Görüş Bildir
Haberler
Obama'dan Musul Operasyonu Hakkında İlk Yorum: 'Zorlu Olacak'

Obama'dan Musul Operasyonu Hakkında İlk Yorum: 'Zorlu Olacak'

Deniz Gök
18.10.2016 - 20:07 Son Güncelleme: 18.10.2016 - 20:59

ABD Başkanı Barack Obama, devam eden Musul operasyonu için ilk kez açıklama yaptı. Obama, operasyonun uzun süreceğini ve zor olacağını, ancak IŞİD'i mutlaka yeneceklerini söyledi. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın, Irak ve Suriye'deki gelişmeleri görüşmek için Cuma günü Türkiye'ye geleceği bildirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Obama, Musul operasyonunda kentin IŞİD'den alınmasından sonra ne olacağına dair soruya karşılık, terör örgütünün kentte halka baskı uyguladığını, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların arttığını söyledi.

Halkın evlerinden kaçtığını kaydeden Obama, 'Ciddi sayıda kişi yerlerinden olacak. Tüm bunlar, BM ve büyük yardım kuruluşlarıyla müştereken koalisyonun planlama sürecinin bir parçası ve biz olası bir insani krize karşılık askeri planlar kadar kapsamlı planlarımızı ve altyapımızı oluşturduk.' diye konuştu.

Planların detayı hakkında bilgi vermeyen Obama, 'Çok fazla insan kaçmak zorunda kalırsa şüphesiz yürek parçalayıcı bazı olaylar da yaşanacak.' ifadesini kullandı.

Bu konuların Amerikan medyasında yeterince yer bulmadığını vurgulayan Obama, 'IŞİD'den kaçan sıradan halka yardım etmede başarılı olamazsak Musul kurtarıldıktan sonra örgütün geri dönmesi ve kini beslemesine karşı zayıf konumda kalırız.' değerlendirmesinde bulundu.

'Musul operasyonu zorlu bir savaş olacak' diyen Obama, sonuçta başarı kazanılacağına inandığını anlattı.

İtalya Başbakanı Renzi de ülkesinin Musul ve IŞİD ile mücadelede ABD ile aynı görüşleri paylaştığını kaydetti.

İtalyan askerlerinin Musul barajının korunmasına yönelik operasyona destek verdiğini anımsatan Renzi, barajın sağlam kalmasının hayati önem taşıdığına dikkati çekti. IŞİD'in Musul'da yenilgiye uğratılacağından eminim' ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Türkiye'ye geliyor

ABD Savunma Bakanı Türkiye'ye geliyor

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Bakanı Ashton Carter, 20-27 Ekim arasında IŞİD ile mücadelenin önemli ortaklarıyla görüşmek ve NATO savunma bakanları toplantısına katılmak üzere Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Belçika'yı ziyaret edecek.

Programına Türkiye'den başlayacak olan Carter, 21 Ekim Cuma günü Türk yetkililerle bir araya gelecek.

Pentagon açıklamasında, Carter'ın Türkiye'deki görüşmelerinde bölgedeki güvenlik konularının yanı sıra Irak ve Suriye'deki gelişmelerin ele alınacağı kaydedildi.

Carter, Türkiye ziyaretinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçecek ve ardından Paris'e giderek 25 Ekim'de IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelerin savunma bakanlarıyla bir araya gelecek. 

Carter, 26 Ekim'de de Brüksel'de yapılacak NATO savunma bakanları toplantısına katılacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
8
4
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Anti Emperyal

Yav şu ülkeye adam göndermeyin.. Sonra protestoydu grevdi sacmaliklardi derken iyice sacmalamaya basladilar.

minikedi

Artık evinde latteni yudumlarken izlersin :D

Remzi Boldon

Sanki asker gönderecekler. Irak'ı ve Suriye'yi ne hale getirdiler. Neyse bize mültecileri almak düşer. Biz kimiz ki zaten.