Görüş Bildir
Haberler
Obama: 'Küba'ya Soğuk Savaşın Amerika Kıtasındaki Son Kalıntılarını Gömmeye Geldim'

Obama: 'Küba'ya Soğuk Savaşın Amerika Kıtasındaki Son Kalıntılarını Gömmeye Geldim'

ATKN
22.03.2016 - 16:32 Son Güncelleme: 23.03.2016 - 10:13

ABD Başkanı Obama, Küba'ya yaptığı tarihi ziyaretin son gününde halka seslenerek özgürlük vurgusu yaptı ve 'Vatandaşlar korkmadan akıllarından geçeni özgürce söyleyebilmeli.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Obama, tarihi ziyaret için Küba'da

Obama'nın başkent Havana'daki tarihi tiyatro binasında yaptığı konuşma, Küba devlet televizyonundan da yayınlandı. Obama'nın konuşmasını Küba Devlet Başkanı Raul Castro da tiyatro salonundaki bir locadan izledi.

'Her ülkenin kendi modelini şekillendirme hakkını tanıyoruz'

Konuşmasının başında 'Buraya Soğuk Savaş'ın Amerika kıtasındaki son kalıntılarını gömmeye geldim.' diyen Obama, Küba halkına dostluk eli uzattıklarını söyledi.

Obama, ABD'nin niyetinin Küba'da bir değişimi ya da ABD'nin siyasi ve ekonomik sistemini dayatmak olmadığını belirterek, 'Her ülkenin, her halkın kendi yolunu belirleme, kendi modelini şekillendirme hakkını tanıyoruz.' ifadesini kullandı.

Obama, sık sık alkışlanan konuşmasına şöyle devam etti:

'Ancak hem benim inandığım hem de Amerikalıların inandığı şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Vatandaşlar korkmadan akıllarından geçeni söyleyebilme özgürlüğüne sahip olmalı. Herkes hükümetlerini barışçıl şekilde protesto edebilmeli ve hukuk, bu haklarını kullanan kişilerin keyfi şekilde gözaltına alınmasına izin vermemeli. Herkes bu konuda bana katılmayabilir ama bunların evrensel insan hakları olduğuna inanıyorum.'

'Castro'nun uzun bir listesi var'

'Castro'nun uzun bir listesi var'

Obama, ABD ile Küba hükümetleri arasında farklılıklar bulunduğunun bir sır olmadığını belirterek, ziyareti sırasında Raul Castro ile açıkça konuşma imkanı bulduğunu söyledi. Obama, Castro'nun ABD'nin kendi sistemindeki ekonomik eşitsizlik, idam cezası, ırk ayrımcılığı ve ABD'nin sınır dışı askeri müdahaleleri gibi yanlışları sıraladığını aktardı.

Obama, 'Castro'nun uzun bir listesi var ama Küba halkının şunu anlaması lazım: Bu açık tartışma ve diyaloğu memnuniyetle karşılıyorum. Bu iyi ve sağlıklı, bundan korkmuyorum.' dedi.

ABD Başkanı, Havana'da ayrıca Kübalı bazı muhalif gruplar ve sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldi. ABD'nin Havana Büyükelçiliğinde yapılan görüşmeye, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katıldı.

Siyasi mahkûmlar konusu

Siyasi mahkûmlar konusu

Obama, dün Küba Devlet Başkanı Castro ile Devlet Başkanlığı Sarayı’nda buluşmuştu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Obama dün Kübalı mevkidaşı Raul Castro ile bir araya geldi. 

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısı taraflar arasında bazı konularda devam eden derin görüş ayrılığını da ortaya koydu. 

Bir gazetecinin sorusuna tepki gösteren Küba lideri Castro, ülkesinde siyasi mahkûm olduğu iddiasını yalanladı. Castro, muhabiri siyasi mahkûmların listelendiği bir belge sunmaya davet etti.

ABD Dışişleri Bakanlığının açıklaması

ABD merkezli 'Küba-Amerika Ulusal Vakfı' bunun üzerine internet sayfasında 47 siyasi mahkûmun yer aldığı bir liste yayınladı. Küba'dan kaçan muhaliflerin kurduğu örgüt, 'mahkûmların bu akşama kadar serbest bırakılmasını istiyoruz' açıklamasında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de basın toplantısında Küba'da siyasi gerekçelerle cezaevinde tutulan kişiler olduğunu vurguladı. Sözcü, 'bunun ABD açısından endişe yaratmaya devam ettiğini' söyledi.

90 yıl sonra gelen ABD Başkanı

90 yıl sonra gelen ABD Başkanı

Küba'da hafta sonunda düzenlenen gösterilerde birçok muhalif gözaltına alınmış, ancak birkaç sonra serbest bırakılmışlardı. Küba İnsan Hakları Komisyonu dün de 10'u aşkın muhalifin gözaltına alındığını açıkladı.

Barack Obama, Küba'yı 90 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu. Tarihi ziyaret, iki ülke arasında 2014 yılı sonunda başlayan yakınlaşma süreci açısından büyük önem taşıyor.

Deutsche Welle Türkçe, AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
32
9
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dex Dex

Çok güzel adımlar , bu yakınlaşmanın Küba'yı bozacağı , yeniden sömürge yapacağı gibi bir şey söz konusu değil . Çoğu ülke NATO'ya girebilmek için ABD'nin gö... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

kübanın da içine sıçmasalar bari

Emrah Cekic

Bugünden sonra fakir ama gururlu Küba zengin ama or.spu olacaktır.