Görüş Bildir
Haberler
Obama'dan Rusya'ya Uyarı: "Bedel Ödersin"

Obama'dan Rusya'ya Uyarı: "Bedel Ödersin"

Ulaş
01.03.2014 - 13:22 Son Güncelleme: 01.03.2014 - 13:30

Obama'dan Rusya'ya Bedel Ödersin Uyarısı

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Kırım özerk cumhuriyetine asker sokmasına tepki gösterdi. Ukrayna'daki iç karışıklıklar ABD ve Rusya'yı karşı karşıya getirdi. Rusya yanlısı Yanukoviç'in devrilmesinin ardından Moskova, gelişmelere sessiz kalmadı.

Rusya’nın 6 bin ek asker göndermesi üzerine Ukrayna ordusu alarma geçti. 13 Rus uçağının Kırım'a iki bin askeri personel indirdiği öne sürüldü. Ukrayna Devlet Televizyonu ve sosyal medyada, Rus askeri helikopterlerine ait olduğu belirtilen görüntüler de yayınlandı. Ukrayna Savunma Bakanı, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın bölgeye 6 bin ek asker gönderdiğini söyledi. Bu gelişmelerin ardından Ukrayna ordusu alarm durumuna geçti.

Ukrayna'nın geçici devlet başkanı Aleksandr Turçinov, Moskova'yı, Kırım'ı ilhak etmek ve tarafları silahlı çatışmaya kışkırtmakla suçladı. Ukrayna Savunma Bakanı da, silahlı Rus grupların, Ukrayna güçlerine yönelik operasyon düzenleyeceğine dair istihbarat aldıklarını açıkladı. Kırım Başbakanı'ndan ise Moskova'ya bölgedeki barışı sağlama çağrısı geldi. Sivastopol ve Simferopol Havaalanlarının da dünden bu yana arma ve rütbelerini söken Rus askerlerinin kontrolünde olduğu belirtiliyor.

OBAMA'DAN ÇIKIŞ

Ukrayna geçici devlet başkanı Turçinov, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmeyi amaçladığını savundu Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım özerk cumhuriyetine askeri müdahalede bulunması üzerine Obama, sürpriz bir şekilde kameralar karşısına geçti.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya Federasyonu askeri güçlerinin varlığına yönelik haberlerin 'derin kaygı yarattığını' belirterek, 'ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin bedellerinin olacağını teyit etme noktasında uluslararası toplumla birlikte durmaktadır' dedi.

SÜRPRİZ BASIN TOPLANTISI

Obama, Beyaz Saray'da Ukrayna ile ilgili sürpriz basın toplantısı düzenledi. ABD olarak Ukrayna halkının kendi gelecekleri konusunda kendilerinin karar vermeyi hak ettiğine inandıklarını belirten Obama, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçen günlerde yaptığı telefon görüşmesini hatırlattı.

Obama, 'Ukrayna içlerinde, Rusya Federasyonu tarafından yapılan askeri ilerlemelere yönelik haberlerden derin kaygı duyuyoruz. Rusya'nın Ukrayna ile kültürel ve ekonomik bağlar ile Kırım'daki askeri tesisi dahil tarihi ilişkileri bulunuyor. Ancak, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün herhangi bir şekilde ihlali derin istikrarsızlık yaratır ki, bu ne Ukrayna ne Rusya ne de Avrupa'nın çıkarına' dedi.

Milliyet

Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/obama-da...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0