Görüş Bildir
Haberler
Ölümcül 8 Hastalık

Ölümcül 8 Hastalık

Krankenschwester
24.01.2015 - 16:54 Son Güncelleme: 26.01.2015 - 17:58

8. Ebola Virüsü

8. Ebola Virüsü

1978'den beri bilinen, insanlarda ve insandışı primatlarda ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir. Adını, Afrika'daki bir nehirden alır. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür.

Bulaşma; Hastaların (hayvanlar başlıca maymun ve meyve yarasaları) kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Hava yoluyla bulaşma tespit edilmemiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Veba

7. Veba

Antik Çağlar'dan itibaren tanınmış bir hastalıktır. Lakabı ¨Kara Ölüm¨dür. Avrupa nüfusunun üçte birinin kaybedilmesinden sorumludur. Modern antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Gelişmiş ülkelerin tamamında ve gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda ortadan kaldırılmış olmasına rağmen Asya ve Afrika kıtalarının bazı bölgelerinde hâlen görülebilmektedir. Bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Vebanın farelerden bulaştığı kanısı yaygındır, ancak gerçekte bakteriyi yayan bir tür piredir. Ve fareler de bu hastalığın kurbanıdırlar. aniden başlayan baş ve sırt ağrıları, ateş, titreme, kusma, nefes darlığı, halsizlik, deri lekeleri, burun kanaması, kan tükürme, kasık ağrıları ve devamlı dalgınlık görülür. Dil kahverengi ve kurudur. 

6. Çiçek Hastalığı

6. Çiçek Hastalığı

Çiçek hastalığı, her yaşta ve her cinste kişilerde görülen, irinli kabarcıklar dökerek yüzde izler bırakan, ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Çiçek hastalığının belirli bir tedavisi yoktur. Bu hastalıktan korunmanın tek yolu aşıdır. 

5. Kolera

5. Kolera

1991’den bu yana 12 bin cana mal olan kolera, bağırsak enfeksiyonuna bağlı, aniden ortaya çıkan ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Hastada aşırı ve ölümcül sıvı kaybı oluşur.  Genelde, dışkı bulaşmış kirli su ya da bu sularla yıkanmış gıdalar aracılığı ile yayılır. Sıvı kaybı günde 20 lt ye ulaşabilir ve bu kayıp ölümle sonuçlanır. 'Oral rehidrasyon tedavisi' (ağızdan sıvı tedavisi) olarak da adlandırılan tedavi ile kolera hastaları kısa sürede sağlıklarına kavuşabilirler. İdeal bir kolera aşısı için yapılan araştırmalar hâlâ devam etmektedir.

4. Çocuk Felci

4. Çocuk Felci

Sinir sistemini istila ederek kalıcı felçlere veya ölüme neden olabilir. Her yaşta görülebilir ancak genelde üç yaşın altındaki çocukları etkilemektedir.1916’dan günümüze 10 bin kişi bu hastalıktan ölmüştür.  Genellikle yaz ve sonbahar aylarında küçük yerel salgınlar biçiminde ortaya çıkan çocuk felci, 40 °C'ı bulan yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları, bulantılar ve sırt ağrılarıyla başlar. Virüs, hastaların çıkardığı dışkı yoluyla yayılır. Çocuk felcinden korunmak için 'Salk aşısı' veya 'Sabin aşısı' yaptırmak gerekir. Bu aşının ilki çocuk 6 aylık olmadan önce, ikincisi ilk aşıdan 2 ay sonra, üçüncüsü, ikinci aşıdan 6 ay sonra yapılır. 5 ve 15 yaşlarında da tekrarlanır.

3. Sıtma

3. Sıtma

Anofel sivrisineğinin plazmodium etkenini taşımasıyla oluşur. Sıtmanın özelliği belirtilerin nöbetler halinde gelmesidir. Nöbet başlamadan birkaç gün önce halsizlik, neşesizlik, iştahsızlık, başağrısı, sırt ve bacak ağrıları olur. Nöbet, şiddetli titremeyle yükselen ateşle başlar, terlemeyle sona erer. Sıtmayla mücadelede en önemli hususlardan birisi sivrisineklerle mücadeledir. Bunun için de en kıymetli yol anofel türlerini yok etmektir.  İlaçlar baskılayıcı ve tedavi edici olarak iki şekilde kullanılır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. İspanyol Gribi

2. İspanyol Gribi

En çarpıcı özelliği zayıf, yaşlı ve çocuklardan çok, sağlıklı genç erişkinleri etkilemiş olmasıdır.  Birinci Dünya Savaşı'nın son aylarında tüm dünyayı etkisi altına almış, hatta kimi tarihçilere göre dört yıl süren savaşın sona ermesinde önemli bir etken olmuştur. Salgın İspanya'da başlamadı. Birinci Dünya Savaşı'nda yer almamış olması ve askerî sansür nedeniyle diğer Avrupadevletlerinde salgından söz edilmezken İspanyol basınının salgın konusunu ilk kez gündeme getirmiştir. Türkiye dahil tüm dünya ülkelerini etkilemiştir. Hindistan'da 17 milyon kişi,  ABD'de 500.000 ilâ 675.000 kişi, Britanya'da 250.000, Fransa'da 400.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Fotodaki İspanyol gribinden ölen minik kız Rosalia Lombardo, ölen kızının acısına dayanamayan babası İtalyan general Mario Lombardo’nun minik kızını mumyalatmasıyla halen gülümseyerek uyumaktadır. 

1. AİDS

1. AİDS

AIDS, HIV (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü) etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Bağışıklık sistemine yavaş yavaş nüfuz ederek vücudun enfeksiyonlara karşı direncini yok eder ve bireyi çeşitli rahatsızlıklara karşı korunmasız hale getirerek sonunda ölümüne sebebiyet verir. HIV; kan ve kan ürünleri, sperm veya diğer cinsel sıvılar üzerinden insandan insana bulaşır. Ayrıca plasenta ya da süt yoluyla anneden bebeğine bulaşabilir. Öksürükle,hapşırıkla, tükürük, gözyaşı, ter, aksırık, öksürük, idrar, dışkıyla, böcek veya sivrisinek sokmasıyla, tuvalet, duş, musluk, yüzme havuzu, deniz, sauna, hamam vs. ya da el sıkışmak gibi olağan temaslarla bulaşmaz. Bu virüs oldukça hassastır ve vücut dışında havada ve suda uzun süre yaşayamaz. Bu nedenle bulaşması için vücut sıvılarının (kan, cinsel ilişki, anne sütü ve plesenta) doğrudan teması gerekir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hengov

2 etkilledii