Görüş Bildir
Haberler
Nutella severlerin dikkatine!

Nutella severlerin dikkatine!

Levent Bulut
24.09.2014 - 12:45 Son Güncelleme: 24.09.2014 - 17:40

Nutella severler bu haber size

Nutella’yı bilmeyen yoktur. Çikolata kremi yani halk dilinde sarelle diye tabir ettiğimiz bu harika ürün tadında bir devrim yapılarak Türkiye dahil tüm dünyayı kendine aşık etmiş çocuk yaşlı herkesin bağımlısı olduğu bir marka. Öyle ki bunun farkında olan Nutella üreticileri 5 mayıs’ı “Dünya Nutella Günü” ilan etmiş

    Ancak Nutella severler üzgün.Çünkü ürünün tadı değişecek haberleri özellikle dış basında oldukça geniş yer buluyor. Nedeni ise Türkiye de bu yıl mart ayında yaşanan don ve ardından  hasatın %80 oranında kayba uğraması.

    Nutella’nın Türk fındığıyla adının anılmasının nedenlerinin başında o mükemmel tadın kaynağında ki fındığın TÜRK FINDIĞI olması.

    Fındık fiyatları geçtiğimiz yıllarda kilosu 6 tl civarında seyrederken bu yıl refor seviyelere yükselerek 11 tl’yi gördü.Bu durum dünya fındık borsalarına da yansımış durumda. Bu gelişme de Nutella üreticilerini fındık temini için başka pazarlara yönlendiriyor. Bu da farkı fındık tadı farklı Nutella tadı anlamına geliyor. En azından dünya basınında bu endişelere yer verilmiş durumda.

    İsterseniz biraz Nutella’nın kim olduğundan bahsedelim. Nutella dünyanın en büyük 4.firması olan Ferrero grubunun bir ürünüdür. Ferrero 2. dünya savaşından sonra kurulmuş bir İtalyan firması olup bugün ki cirosu 8 milyar euro civarında. Dünya üzerinde bir çok fabrikası bulunan firma en son Türkiye’nin Manisa ilinde bir fabrika kurma kararı almıştı. 2012 yılında kurulan fabrikanın üreteceği ürünlerden biride nam-ı diyar Nutella’ydı.

    Ferrero neden Türkiye de bir fabrika kurma kararı almış derseniz nedeni Türkiye’nin fındık bahçesi olmasından kaynaklanıyor. Son on yılın rakamları ortalamasına göre Türkiye’nin dünyada ki ihracat payı % 73'lük paya sahip ve üretim miktarı da yıllık 875 bin ton. Toplamda 120 ülkeye fındık ihracatı gerçekleşiyor. Türkiye’nin en büyük alıcıları da %50’lik pay ile Almanya ve İtalya. Sanırım Ferrero da bu fındık pazarı içinde yer alarak hem hammaddeye yakın olmak hem de masraflarını minimize etmek istemiş.

Gelelim Türk fındığı ve Nutella ikilisine ..

    Yaşanan don en çok da çikolata üretiminde fındık kullanan firmaları tedirgin etti. Ancak bu gibi durumlar bu tür firmaları genelde etkilemez çünkü her zaman bu gibi olumsuz durumlara karşı bir B planları vardır. Bunun depolarda acil durumlar için bekletilen fındıklar dahil başka ülkelerin fındıklarına talip olma ya da fıstık ve ceviz gibi diğer kabuklu ürünlere yönelme gibi alternatifleri vardır.

    Gerçi Ferrero bu konuda en avantajlı konumda ki firma. Çünkü 2012’de girdiği Türkiye pazarında ilk olarak Türkiye’nin en büyük fındık üreticisi Oltan Gıda’yı satın almıştı. Oltan Gıda Düzce, Ordu ve Trabzon da birer fındık kırma fabrikasına sahip ve Trabzon Arsin de modern bir entegre tesise sahip bir firmaydı. Ferrero satın aldığı Oltan Gıda üzerinden Türk fındığı üzerinde bazı iyileştirmelerde bulunacağını da duyurmuştu. Zaten kaliteli olan Türk fındığı böylelikle bizim dünya pazarında dev olma rolümüzü her zaman sürdürecektir.

    Ancak bu yıl bahsettiğimiz b planları işleyecek gibi görülüyor. Bunlardan biride mevcut açığı kapatmak için pazara nüfus etmeye çalışan başka ülkeler ki bunlardan biri Amerika Birleşik Devletleri.  Amerika Oregon bölgesi  fındık üreticileri durumdan oldukça memnun görünüyor çünkü bu onlar için bulunmaz bir fırsat.

    Dünya fındık üretimini sayılarla ifade edecek olursak Türkiye’nin %73’lük pay ve yıllık 875 bin ton ile lider olduğunu söylemiştik. Bize en yakın ülke ise %10’luk pay ile İtalya. Amerika ise bu ligde %4’lük bir paya sahip ki buda ortalama 40 bin tonluk bir sayıya denk geliyor.

    Amerika fındık liginde bize rakip olabilir mi sorusuna ise bu yılı kıyas alarak söylüyoruz hasatımız 370 bin ton civarında. Yani rekor seviyelere ulaşan kayba rağmen üretim hacmimiz 370 bin ton. Amerika Birleşik Devletlerinin olağan hasatı ise 40 bin ton. Geri kalan değerlendirmeyi siz Nutella severlere bırakıyoruz.

    Bu konunun dünya basınında geniş yer bulduğundan bahsetmiştik. Nedeni ise Ferrero gurubunun başka ülke fındıkları kullanımına giderek Nutela’nın tadında olması beklenen farklı tad endişesiydi.

    Biz Çikolataport ailesi olarak Nutella ve diğer harika çikolata ürünlerini bizlere sunduğu için Ferrero grubuna teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyoruz

ÇİKOLATAPORT

Kaynak: http://www.cikolataport.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0