Görüş Bildir
Haberler
Nihat Kazanhan Davası: 'Amirlerimizin Talimatıyla Delilleri Gizledik'

Nihat Kazanhan Davası: 'Amirlerimizin Talimatıyla Delilleri Gizledik'

ATKN
08.05.2015 - 15:11 Son Güncelleme: 08.05.2015 - 15:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cizre’de 14 Ocak’ta, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı öldürmekle suçlanan polislerin yargılanmasına dün görülmeye başlanan duruşmanın ardından bugünkü duruşma ile devam edildi. Tutuksuz yargılanan polis H.V.'nin  'olayla ilgili delilleri amirlerinin isteğiyle gizlediklerini' söylemesi duruşmaya damgasını vurdu.  Duruşmada sanık polis M.N.G.'nin tutukluluğunun devamına karar verilirken tutuksuz sanıkların tutuklanması talebi ise reddedildi. Dava 2 Temmuz tarihine ertelendi.

Polis M.N.G.’ye ‘olası kastla adam öldürmek’ten, bir amir ve üç özel harekatçıya ise ‘suçu bildirmemek’ten açılan davanın bugünkü duruşmasında polis ifadeleri alındı.

Evrensel'den Beyar Özalp'in haberine göre bugün görülen davada, tutuksuz sanıklardan polis H.V.'nin ifadesi alınırken diğer tutuksuz sanıklar salondan çıkarıldı. İfade alınmadan önce konuşan Mahkeme Başkanı, baroların SEGBİS'i (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi)  eleştiren bir basın açıklaması yaptığını, SEGBİS'te yaşanan sorunları Adalet Bakanlığı yetkililerine ilettiğini, sorunun çözülmemesi halinde Bakanlığın adının kötüye çıkacağı uyarısında bulunduğunu belirtti.

12 yaşındaki Nihat Kazanhan, 14 Ocak'ta Cizre'de başından vurularak öldürülmüştü.

İfade veren tutuksuz sanık H.V, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek ek ifadesinde anlattığı gibi, çocukların ilk olarak kendilerine şakayla taş attığını ancak daha sonra olayı ciddiye alarak taş atmaya devam ettiklerini söyledi. H.V. şöyle devam etti: 'Biz de unsur amirimizin emriyle birer gaz attık. Amirimiz ikinci kez gaz atmamızı istedi. İkinci gazı ben atmadım ancak tutuklu sanık M.N.G., aracın içinde olan bana ait silahı alıp hedef gözetmeksizin çocuklara doğru ateş açtı. Bu esnada askeri araçlar da bölgeden geçiyordu ve o araçlardan da çocuklara gaz atıldı. Daha sonra bir çocuğun yere düşüp hastaneye götürüldüğünü gördük. 

Olay esnasında hiçbir şekilde yüzümü kapatmadım ve yürüyerek askeri karakola döndüm. Tutuklu sanık M.N.G. benden sonra geldi ve bazı gaz fişeklerini karakol bahçesindeki taşın altına sakladı. Daha sonra, unsur amirimizin aramasıyla 3 komiserimiz karakola geldi. Amirimiz olayı anlattı ve dinlenmek için tank taburuna döndük. Orada unsur amirimiz olayla ilgili görüntülerin olduğunu söyledi. 

‘Amirimiz “sorun yok' dedi

Perşembe günü karakola gittik. Karakolda unsur amirimiz rütbelilerle birlikte bir odaya girip görüntüleri izledi. Odadan çıktıktan sonra, görüntülerin sorun teşkil etmediğini ve olayın kapanacağını söyledi. Bizlere daha sonra araç içindeki görüntülerin de olduğunu ve bunların cumhuriyet başsavcılığına iletildiğini söyledi. Tutuklu sanık M.N.G. herhangi bir sorun olması halinde tüm gerçekleri anlatacağını ifade etti.'

Vurulma anı görüntüleri ortaya çıkmıştı

‘Yalan tutanak tutuldu’

İfadesine devam eden H.V., tüm emirleri amirlerinden aldıklarını, amirlerin talimatıyla delilleri de gizlediklerini söyledi. H.V., “Emirleri amirlerimizden aldığımız için tüm delilleri gizledik. Ben silahımdaki fişekleri eksik vermiştim. Herhangi bir tutanak da imzalamadım. Daha sonra bu durumu amirlerime söylediğimde, ‘Sen merak etme, biz senin yerine tutanak tutup imzaladık’ dediler. