altında

Orta Afrika'da 14 Bin Müslüman Kuşatma Altında

Onedio Medya
11.04.2014 - 18:05 Son Güncelleme: 11.04.2014 - 19:03

Orta Afrika'da 14 Bin Müslüman Kuşatma Altında

BANGUI HABERLER DÜNYA

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman azınlığı hedef alan Hıristiyan çeteler, binlerce Müslüman'ın sığındığı Boda kasabasını kuşattı. Çevre köylerden Boda'ya sığınan binlerce insan abluka sebebiyle açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya. Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), ülkeyi terk etmeye çalışan Müslümanlara Hristiyan çeteler tarafından saldırıldığını açıkladı.

Hristiyan çeteler, 14 bin Müslüman'ın sığındığı Boda kasabasını kuşattı. Çevre köylerden Boda'ya sığınan binlerce insan abluka sebebiyle açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya. Daha çok hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Müslümanlar, canları tehlikeye girince sürülerini köylerinde bırakarak kaçmak zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler Boda'ya en son bir ay önce gıda yardımı ulaştırabildi. İnsanların açlıktan hareket edecek enerjiyi dahi bulamazken, annelerin boş göğüsleri bebeklerini teselli etmeye yetmiyor. Hızla yayılan bulaşıcı hastalıklar, bağışıklık sistemi çöken insanları pençesine alıyor. Zayıf ve hastaların can verdiği Boda'da ayakta kalabilenler ise gelmesi muhtemel yardımların yolunu gözlüyor.

Boda'nın merkezinde kurulan pazarda satışa sunulabilen çok az şey var. Tezgah açanlar da çetelerin her an gelip bunları yağmalayacağı endişesini taşıyor. Müslümanların sadece bir mahalleye sığındığı kasabada onlara açık tek yer bu pazar yeri. Saldırı endişesi sebebiyle camiye bile gidemiyorlar. Bölgede görev yapan 100 kadar Fransız askeri, şimdilik iki toplumun karşı karşıya gelmesini engelliyor. Hemen yakındaki Hristiyan mahallelerinde de başka bölgelerden gelip sığınmış 9 bin kadar insan yaşıyor. Buradaki pazar yeri daha zengin; müzik çalınıyor ve insanlar daha az endişeli.

Orta Afrika'da darbeyle iş başına gelen Müslüman lider Michel Djotodia, Ocak ayında uluslararası baskılar üzerine görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Djotodia'nın istifasından sonra, Hristiyanlara zulmettiği öne sürülen Seleka savaşçılar Boda kasabasını terk etmiş ve iki dinin mensupları arasında kanlı çatışmalar başlamıştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, ülkeyi terk etmeye çalışan Müslümanlara Hristiyan çeteler tarafından saldırıldığını söyledi. Sözcü, komşu Kamerun'a yaralı olarak ulaşmayı başaran 4 sığınmacıdan 3'ünün pala ile, diğerinin ise silahla yaralandığını açıkladı. Kamerun'a ulaşan Müslümanlar, çetelerin anayolları kapatması sebebiyle çalılık bölgelerden geçmek zorunda kaldıklarını ve ortalama 3 ay boyunca yürüdüklerini belirtti.

İç çatışmalar sebebiyle geçtiğimiz yıldan bu yana 300 bin insanın Orta Afrika Cumhuriyeti'ni terk ettiği tahmin ediliyor.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/dunya_orta-af...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0