Görüş Bildir
Haberler
Onlar Hakkında Ne Kadar Şey Biliyorsunuz?

Onlar Hakkında Ne Kadar Şey Biliyorsunuz?

Anıl Adalıer
25.07.2015 - 17:14 Son Güncelleme: 28.07.2015 - 15:11

Evet onlar hayatımızın her yerindeler, sokağımızda, evimizde, yatağımızda; onlardan korkup kaçanımız da bol kısacası herkes için güzel bir sorum var. Acaba onları ne kadar tanıyoruz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Köpek Ve Yastık Testi

1. Köpek Ve Yastık Testi

Meşhur bilim adamlarımızın yaptığı bir araştırmaya göre insanın saçlarında biriken parazit miktarı köpeğin üzerinde biriken parazit miktarından fazla. Bu sonuca şu şekilde varılıyor. İnsan denek banyo yapıyor saçını kurulayıp, başını yastığa koyuyor ve sekiz saat, dokuz saat kadar uyuyor. Köpek denek banyo yapıyor kurulanıyor ve yastığa oda aynı süreler içerisinde yatırılıyor. İki tarafta uyandıktan sonra yastıklar inceleniyor ve insan saçının yağlanıp daha hızlı parazit topladığı ortaya çıkıyor. Kısacası banyo yaptırdığımız köpeğimizden pek bir zarar gelmez.

2. Meşhur İvan Pavlov'un Koşullu Şartlanma Deneyi

2. Meşhur İvan Pavlov'un Koşullu Şartlanma Deneyi

Psikoloji için iyi bir adım olan bu deney bir köpek dostumuz üzerinde yapıldı. Deneyi araştırmak isteyen arkadaşlarımız İvan Pavlov'un koşullu şartlanmasını yazıp araştırabilir. Benim değindiğim nokta bu deneyden çok köpek. Bu deneye göre köpek eti gördüğü zaman salyasının akması gerekirken bakıcısının gelmesiyle birlikte salyası akmaya başlamıştır. Eti getiren kişi bakıcısı olduğu için et olmasa bile bakıcısının ayak sesleri yüzünden deneğin salyası akıyordu. Buradan yola çıkarsak çoğu insan hayvanların düşünemediğini sanıyorlar. Bırakın düşünmeyi hayvanlar öğrenebilirler. Rusya'da metroya binerek evine giden köpeklerde mevcuttur. Bu anlayışı yıksak çok iyi olur.

3. Hayvan Psikologları

3. Hayvan Psikologları

İşte bizim ülkemizin gelişmekte olduğunu(kısmen) kanıtlayan bir meslek. Hayvan Psikoloğu bu görevi bizim ülkemizde veterinerler üstlenmektedir. Ne yazık ki tam olarak eğitimi alınmadığı için bu iş onlar içinde kimi zaman zor olmakta. Yurt dışında veteriner olduğu kadar bu işle uğraşan insanlar var. Bazı hayvanlarda düşündüğümüz saldırganlık, korku yada nice problemler hastalık olarak görülebiliyor. Hatta ne yazık ki çoğu tür için ön yargılarda taşıyoruz. Pitbull türü saldırgandır. Dogo Arjantinler saldırgandır. Bir sürü yargımız var. Laboratuvar hayvanları iyi değildir bu doğru ancak her hayvan doğru yetiştirildiğinde saldırgan olmaz ve normal bir hayvan gibi yaşar. Bu problemlerin tamamı bizde vardır ve çözümü ise bu meslek dalıdır.

4. Tüyler

4. Tüyler

Ah o tüyler yok mu! Herkesin başının belası. Ne büyük bela. Biraz bu beladan da bahsedelim hani sırf bu sebeplerden sokağa köpeğini atan var. En masumu olan köpek tüyünden başlayalım. Bu tüy yutulursa ölmezsiniz. Bu tüy direk vücutta yakılabilir yada ciğerlere yapışabilir. Hiçbir zararı olmaz. Bu olay yemek borusu ile soluk borusuna kaçma diye ikiye ayrılır hep. Köpek tüyü bükülebilir, yağsız temiz bir tüy olduğu için yakılana kadar geçen sürede hiçbir zararı olmaz. Kedi tüyünün soluk borusuna kaçması bir tek iyi değildir çünkü kedilerin tüyleri saplanabiliyor. Tabi yine ölmüyoruz. Sadece  olduğu yerde fazla kalabiliyor ve bir yumak yutmadığımız sürece yine bir sıkıntı olmuyor. İnsan kılı yada saçından çekinebilirsiniz çünkü yağlanmış bir tüyü yutarsak parazitlerde direk ilk otobüsle içeri inmiş olur. Bu yüzden köpekleri yada kedileri atmaya gerek yok. Kendimize dikkat edelim yeterli.

