Görüş Bildir
Haberler
Nisan Doğan Yazio: Influencerlar ve Influencer Olmak İsteyenlerin Uyması Gereken Yasal Düzenlemeler Neler?

etiket Nisan Doğan Yazio: Influencerlar ve Influencer Olmak İsteyenlerin Uyması Gereken Yasal Düzenlemeler Neler?

Nisan Doğan
11.06.2021 - 01:55 Son Güncelleme: 11.06.2021 - 12:33

Kanalıma koş geldiniz.”, “Linki veriyorum, sayfayı yukarıya kaydırın.” 10.000 küsur takipçili hesaplar tarafından sıkça kurulan cümleler. Kimisi milyonluk araba, ev linki; kimisi sahte diyet çayı linki veriyor ancak bir şekilde o linkler veriliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ha tabi magazin sayfalarında sürekli duyduğumuz “6 milyon takipçili bilmem kim ünlüsü post başına 25.000 $ aldı.” var.

Ha tabi magazin sayfalarında sürekli duyduğumuz “6 milyon takipçili bilmem kim ünlüsü post başına 25.000 $ aldı.” var.

Şu ekonomide çok efsane para. Rakamlar böyle olunca haliyle mikrosu makrosu derken her gün yeni bir influencer yetişiyor ülkemizde. Ülkedeki tarım alanlarının darlığını düşünecek olursak influencer yetiştirme alanlarımızın daha geniş olduğunu kabul edebiliriz.

Böyle bir ekonominin hukuken düzenlenmemesi düşünülemezdi. Ki sadece ekonomi değil aynı zamanda da önerilen ürünlerin güvenliği ve tüketicinin korunması açısından da hukuki düzenlemeye ihtiyaç vardı.

Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz Nedir ve Ne Getirir?

Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz Nedir ve Ne Getirir?

Sosyal Medya Etkileyicileri namı diğer influencerlar tarafından yapılan ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin bir kılavuz yayınlandı.

Influencerların yaptıkları reklam paylaşımlarının açık, anlaşılır ve ayırt edilebilir olması zorunlu hale getirildi.

#İşbirliği Ne Anlama Geliyor?

Son dönemde takip ettiğiniz kişilerin postlarında hep bir #işbirliği yazısını fark etmişsinizdir. Sebebi tamamen kanuni. Influencerların reklam yaptıkları paylaşımlarında mutlaka bu paylaşımın “ticari reklam” olduğunu açık şekilde belirtmeleri gerekir.

Öyle araya dereye yazarak değil, net ve kolayca fark edilebilir şekilde ister hashtag işbirliği ister hashtag reklam yazmak zorundalar.

Influencerların Uyması Gereken Diğer Zorunluluklar Neler?

Malum pandemi döneminde Covid-19 a iyi gelen çayların reklamını yapanlar vardı.

Denemediğinin Reklamını Yapma!!!

Öyle mucizevi bir çay ki ilaç devlerinin yapamadığını yapıyor. Yeni düzenleme ile influencerlar deneyimlerinin bulunmadığı mal ve hizmetlere ilişkin tavsiyede bulunamayacak veya bu yönde bir algı yaratamayacaklar. Özellikle sağlık gibi hassas bir konuda bilimsel dayanağı olmayan  ürün ve hizmetler ile ilgili iddialarda bulunamayacaklar.

Doktor, Diş hekimi, Sağlık Kuruluşlarının Mal ve Hizmetlerine Yönlendirme Yapılamaz

Doktor, diş hekimi, sağlık kuruluşlarının mal ve hizmetlerine yönlendirme yapılması yasaklanmıştır. Bu mal ve hizmetlerin tanıtımı da yapılamayacak.

No Filter Yes Sunshine Tarih Oluyor

Malum kimse filtre kullanmaz, kimse kol-bacak inceltmek için dağı taşı yamultmaz. Hepsi sadece doğru açı ve güneş ışığıdır. Hele ürünlerin rengi her zaman canlı her zaman parlaktır. Asla filtre kullanılmaz. İdeal bir dünyada böyle olabilirdi. Ancak gerçek dünyaya geldiğimizde yeni düzenleme ile birlikte influencerlar eğer filtre kullandı ise bunu açıkça belirtecek. #yesfilternoyalan

Hediye Olarak Gelen Ürünleri Satın Almış Gibi Yapma

Malum influencerların gücünden faydalanmak isteyen birçok satıcı ürünlerini influencerlara hediye olarak göndererek tanıtmak istiyor. Hediyeyi alan influencerlar bu ürünlerin hediye olduğunu açıkça belirtecek ve kendisi satın almış gibi bir algı oluşturamayacak.

Paylaşımlarda #reklam, #sponsor, #işbirliği, #hediyeolarakalındı İbarelerine Yer Ver.

Sosyal medya platformlarında yapılan mal veya hizmet tanıtıcı paylaşımlarda bu hashtaglerden en az birini kullanarak reklam yaptığını açıkça belirtecek.

Daha Fazlasını Okuduğunda Reklam ile Karşılaşacağını Tüketiciye Önceden Söyle

Influencerlar paylaşımlarında tüketiciyi “daha fazla oku” sekmesine tıklatmak zorunda olmadan;

1. Videonun reklam niteliğinde olduğunu,

2. Reklam verenlerin isim ve unvanı,

3. Kendilerinin bu hizmet karşılığı ücret/hediye aldıkları bilgisini paylaşmak zorundadır.

Mesela video paylaşımında “Bu video X markası ile ücretli iş birliği ile yapılmaktadır.” Ve bunun gibi ifadeler kullanılmalıdır.

Sosyal Medyanın Gücünü Kötüye Kullanma

Kılavuz içerisinde yer alan her bir madde sosyal medyada karşılaştığımız bir problemi adresliyor. Sosyal medya aracılığı ile algıların bu kadar kolay yönetilebildiği bir dönemde bu yönde bir düzenlemenin getirilmesi oldukça yerinde. Etik olarak da insanları etkileme gücünü elinde bulunduran kişilerin tüketiciyi aldatacak, yanlış yönlendirecek paylaşımlarda bulunması kabul edilemez. #dürüstinfluencer #mutlutüketici

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Caner Bey

Sen ne kadar Influencer olsan da hep gelip götüne bakıyorlar. Acı ama gerçek.