Görüş Bildir
Haberler
Obama: 'İran Aldatmaya Kalkışırsa Yakalarız'

Obama: 'İran Aldatmaya Kalkışırsa Yakalarız'

ATKN
17.01.2016 - 22:49

İran'a yönelik yaptırımlarının süreceğini söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, 'Nükleer anlaşma altında İran, nükleer bir bombaya sahip olamayacak. Eğer İran aldatmaya kalkışırsa, yakalarız' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Obama, İran'la nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın uygulanmaya başlanması ve İran'da tutuklu bulunan bazı Amerikalıların serbest bırakılmasına ilişkin Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçti.

Anlaşmada uygulama safhasına geçilmesinden sonra 'uyanık' olmayı sürdüreceklerini belirten Obama, 'Eğer İran aldatmaya kalkışırsa, eğer onlar gizlice nükleer bombaya sahip olamaya çalışırsa, yakalarız' ifadesini kullandı.

İran'ın nükleer bombaya sahip olmasını önlemek için dün önemli bir adım atıldığını hatırlatan Obama, geçtiğimiz günlerde de Basra Körfezi'nde İran tarafından alıkonulan ABD botları meselesinin çok kısa sürede çözüldüğünü anımsattı.

'Yeni yaptırımlar getiriyoruz'

'Yeni yaptırımlar getiriyoruz'

İran'ın insan haklarını ihlal eden eylemlerinden, terörizme verdiği destekten ve balistik füze programından dolayı bu ülkeye yönelik yaptırımlarının süreceğinin altını çizen Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu yaptırımları güçlü bir şekilde uygulamayı sürdüreceğiz. Örneğin İran'ın son dönemdeki balistik füze denemesi uluslararası yükümlülüklerinin bir ihlaliydi. Bunun sonucu olarak da ABD, İran'ın balistik füze programına katkı sundukları için bazı birey ve şirketlere yaptırım getiriyor. Bu konuda uyanık olmayı sürdüreceğiz.'

İran'a bu kez 'füze' yaptırımı

İran'la nükleer anlaşma sonrası bu ülkeye yönelik yaptırımlar kaldırılırken, ABD Hazine Bakanlığı bu kez füze programı nedeniyle 11 İran kuruluş ve şirketine yeni yaptırım açıkladı. Yaptırım uygulanan şirtketler arasında füze programına dahil olan Hüseyin Püreneşeband'in sahibi olduğu Mabrooka şirketler gurubu bulunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım kararının 2015 Aralık ayında alındığını ancak açıklanmasının ertelendiğini belirtti. Reuters'a konuşan bir yetkiliye göre Obama yönetimi  yaptırımların açıklanması için İran'daki Amerikan tutukluların serbest bırakılmasını bekledi. 

İran, 10 Ekim'de İmad balistik füzesini test etmişti. Birleşmiş Milletler'in İran'a uygulanan yaptırımları denetleyen komitesi,  füze denemesinin, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarının ihlâli olduğunu açıklamıştı. 

Sputnik Türkiye ve Al Jazeera Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
14
9
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

gercekdende yakalarlar. nukleer silah yapmak oyle basit merdiven alti atolye isi degil. silah yapmak icin gerekli fisil elementleri uretmek inanilmaz buyuk e... Devamını Gör

Marlboro Light

Türk'ten başka kimseyi sevmem, İran'ı da ama bu ABD'nin dünyanın jandarmalığına soyunması da sinirimi bozuyor, sana ne lan zenci başkan, üretir üretmez sana ... Devamını Gör

fötr kafa

10 yıl sömürdünüz petrolu noldu sıkıldınız mı ıraktan? Şimdi sırada kim var ? Suriye mi ? iran mı ? kerkük ve musul için tampon bölgeye bile izin çıkarmamak... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Türkiye