Görüş Bildir
Haberler
Ölümünün 450. Yılında Michelangelo'yla 'Buluşma'

Ölümünün 450. Yılında Michelangelo'yla 'Buluşma'

Onedio Medya
29.05.2014 - 16:54 Son Güncelleme: 27.04.2022 - 15:05

İtalya, gelmiş geçmiş en önemli sanatçılarından Michelangelo’yu, ölümünün 450. yıldönümünde Roma’da düzenlenen büyük bir sergiyle anıyor.

İtalyan rönesansının simgelerinden biri olan Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni'ye ait resim, heykel, şiir ve mimari tasarımların da aralarında bulunduğu eserler “1564-2014, Michelangelo: Evrensel bir sanatçıyla buluşma” isimli etkinlikte sergileniyor.

Sergi, Michelangelo tarafından tasarlanan Campidoglio Meydanı’ndaki Capitolini Müzeleri’nde düzenleniyor.

MetaMorfosi Kültür Derneği ve Zetema Kültür Projesi tarafından düzenlenen sergide, Michelangelo’ya ait 70 kadar eserin yanı sıra, rönesans dahisinden etkilenen başka sanatçıların 80 kadar eseri de yer alıyor.

Sergilenen eserler arasında en büyük ilgiyi çekenlerden biri, Michelangelo’nun henüz 15 yaşındayken yaptığı “Merdivendeki Meryem” (Madonna della Scala) rölyefi.

1490’da yapıldığı tahmin edilen mermer rölyef, Roma’da sergilenmek üzere Floransa’daki Buonarroti Evi’nden getirildi.

Bir diğer önemli parçaysa, Michelangelo’nun 1514-1516 yılları arasında yaptığı ancak başka bir heykeltıraş tarafından tamamlanan “Kurtarıcı İsa” (Cristo Redentore) heykeli.

Michelangelo’nun mimari tasarımları da serginin önemli bir parçasını oluşturuyor. Bunlar arasında, Floransa’daki Santa Maria del Fiore kilisesi için yaptığı maket, Vatikan’daki San Pietro Bazilikası ve Roma’daki San Giovanni dei Fiorentini kilisesi için yaptığı çizimler de bulunuyor.

Fotoğrafta yer alan, sanatçının “Leda’nın başı için eskizler” adlı eseri. Eser, Londra’daki British Museum’dan ödünç alınarak sergiye dahil edildi.

Bir diğer dikkat çeken eser de, bir zamanlar Michelangelo’nun elinden çıktığı sanılan ancak daha sona çağdaşı Jacopino del Conte’ye atfedilen Michelangelo portresi.

1510-1598 yılları arasında yaşayan del Conte’nin bu portreyi, 1535 yılı civarında, Michelangelo 60 yaşlarındayken yaptığı tahmin ediliyor.

1475’te Toskana bölgesindeki Caprese’de doğan Michelangelo Buonarroti, başlıca eserlerini Floransa ve Roma’da, aristokrat ailelerin ve papaların sponsorluğunda üretmişti.

Michelangelo, 18 Şubat 1564’te, 89 yaşındayken hayatını kaybetti. Ünlü sanatçı ardında, “Davut” ve “Musa” heykelleri, Sistine Şapeli’ndeki “Adem’in Yaradılışı” ve “Son Yargılama” freskleri gibi sanat tarihinin önde gelen eserlerini bıraktı.

Övgü Pınar | Roma 

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın