Görüş Bildir
Haberler
Ordu'nun Dereleri Kurtuldu

Ordu'nun Dereleri Kurtuldu

adem kara
30.04.2014 - 09:40 Son Güncelleme: 30.04.2014 - 12:44

ALTINORDU’DA İKİ HES YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN VADİ, KÖYLÜ TARAFINDAN YAYLACILIK, HAYVANCILIK, ARICILIK VE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN KULLANILIYOR.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ordu’da mahkeme, Turnasuyu Deresi üzerine yapılması planlanan iki hidroelektrik santraline ‘dur’ dedi. Çevre Bakanlığı’nın HES’ler için verdiği ‘olumlu’ raporunun mevzuata ve hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Bakanlık aleyhine dava açan 11 köylü, projenin yapılacağı 60 kilometrelik vadide yaşayan canlıların kurtulduğunu söyledi.

Ordu’nun Altınordu ilçesindeki Turnasuyu Deresi’ne yapılması planlanan iki Hidroelektrik Santrali (HES) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu kararını köylüler mahkemeye taşıdı. Ordu İdare Mahkemesi, 9 Nisan’da görülen duruşmada, iki HES için hazırlanan ÇED olumlu kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevre Bakanlığı, geçen yıl şubat ayında Turnasuyu Deresi üzerine bir şirket tarafından yapılması planlanan İnören Regülatörü ve Hürriyet HES ile Büben Regülatörü ve Sarıahmet HES projesine ‘ÇED olumlu’ raporu verdi. Bunun üzerine dere çevresinde bulunan köylerde yaşayan 11 kişi, nisan ayında ÇED raporunun iptal edilerek yürütmenin durdurulması için Ordu İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava dilekçesinde, projenin yapılacağı yerin yaylacılık, hayvancılık, arıcılık, alabalık yetiştiriciliği için kullanıldığı, HES yapılması durumunda binlerce ailenin ekonomik olarak olumsuz etkileneceği belirtildi. Bakanlık avukatı ise ‘ÇED olumlu’ kararının proje ile ilgili nihai izin ve onay niteliğinde olmayıp işlemin mevzuatta öngörülen usul ve esaslara uygun olarak tesis edildiğinden davanın reddini istedi. Mahkemenin geçen yıl ekim ayında verdiği ara karar doğrultusunda Turnasuyu üzerinde mahkeme tarafından keşif yaptırılarak bilirkişi raporu hazırlandı. Dava dosyasına konulan raporda, tesislerin yapımı sonucunda dere yatağının büyük ölçüde kuruma olasılığının bulunduğu, su alınan ırmak ve yataklardaki sucul hayatın tükeneceğine, ırmakta yaşayan balıkların ve diğer canlıların olumsuz etkileneceğine dikkat çekildi.

Mahkeme heyeti 9 Nisan’da görülen duruşmada, dava konusu ‘ÇED olumlu’ kararının, çevre mevzuatı hükümleri ile hukuka uygun olmadığı sonucuna vararak yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Duruşmada ‘ÇED olumlu’ raporuna ilişkin yürütmeyi durdurma kararı davayı açanlara ulaştı. Davacılardan Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan Tevfik Engin, karara sevindiklerini belirterek şöyle dedi: “Mahkemenin verdiği karara çok sevindik. Turnasuyu Deresi’ne HES yapılırsa 60 kilometrelik vadide yaşayan tüm canlılar bundan olumsuz etkilenebilecek. Biz yapılabilir projelerin uygulanmasını istiyoruz. Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ raporunda birçok eksiklik gördük, kaygılarımız nedeniyle konuyu yargıya taşıdık.”

DHA - ORDU

Kaynak: http://www.dha.com.tr/en-son-haber-ba...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0