5. Ufak Detaylar Hayat Kurtarır

5. Ufak Detaylar Hayat Kurtarır

Ne yazık ki hayvan sahibi olmak ciddi bir sorumluluk aynı zamanda. Bir köpek araba çarpınca ölmeyebilir ancak fazla çikolata yiyerek ölebilir. Her zaman bu işler böyle bir insana boş bir şırınga basmak damarlarını patlatıp iç kanama yaratabilir ancak sopayla dayak yediği zaman yürüyüp evine gidebilir. Bazı bilinmeyen detayları bilmek hayat kurtarır. Köpekler tavuk kemiğini iyi yemezse sivri parçalar kalırsa bunlar ciğere saplanıp iç kanama yaratabilir. Bu dostlarımızın bayıldığı ıslak mamalar onlar için aslında zararlıdır. Hayvan bölümünde satıldığına bakmayın, bize de hormonlu sebze satıyorlar. Kuru mamalar her hayvan için en sağlıklı yemektir ve kendi yemeğimizin ufak bir kısmını vermek yeterlidir. Her canlı için en iyi yemek tarzı kuru yemeklerle beslenip, tazelerle atıştırma yapmaktır. Sürekli taze vermek ishal riski taşıyabilir. Eğer fare türü hayvan besleyen dostlarımız varsa dikkat etsinler. Fareler süte bayılır ancak laktozu sindiremezler. Bu ufak detay onları ölüme sürükleyebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Her Hayvan Sadıktır

6. Her Hayvan Sadıktır

Şahsen ben küçükken arkadaşlarım bana sesini yükselttiği zaman köpeğim balkondan havlardı. Çok faydasını gördüm. İki mama vermek falan onun verdikleri yanında hiç kalır. Hırsız girdiğinde korur, üzgünken bile fark eder yanına gelir. Kısa ve öz sana sadece yemek verdiğin için sevgisini verir. Hani bugün kuyumcudan tek taş almaktan bile zor olan o şeyi. Çoğumuz zahmete gireriz diye çekiniriz ancak başımız belada olsa girdiğimiz zahmetleri direk unuturuz.

7. Her Hayvan Dedik Ama...

7. Her Hayvan Dedik Ama...

Yani abartmamak lazım.

8. Barınak

8. Barınak

Pet shoplar neden hala köpek satar anlamıyorum? Aslında hala satın alanlar olduğundan olabilir. Neden satın alıyorsunuz? Barınakta bir köpeğin bir banyoluk işi var. Kedisi içinde aynısı geçerli. Keşke ''Öyle Bir Geçer Zaman Ki'' de ki Cemile'ye üzüldüğümüz kadar yada ''Yaprak Dökümü'' nün meşhur yüzü Ali Rıza Amca'ya üzüldüğümüz kadar şu hayvanlara üzülseydik. Meşhur oyuncu Johny Depp amcanın dediği gibi gördüğünüz kötü videoları sansürleyene kadar kötü olana engel olun. (Umarım söz böyledir)

9. Bakamıyorsan Ziyaret Et

9. Bakamıyorsan Ziyaret Et

Bakamıyor olabilirsin. Ailen kızar, maddi durumun yetersizdir. Burada herkesin durumu aynı değil. Ama ayaklarını kesmedik, dışarı çıkarken hayatında bir günde olsa bir barınağa yakın olursun. Kız arkadaşınla gidersin, arkadaşınla gidersin sinemada bir yerden sonra sıkıyor yani. Bence vatandaşlarımızın açık dekolte yada mini etekten çok sıcakta yürümekten patilerinin altı yanmış, susuz ve aç sokaktaki dostlarımızı görmesi gerekiyor. Herkes yapabilir dekolteye bak madem sonra kafanı yana çevir küçük dostumuza bak.

10. Yeterince Tanıyor Muyuz?

10. Yeterince Tanıyor Muyuz?

Yeterince tanımak aslında imkansız. Tüm canlılar arasından insan olarak kibirlenmek yerine sorumluluk almamız gerekiyor. Onların düşünebildiğini, hissedebildiğini, zararsız olduklarını ve ufacık şeylerden nasıl etkilendiklerini artık biliyorsunuz. Umarım bir kişinin bile fikri değişmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın