Görüş Bildir
Haberler
Okudukça Apışıp Kalacağınız 28 İlginç Madde ile Ufkunuzu Kapanmamak Üzere Açıyoruz!

etiket Okudukça Apışıp Kalacağınız 28 İlginç Madde ile Ufkunuzu Kapanmamak Üzere Açıyoruz!

Zihninizin derinlerinde gezinmeyi sever misiniz?

Yeni bilgi tohumları ekmeyi, dipsiz kuyulara dalmayı?

Twitter'da uzay ve evren hakkında ilginç ve eşsiz bilgiler paylaşan Lagaribey adlı kullanıcı, verdiği bilgilerle ufkumuzu açma konusunda oldukça ısrarlı...

Serinin ilk içeriği için şuraya:

İkincisi için şuraya:

Üçüncüsü için şuraya:

Ve en sonuncu için şuraya bakabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir önceki içeriğimizde Kuantum Dolanıklık Teorisi, Kelebek Etkisi, kuantum fiziği ve son olarak da ışınlanma olayından bahsetmiştik.

Şimdi oradan devam edelim...

1. Madem her şey birbiriyle alakalı (Dolanıklık Mesajları), yapılan küçük bir şeyin, tüm her şeyi etkilemesi gerekir.

2. İlginçtir ama bu durumun farkına varmış bir meteorolog vardı. Yaptığı bir hava durumu simülasyonunda bir yerde 0.506127 yerine 0,506 yazmıştı.

3. Ortaya çıkan sonuç öncekilerden ciddi şekilde farklıydı, "binde bir" oranındaki bir hata tüm simülasyonun sonuçlarını değiştirmişti.

4. Başlangıçtaki çok ama çok küçük bir değişikliğin tüm her şeyi değiştirmesi nedeniyle, meteorolog bu etkiye “Kelebek Etkisi” ismini verdi.

4. Başlangıçtaki çok ama çok küçük bir değişikliğin tüm her şeyi değiştirmesi nedeniyle, meteorolog bu etkiye “Kelebek Etkisi” ismini verdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Simülasyonu yapan meteorolog şöyle demişti: "Amazon Ormanları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir".

5. Simülasyonu yapan meteorolog şöyle demişti: "Amazon Ormanları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir".

6. Buna benzer bir şeyi çok uzun yıllar önce Mevlana söylemiş: “Bir sineğin kanadını oynatması, Arş-ı Rahman'ı titretir”.

7. Fırtınaların nasıl başladığı bilinmediği için bu olayın gerçekten bir kelebeğin/sineğin kanat çırpmasıyla mı olduğu haliyle bilinmiyor.

8. Asıl anlatılmak istenen şey tüm her şey, kuantum seviyesinde etkileşim halinde ve küçük bir şeyin de etkisi hesaba katılmalıdır şeklinde.

9. Küçük şeyler, tüm her şeyin sonucunu değiştirebileceğinden, bir şeyin sonucunu tam ve kesin olarak bilmek mümkün değil (Kaos Teorisi).

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Mesela, düşen bir yaprağın nereye düşeceği düşme hızı, rüzgarın o “an”ki hızı vs gibi çok şeye bağlı ve yeri tam olarak bilmek imkansız.

11. Aklınıza biri gelince onun aramasını, Kuantum Dolanıklığına bağlayan, yani düşüncenin bile çok şeyi değiştireceğini söyleyen teoriler var.

12. Ancak Kelebek Etkisinin özeti, tüm her şey birbiriyle bağlı ve etkileşim içinde olduğundan, hiçbir şey kesin değil ama her şey mümkün.

13. Zaman yolculuğu olayına, konuyla ilgili başka bir gerçekle anti-madde ve devamında gelen anti-evren (farklı evrenler) ile devam edelim.

14. Yaklaşık 90 yıl önce, kuantum mekaniğindeki bazı sorulara cevap arayan Dirac isimli genç bir bilim insanı ilginç bir keşif yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Atom çekirdeğinin etrafındaki "eksi" yüklü elektronun "artı" yüklü olanını bulmuştu. yer yerinden oynadı, çünkü böyle bir şey imkansızdı.

16. Ama sonuçlar doğruydu. (-) yüklü elektronun, (+) yüklü "zıttının" olduğu ispatlanmıştı. Buna anti-elektron anlamında pozitron denildi.

17. -) yüklü elektonun zıttı varsa, (+) yüklü protonun da zıttı olmalıydı ve tahminler doğru çıktı, 30 yıl sonra antiproton da keşfedilmişti.

18. Akla daha büyük resim geldi. Eğer atomaltı parçacıkların karşıtları varsa, atomların da karşıtı olmalıydı. Denemek için hidrojen seçildi.

19. Tahminler yine doğruydu: Laboratuvar ortamında hidrojenin tamamen karşıtı olan anti-hidrojen üretilmişti, üstelik çok sayıda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Pozitronun keşfini yapan Dirac, Nobel Ödülünü alırken şöyle demişti; “Madem anti-elektron var, anti-madde, hatta anti-evren de olmalıdır.”

21. Ve arayışlar başladı. Anti-madde, laboratuvar ortamında üretiliyorsa, evrende bir yerlerde olmalıydı, benzer şekilde anti-evrenler de olmalıydı.

22. Anti-maddeyi bir sonraki bölümde işleyeceğiz. anti-evrenler, yani "zıt ikiz evrenler" ile devam edelim. bunun için 2 teori ortaya atıldı.

23. İlki, bizdeki maddenin karşıtı olan anti-madde ile dolu bir evren, yani bizdeki her şeyin karşıtının olduğu bir yer olabileceği teorisi.

24. Bu evrende sadece yükler yer değiştirdiği için oradakiler bu durumu bilmiyorlar ama orada anti ikizlerimiz, anti şehirlerimiz vs var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Diğer teori, "Ayna Evren" teorisi. Bu teoriye göre uzaklarda bir yerlerde Dünyanın ikizi olan bir yer var ama Dünyanın aynası şeklinde.

26. Yani kalpleri sağ tarafta, hemen herkesin solak olduğu bir yer ve buradakiler sağı solu değişmiş bir evrende olduklarını bilmiyorlar.

27. Ancak ilerleyen zamanda her 2 teorinin de gerçekleşmesinin mümkün olmadığı ispatlandı. Üstelik ispatlar, Nobel Ödülüne layık görülmüştü.

28. Anti-parçacık keşfinin asıl heyecan verici kısmı, anti-evrende değil, anti-madde kısmında yaşandı. Çünkü buradaki sonuçlar çok ilginçti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
413
145
55
23
10
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Sayın editörücüm, ilk kez bi edit tebrik ediyorum, çalışılmış bi içerik, sevdim. Tebrik ederim.

Erdoğan Kızgın

Yıllardır düşündüğüm şeydir ,benim bu evrende çektiğim asıl sıkıntıların sebebi paralel evrendeki benim zıttımın süper bir hayat yaşaması,o pezevengin yüzün... Devamını Gör

Alex İrin

Kelebek etkisini gördüğüm gibi aklıma Until Dawn gelmesi bir oldu çok güzel oyundu...