Görüş Bildir
Haberler
Okyanusa Gömülürken Köpek Balıkları Tam 800 Mürettebatını Parçalayan Gemi USS Indianapolis

Okyanusa Gömülürken Köpek Balıkları Tam 800 Mürettebatını Parçalayan Gemi USS Indianapolis

Anıl Göç
02.08.2016 - 18:59 Son Güncelleme: 28.12.2021 - 13:12

Tarihte birçok felaketler ve acı olaylar yaşanmıştı. Bize düşen ise geçmişte yaşanmış bu olaylardan dersler çıkartarak, geleceğimize yön verebilmektir. Burada yakın tarihimizde yaşanmış acı bir olaya, II.Dünya Savaşı sırasında ABD donanmasına ait USS-İndianapolis adlı geminin batmasına ve geride kalan mürettebatın, yalnız başlarına okyanusun ortasındaki hayatta kalma savaşına değineceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

USS-İndianapolis CA35 Gemisi

USS-İndianapolis CA35 Gemisi

USS-İndianapolis, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetlerine ait olan portland sınıfı bir savaş gemisiydi. Bu kruvazör yüksek kalibre toplar, birçok ağır ve hafif makineli tüfekler ve hava saldırılarına karşı uçaksavarlar ile donatılmıştı. Kelimenin tam anlamıyla bir yüzen kaleydi. Gemi 1932'li yıllarda, II.Dünya Savaşı öncesinde kullanılmaya başlanmıştı. Fakat en önemli görevlerini, II.Dünya Savaşı sırasında yerine getirecekti.

Savaş Öncesi

Savaş Öncesi

II.Dünya Savaşı patlak vermeden evvel İndianapolis çeşitli görevlerde kullanıldı. Hatta 1936 yılında Başkan Rosevelt bu gemiyle birlikte bir Güney Amerika turuna çıktı. Başkan Rosevelt, Brezilya, Arjantin ve Uruguay gibi ülkeleri ziyaret etti. 7 Aralık 1941 tarihinde Japonların Pearl Harbor bombardımanı sonrasında ise artık USS-İndianapolis tehlikeli görevlere atılacaktı.

Kanlı Savaşın İçinde

Kanlı Savaşın İçinde

USS-İndianapolis, Pearl Harbor'da Japonlardan kurtulmayı başaran şanslı gemilerden birisiydi. Bu saldırıya bir karşılık verilmesi gerekiyordu. Amerikan donanması derhal harekete geçti. Bu savaşta Almanya'nın ortağı olan Japonlara bir darbe vurulması gerekiyordu. Amerikan donanmasındaki gemiler Japon uçaklarına karşı başarılı saldırılar yaptılar. Fakat kamikazeler gemilere çok büyük hasarlar veriyordu. İki tarafın uçakları havada çatışırken, donanmada denizden destek veriyordu. Fakat Japon uçaklarının gemilerin üzerine yaptıkları intihar saldırılarını önlemek çok zordu. Nitekim 1942 yılındaki çatışmalar sonucu iki taraf da yıpranmıştı.

Gizli Bir Görev

Gizli Bir Görev

1943-44 yılları arasında İndianapolis gemisi, çeşitli görevlerde bulundu. Bazı sahilleri bombalayarak çıkartmalara destekte bulundu. Japonlara karşı yapılan birçok harekata katıldı. 1945 yılına gelindiğinde ise çok gizli bir göreve çıkacaktı. Atom bombaları hazırlanmıştı, Japonya hazin bir şekilde savaş dışı bırakılacaktı. USS-İndianapolis, Japonya'ya saldırılarda kullanılan Tinian Adasındaki ABD Hava Üssüne, Little Boy isimli atom bombasının parçalarını ve bomba için gerekli olan zenginleştirilmiş uranyumu götürecekti.

İşler Yolunda Gitmiyor

İşler Yolunda Gitmiyor

USS-İndianapolis 26 Temmuz 1945 günü Tinian adasına ulaştı. Atom bombasının bileşenleri ve gerekli parçaları bıraktıktan sonra 28 Temmuz günü Filipinlere doğru yola çıktı. Okyanus sakin ve durgun vaziyetteydi, gemi rotasında gitmekteydi. Oysa aynı sıralarda okyanusun altında başkaları da mevcuttu. 30 Temmuz gecesi zifiri karanlıkta, saat gece 00.15 sularında müthiş bir gümbürtü koptu. Gemi iki yerinden isabet almıştı, fakat ortalıkta ne bir düşman uçağı ne de başka bir gemi görünüyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

USS-İndianapolis Batıyor

USS-İndianapolis Batıyor

İndianapolis, Machitsura Hashimoto kumandasındaki bir Japon denizaltısı tarafından vurulmuştu. Gemi, bir adet arka tarafına bir adet de yakıt deposuna olmak üzere iki isabet almıştı. İndianapolis gemisi 12 dakika içerisinde serin sulara karıştı. 300 kadar mürettebat o sırada gemiyle birlikte battı. 800'den fazla mürettebat ise, kaplan köpek balıklarıyla dolu okyanusun ortasında kendi başlarına kalmıştı. Hayatta kalma mücadelesi başlıyordu.

Pasifik Sularında Tek Başına

Pasifik Sularında Tek Başına

Hayatta kalanlar 3 buçuk gün sonra pilotlar tarafından fark edildi. Ortada korkunç bir manzara vardı. Gemiden kurtulmayı başaran 880 kadar mürettebattan sadece 321 kişi hayatta kalmayı başarmıştı. Çoğu kişi susuz ve yemeksiz, güneşin altında, tuzlu suyun içerisinde 3 gün geçirememişti. İnsanların çoğu hipotermi, tuzlu su zehirlenmesi, suda çok fazla kalmaktan ileri gelen deri dökülmesi gibi sorunlar neticesinde hayatını kaybetmişti.

Kaplan Köpek Balıkları

Kaplan Köpek Balıkları

Denizde kalan mürettebat bütün bu olumsuz şartların yanında bir de saldırgan köpek balıklarıyla baş başa kalmıştı. Sonuçta ortaya çıkan kayıplar ise korkunçtu. 800 küsur denizci köpek balığı saldırısı ve diğer sebeplerden ötürü yaşamını kaybetmişti. Sonraki yıllarda denizcilerin canlı olarak saldırıya uğramadıkları, köpek balıklarının sadece ölen insanların cesetlerini yediği teorisi de öne sürülmüştür.

Kurtarılan Denizciler

Kurtarılan Denizciler

Olay sonrasında hayatta kalmayı başaran 317 denizci başarıyla kurtarıldı. Bu felaket sonucu ise toplamda 900 küsur insan okyanus sularında hayatını kaybetti. Bu olay ABD donanmasının yaşadığı en büyük kayıplarından birisiydi. USS-İndianapolis birçok belgesele ve filme konu kaynağı oldu.

Denizcilerin Anısına

Denizcilerin Anısına

USS-İndianapolis Müzesi, İndianapolis kentinde 7 Temmuz 2008 tarihinde açıldı. Aynı zamanda hayatını kaybeden denizcileri anmak amacıyla bir anıt yapıldı. Mermer anıta, geminin resmi yapılarak hayatını kaybeden denizcilerin adları bir liste halinde yazıldı. USS-İndianapolis gemisinde hayatını kaybedenler bugün halen saygıyla anılmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
196
133
67
35
14
13
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın