Görüş Bildir
Haberler
Öğretmenlik Mesleği Hakkında Bilgi Ve Özellikleri

Öğretmenlik Mesleği Hakkında Bilgi Ve Özellikleri

Öğretmenlik Mesleği Hakkında Bilgi Ve Özellikleri

Öğretmenlik Mesleği Hakkında Bilgi ve Özellikleri

Öğretmenlik Mesleği Nedir?

Meslek olarak düşünmek belki öğretmenlik için yetersiz kalan tanım olmaktadır. Talim ve terbiye kuralları içinde değerlendirilen öğretmenlik mesleği birkaç yıl öncesine kadar eğitim fakültesini veya fen edebiyat fakültesini bitirmiş olan kişilerin yapmış olduğu meslek olsak belirlenmişken daha eski dönemlerde ise kaynak alan bakılmak sızın farklı onlarca alandan çıkış yapmış olan kişilerin mesleği olarak görülmüştür. Hiç iş bulamaz isen git oku öğretmen olursun gibi önerilerde yer alan meslek grubu 2000 yılının başlarından itibaren arz talep dengesinde meydana gelen makas açılmaları sonucunda ise zor olan meslekler arasında yerini almıştır.

Gün geçtikçe yeni bilgilerin hayata girmesi ile emekli olma noktasına gelmiş kendisini yenileyemeyen öğretmenler ise yeni yasa ve yönetmelikler ile kendilerini ya yenilediler yada sistem dışına çıkma yolunu tercih ettiler. Öğretmenlik mesleği bireyler ile iletişiminde sağlam, bilgi ve donanım bakımından kusursuz, çağdaş bilgiyi alan ve aynı şekilde aktarabilen üniversitelerin kaynak bölümlerinden mezun olmuş atanma şartlarını yerine getiren kişiler olarak tanımlamak doğru olacaktır.

Öğretmenlik Mesleği Nasıl Başlanılır?

Öğretmenlik mesleğine başlamak için öncelikli olarak hangi bölümün okunması gerektiği bilinmelidir. Öğretmenliğe kaynak bölümler her yıl yenileyebilmektedir. Bu alanlardan size en uygun olanı seçerek zorlu üniversite sınavı sonrasında kendinizi alanın ilk merdiveninden geçmiş olarak görebilirsiniz. İlk yılın vermiş olduğu heyecan ile kendinizi öğretmen olarak görmeniz gayet doğaldır. Devam eden yıllarda öğretmenlik mesleği ile ilgili gerek sözel gerekse sayısal bilgiler ile donatılarak meslek yaşantınıza hazırlanmada zorlu vize ve final sınavları ile öğretmenlik mesleği akademik anlamda tamamlanmaya çalışılmaktadır.

Üniversite sınavlarından sonra ise karşınıza iki aşamalı KPSS sınavı ile ilk eleme yapılırken devam eden süreçte mesleki yeterlilik sınavı da sizin karşınızda yer almaktadır. Sınavlar bitti mi bitmedi elde edilen puanlar ile bakanlığın yapacak olduğu atama takvimi merakla beklenilmeye başlanacaktır. Burada merak edile hangi alandan kaç öğretmenin istihdam edileceğidir. Bu aşamada elde edilmiş olan puanların sıralaması devreye girmektedir. Neticede KPSS ve Alan sınavı sıralama sınavı olarak değerlendirilmektedir. Bakanlık tarafından öğretmen ataması olarak yapılan duyurularda alım kontenjanı yayınlanmaktadır. Öğretmenlik alım kontenjanlarının açıklanmasından sonra ise her bölümden alınacak olan öğretmen sayısının 3 katı mülakata çağrılmaktadır. 2018 Şubat- Mart öğretmen atamasında mülakata merkezleri sayısı 16 ya çıkartılarak sınav merkezleri daha kolay ulaşılmasına hedeflenmiştir. Seçilmiş olan merkezlerde girilen mülakat sınavları sonucunda yapılan sıralamalar ile ya öğretmen olunmakta yada işsiz kalınmaktadır. Bu arada ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2018 ücretli öğretmenlik ten 5 bin öğretmenin sözleşmeli öğretmen olarak mesleğe alınması düşünülmektedir. Detayları tam olarak ortaya çıkmamış olan bu ücretli öğretmen sözleşmeli öğretmen ataması hakkında gene sitemizden yardım alabilirsiniz.

Yapılmış olan sınavlar sonrasında öğretmenlik mesleğinde başarılı olacağınız kanaati oluşmuş ise artık yüksek puan ile alanınızda çalışmaya başlayabilirsiniz. Burada aklınıza direk Batı bölgeler gelmesin en az 10 yıl sonra. Mesleğiniz doğu illerinden başlar ve sözleşmeli öğretmenlik sürecinin tamamlanması beklenir. Mesleki yeterlilik sınavları ile meslekte kadrolu olma yoluna gidilmektedir. Kadrolu öğretmen olduktan sonra ise son çıkan yasalar ve yönetmelikler ile de 4 yılda bir farklı isimler altında sınavlara girerek başarınız onaylanmaktadır. Burada dikkat edilecek olan ise ÖĞRETMENLERE SÖYLENİLEN YATA YATA PARA KAZANIYORSUNUZUN yanıtı direk yaşanılan sınav süreçleri ile verilmektedir. Meslek teknik donanımları sonrasında ise artık geriye kalan yetenek işi öğretmenin kendi yapısına kalmaktadır. Öğrenciler ile kuracak olduğu iletişimler ile yeni nesillerin yetişmesinde en büyük faktör olmaktadır.

Birde öğretmenlik mesleği sadece bilgi ile yapılmamaktadır. Tecrübe de her ne kadar olsa mesleğin gizillerinden dır. İnsan ilişkileri de meslekte yer alırken çevreye adapte olabilmekte mesleğin olmazsa olmaz unsurudur. Öğretmen olmak isteyen bir kişinin kendinden daha fazla çevresine faydası olamadı ki toplumdan beklediği değer karşılık olarak geri dönsen.

kaynak:http://maviegeozelegitim.com/ogretmenlik-meslegi-hakkinda-bilgi-ozellikleri/

Kaynak: http://maviegeozelegitim.com/ogretmen...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın