Görüş Bildir
Haberler
9 maddeyle Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat

9 maddeyle Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat

1.

Türkmenistan, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan bir Orta Asya Türk Cumhuriyetidir. Resmi dili Türkmence olmakla beraber, halkın büyük bir kısmı Rusça biliyor ve konuşuyor. 5,5 milyon nüfuslu ülkenin başkenti Aşkabat'tır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ak şehrim Aşkabat

Anlamı aşk şehri olan Aşkabat'da bütün binalar beyaz mermerden yapılmaktadır. Binaların beyazdan başka bir renkte olması yasak.

İhtişamlı mimari yapısı

Şehir görkemli yapılarıyla ön plana çıkıyor. Meydanlar, caddeler hatta lambalar bile sanatsal değere sahip.

Cehennem Kapısı

Bilim adamlarının çıkan metan gazının insan sağlığına zarar vermemesi için ateşe verdiği bir krater. 1971 yılından beri yanmakta olan bu kraterin çapı 70 metre.

2017 Asya Olimpiyatları

Şehir 2017 yılında Asya Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak. Olimpiyatlarla birlikte ülkeyi turizme açmayı planlayan ülke bütün yatırımlarını bu alanda yapmaktadır.

Aşkabat geceleri

Şehirde çok güzel gece kulüpleri ve barlar bulunur. Şehir gibi gece kulüpleri de son derece lüks ve ihtişamlı. Ancak akşam 11:00 da bütün dükkanlar gibi gece kulüpleri ve barlarda kapanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ulaşım

Aşkabat'ta gördüğünüz her araç aynı zamanda bir taksi olma özelliği taşır. Herhangi bir araca el kaldırıp durdurursunuz ve fiyatta anlaşıp istediğiniz yere gidebilirsiniz. Ha bu arada güvenlimi peki bu diye endişelenmeyin. Aşkabat dünyanın en güvenli şehirlerinden birisidir. Ülkede yasalar çok sert işliyor ve suç oranı çok düşük.

Türkmence

Türkmence Türkçeye yakın bir dil. Biraz yavaş konuşulunca az çok kavrayabiliyorsunuz ne konuşulduğunu. Zaten ülkede çoğunlukla Türk televizyonlarını izledikleri için hemen hemen herkes Türkçe biliyor.

Yasaklar ülkesi

Ülkede çok sıkı bir rejim uygulanıyor. Sosyal medyaya erişim yok ülkede. İnternet çok kısıtlı. Tabi biz gidince dns ayarlarından çözüyoruz işi. Ama yerel halk o kadar yalıtılmış ki dış dünyaya, bunu bilmiyorlar bile. 

Ülkede sigara içmek, 23:00 dan sonra sokağa çıkmak, yabancıysanız kız arkadaş edinmek, sakal uzatmak, yabancıysanız ikamet adresinizden başka bir yerde bulunmak yasak.

Bu arada ülkeye turist olarak giremiyorsunuz. Sadece çalışma vizesiyle girilebiliyor ülkeye.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın