Görüş Bildir
Haberler
Nostaljiye Yamuk Bakıyoruz: 90'lı Yılların Hiçbirimizin Aklından Çıkmayacak Vahim Olayları

Nostaljiye Yamuk Bakıyoruz: 90'lı Yılların Hiçbirimizin Aklından Çıkmayacak Vahim Olayları

90lı yıllar çoğumuz için güzel tatlara sahiptir. Oyuncakları, yemekleri, kıyafetleri, müzikleri, dizileri hep güzel anları bırakmıştır bizde. Çoğumuz çocuktuk çünkü. Ancak 90'lar bir yanıyla da çok acı, çok trajiktir. Çocuk olduğumuz için hatırlayamıyoruz tabii. Bu yüzden hem 90'ları yaşamayan genç arkadaşlarımıza hem de yaşadığımız olayları çocuk olduğumuz için net hatırlamadığımızdan bize toplumsal hafıza olması açısından bir derleme yaptım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1990:

Çetin Emeç Suikastı

Çetin Emeç Suikastı

90'lar aynı zamanda suikastların ve faili meçhul cinayetlerin yıllarıdır. İlk kurbanlardan biri de gazeteci Çetin Emeç'tir. Aradan neredeyse 28 sene geçmesine rağmen hala faili meçhuldür.

Bahriye Üçok Suikastı

Bahriye Üçok Suikastı

1990 senesi faili maçhul cinayetler senesiydi adeta. Prof. Muammer Aksoy, araştırmacı yazar Turan Dursun ve hem akademisyen hem de politikacı Bahriye Üçok... Bahriye Üçok 6 Ekim'de evine gönderilen bir kitap kolisinin içine yerleştirilen bombayla öldürüldü. PKK üstlendi.

1991:

1. Körfez Savaşı

1. Körfez Savaşı

Bu yıla damgasını vuran kuşkusuz 1. Körfez Savaşı'ydı. Hayatımıza Saddam'ı, Bush'u sokan bu yıl işte. Çocukluğumuzdaki uçaklarımız, füzelerimizin adı Scud füzesiydi ya da Patriot!

Bize olumsuz yansıması ise pek tabii ki ekonomik açıdan ve PKK'nın daha da palazlanması anlamında oldu. '1 koyup 3 alacaktık!' ama zaman bize bu sözün yanlış olduğunu gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1992:

Erzincan depremi

Erzincan depremi

1992 siyasi açıdan diğer yıllara oranla daha sakin geçse de bu sefer de doğal felaketler memleketin peşini bırakmadı :( Erzincan'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde 500 yurttaşımız canını kaybetti ve binlerce kişi maddi, manevi yara aldı!

Zonguldak Kozlu Maden Faciası

Zonguldak Kozlu Maden Faciası

Maden faciaları konusunda 30 sene önce neyse şimdi de oyuz aslında. 200'e yakın işçi kardeşimiz bu patlamada vefat etti.

1992 Cizre Nevruz'u

1992 Cizre Nevruz'u

1992 Nevruz'unda PKK Cizre'de bağımsızlık ilan etti. Şehir savaşına ilk defa yeltenen örgüt ve buna şiddetle karşılık veren ordu... Birçok masum insanın da hayatını kaybettiği olaylarda 40 kişi öldü.

1993

İleride birisi Türkiye Cumhuriyeti'nin yıl yıl tarihini yazdığında 1993'e ayrı başlık açacaktır. Bu kadar fazla olayın, bu kadar fazla cinayetin, bu kadar fazla trajedinin olduğu başka bir yıl daha olamaz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Madımak Katliamı

Madımak Katliamı

Cumhuriyet tarihimizin en acı ve en utanç verici olayı, kuşkusuz Madımak Katliamı'dır. 33 aydın ve 2 otel görevlisinin katledildiği olaylarda; ülke yönetimi ve güvenlik güçleri katliama adeta çanak tuttu. Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Hasret Gültekin gibi güzel insanlar burada hayatını kaybetti.

Bingöl'de 33 Askerimiz PKK Tarafından Katledildi!

Bingöl'de 33 Askerimiz PKK Tarafından Katledildi!

Silahsız 33 er asker sevkiyatı sırasında PKK tarafından pusuya düşürüldü ve kurşuna dizildi. PKK'nın bu çapta ilk eylemiydi, ülke için çok trajik bir gelişmeydi; gazete manşetleri hepimizin hala aklındadır.

Başbağlar Katliamı

Başbağlar Katliamı

PKK'nın en büyük sivil katliamı da bu sene gerçekleşti. 33 yurttaşımız Erzincan Başbağlar'da vahşice katledildi.

Ümraniye Çöplüğü Patlaması

Ümraniye Çöplüğü Patlaması

1993 yılındaki vahim ve saçma olaylardan birisi de Ümraniye Çöplüğü patlamasıdır. Sebebi sıkışan gazlardır, sonucundaysa 39 kişi can vermiştir.

Uğur Mumcu Suikasti

Uğur Mumcu Suikasti

Uğur Mumcu'nun suikasti çoğumuzun çocukluğunda derin izler bırakmıştır. Çünkü nedendir bilinmez çoğumuz bu suikastin sonrasını TV'den canlı canlı izledik. Tüm acı detayları çocuk aklımızdadır. Failiyse hala meçhuldür. Selda Bağcan'ın 'Uğurlar Ölmez' sesiyse hatırlayabilen tüm çocukların kulaklarındadır hala!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Turgut Özal'ın Ölümü

Turgut Özal'ın Ölümü

Bu yıl içinde dönemin Cumhurbaşkanı ve yaklaşık 15 senedir ülkenin siyasetine damga vuran Turgut Özal da vefat etmiştir. Ölümüyle ilgili birçok teori vardır. Bu kadar teori olmasının sebebiyse yakın bir zamanda kendisine suikast girişiminde bulunulmasıdır. Hatta parmağından vurulmuştur.

Eşref Bitlis'in Ölümü (Suikastı)

Eşref Bitlis'in Ölümü (Suikastı)

Dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in uçak kazasında hayatını kaybetmesi çok ses getirmişti. Çok sonradan suikast olduğu neredeyse kanıtlandı; ama kimin yaptığı tabii ki bilinmiyor.

Turgut Özal'ın başdanışmanı Adnan Kahveci de aynı yıl içinde öldürülmüştür.

Turgut Özal'ın başdanışmanı Adnan Kahveci de aynı yıl içinde öldürülmüştür.

İSKİ Skandalı

İSKİ Skandalı

Dönemin İstanbul belediye ve yöneticilerinin işin içine karıştığı bir skandal. Başroller Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen ve İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel'dir. Olayın patlak vermesi açısından da ilginçtir: Göknel'in eşi Nurdan Erbuğ kocası tarafından aldatılmıştır ve bunu hazmedemediğinden tüm rüşvet ağını ortaya çıkarır. Olay SHP'yi siyaset sahnesinden silmesinin yanında Recep Tayyip Erdoğanı da ortaya çıkarması bakımından ülkenin dönüm noktalarından biridir.

1994:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mafya Cinayetleri

Mafya Cinayetleri

Ülkede bu kadar karışıklık yetmezmiş gibi bir de başımıza mafya infazları çıkmıştı. Bermuda Şeytan üçgeni olarak da bilinen Sapanca-Adapazarı-Düzce arasındaki ölüm üçgeninde mafya birçok infaz gerçekleştirdi. Behçet Cantürk, Savaş Buldan bunlardan birkaçı. Aynı üçgende Jitem'le bağları bulunduğu iddia edilen Binbaşı Cem Ersever'in de cesedi bulunmuştur. Hatta bu olaylar silsilesi Kurtlar Vadisi'nin ilk sezonunda işlenmişti. Olayın en büyük tanıklarından birisi de gazeteci yazar Soner Yalçın'dır. Bununla ilgili Binbaşı Ersever'in İtirafları ve Behçet Cantürk'ün Anıları adlı iki kitabı vardır. Kısaca mafya hesaplaşmalarının ve beyaz torosların senesi oldu 1994. Bizi yavaş yavaş Susurluk'a ve 28 Şubat'a sürüklediler...

Civangate Skandalı

Civangate Skandalı

Siyaset, bürokrasi, iş dünyası ve mafyanın bu kadar iç içe olduğu ilk defa bu skandalla öğrendik. Emlak Bankası Genel Müdürü Engin Civan ve müteahhit Selim Edes arasında rüşvet konusunda anlaşmazlık doğar. Olay, Alaattin Çakıcı'ya bildirilir ve o da Engin Civan'ı vurdurur. Daha sonra olayın içinde dönemin siyasetinde bir ağırlığı olan Özal'ların olduğu ortaya çıkar. Bu olayda akılda en çok kalan sözse 'Rüşvetin belgesi mi olur pezevenk'tir...

DEP Olayları: Yemin Krizi / DEP'in Kapatılması

DEP Olayları: Yemin Krizi / DEP'in Kapatılması

Olay, milletvekili yeminleri sırasında Leyla Zana'nın Kürtçe yemin etmesiyle patlak verdi. Leyla Zana, Hatip Dicle, Sırrı Sakık, Ahmet Türk tutuklanarak DMG'ye sevk edildi. DEP kapatıldı. Ama bunun en büyük yansıması Kürt siyasetinin sosyal demokrat çizgiden ayrılıp radikalleşmesi ve PKK'ya yakınlaşması oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
156
58
19
15
12
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Neutrino

"1992 Nevruz'unda PKK Cizre'de bağımsızlık ilan etti. Şehir savaşına ilk defa yeltenen örgüt ve buna ŞİDDETLE karşılık veren ordu...." Kafan mi iyi editö... Devamını Gör

B. Barnes

MEMLEKETİN BU KADAR VAHŞİ KAYNAMASININ SEBEBŞ BELLİ. GEÇMİŞ NORMAL DEĞİL Kİ GELECEK NORMAL OLSUN. HALA EŞKIYA HALA MAFYA HALA PEZEVENKLER HALA RÜŞVET YİYENLE... Devamını Gör

Volkan Gülümser

30 yıl geçmiş ama ülkede değişen birşey yok...