Görüş Bildir
Haberler
Not Tutarken Bilgisayar Yerine Neden El Yazısı Kullanmalıyız?

Not Tutarken Bilgisayar Yerine Neden El Yazısı Kullanmalıyız?

ilmissha
30.07.2015 - 14:27 Son Güncelleme: 30.07.2015 - 17:57

Günümüz çağında öğrenci olanlar çok iyi bilir, sınıfa girdiğimiz anda gördüğümüz şey çoğunluğun elindeki ekranlardır. Kısık da olsa, asla bitmeyen tuş sesleri yankılanır kulağınızda. Dijital bir çağda yaşadığımız doğru; hatta laptop olmadan çoğu kişinin ders çalışabileceğini de hayal edemiyorum. Evet laptoplar akademik hayatımız için gerçekten çok faydalı doğruya doğru. Sunumlarınızı ya da evrak işlerini daha kolay hallediyor, sayısız kütüphaneye, online kaynaklara erişip istediğiniz bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

Şöyle bir gerçeği de göz ardı etmeyelim: Elektronik aletleri kullanarak not alanlar, kalem ve kağıt kullananlara göre daha çok not tutabiliyorlar. Ancak Princeton ve Kaliforniya Üniversitelerinden Pam Mueller ve Daniel Oppenheimer'a göre, kağıt kullanarak not alan öğrenciler bilgisayar bağımlılarına göre daha verimli bir öğrenme sürecinden geçiyor.

Bunlar da temel nedenleri:

Kaynak: http://www.lifehack.org/articles/prod...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yazı yazmak zaman alır ve yazdığınızı sindirmek gerekir.

Yazı yazmak zaman alır ve yazdığınızı sindirmek gerekir.

Beynimiz elle ya da klavyede yazı yazarken, iki farklı bilişsel süreç kullanır. Bir grup üniversite öğrencisi üzerinde yapılan bir testte, laptop kullananların anlamını bilmeden ya da yazdığı bilginin önemli olup olmadığına dikkat etmeden, her duyduğunu not aldığı gözlenmiştir. Aslında yapılan sadece duyulan şeyi kopyalamaktır, bu da idrak etmeyi gerektirmez.

Elle not aldığımızda ise hocanın ağzından çıkan her şeyi yazmadığımız bir gerçek. Bu nedenle dinleyip özetliyor ve önemli noktaları kağıda geçiriyoruz. Böylelikle beyin algılama sürecine giriyor ve yazdıklarımız daha kolay aklımızda kalıyor.

Uzun notlar her zaman en iyi notlar değildir.

Uzun notlar her zaman en iyi notlar değildir.

Kağıda döktüğünüz her şeyin, sınava çalışırken işinize yarayacağını düşünebilirsiniz. Hayır yanlış. Kısa notları zamana yayarak çalışmak her zaman daha verimli olacaktır; uzun not tutanların performansı ise daha düşük olacaktır. Oppenheimer'a göre, el yazısı daha etkili sonuç vererek zihnimizde ip uçları bırakıyor:

- Bağlam : Yazma sürecinizi, o anki ruh halinizi ve kendi kafanızda yaptığınız çıkarımları hatırlarsınız.

- İçerik: Bazı bireylerin yazdıklarını özetlemesi gibi.

Test sonuçları karşılaştırıldığında, laptop kullanarak uzun notlar alanların bilgi sorularında biraz daha fazla başarılı olduğu; ancak yorumlamalarda oldukça geride kaldıkları gözlenmiş.

Laptoplar inanılmaz bir şekilde dikkat dağıtıyor.

Laptoplar inanılmaz bir şekilde dikkat dağıtıyor.

Bu biraz saçma gibi gelse de gerçekler oldukça şaşırtıcı. Ortalama olarak öğrenciler, sınıftaki zamanlarının %40'ını mesajlarını cevaplayarak, internette takılarak ya da zaman öldürücü diğer aktivitelerle geçiriyor. Bu araştırmaya göre üniversite özellikle hukuk öğrencileri, aldıkları eğitimden memnun kalmıyor ve dersten kalmaya, kopya çekmeye daha meyilli oluyor. Bir düşünelim, gerçekten de sınıfta zaman geçirmek için mi o kadar para döküyoruz? İkna olmadınız mı? O zaman elle not alırken dikkat edilmesi gereken bu ip uçlarına bir göz atın:

Kısaltarak yazma

Kısaltarak yazma

'Stenografi' gibi birçok yöntemle, uzun kelimeleri bazı harfleri atarak kısaltabilir ya da harfler yerine semboller kullanarak zaman kaybını azaltabilirsiniz. Fotoğrafta 'Teeline' yöntemine kullanan gazeteci gibi, işaretler kullanarak daha hızlı not alabilirsiniz. 

Eğer zor görünüyorsa kendinize özel bir yöntem geliştirin; kelimenin ortasındaki bazı sessiz/sesli harfleri çıkartabilirsiniz örneğin: çev. (çeviren), dr. (doktor), prof. (profesör), ing. (ingilizce), sf. (sıfat), ed. (edebiyat) gibi.

Doğru formatı kullanın.

Doğru formatı kullanın.

Eğer laptoptan el yazısına geçtiyseniz, kendinizi 'word' kullanıyormuş gibi düşünün. Başlıkları büyük yazın, madde başlarına yıldız koyun ya da önemli kısımların altını çizin. Ayrıca satırlar arasında boşluk bırakırsanız, aklınıza gelen bir şeyi eklemek kolaylaşacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Stres topu alın.

Stres topu alın.

Birkaç saatlik yazıdan sonra bir stres topuyla elinizi rahatlatabilirsiniz. Kas ağrılarını önlemek için de elinizi dinlendirmeye özen gösterin.

Cornell metodunu deneyin.

Cornell metodunu deneyin.

Cornell metodu, eski olmasına karşın oldukça etkili bir yöntem. Sağ taraf daha geniş olacak şekilde sayfanızı iki sütuna bölün. Sağ tarafa istediğiniz her şeyi yazıp, sol tarafa önemli noktalar ve kısa ifadeleri ekleyebilirsiniz. Sayfanın sonunda biraz boşluk bırakıp özet geçebilirsiniz. Sınav döneminde konuyu bulmanızda epey işe yarayacaktır.

Solaklar için keçe uçlu kalem

Solaklar için keçe uçlu kalem

Mürekkep lekeleri el yazınızı okunmaz hale getiriyor değil mi? Eğer keçe uçlu kalem kullanırsanız, elinizi sürüklediğinizde çok fazla bulaşmayacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
4
4
3
1
1
0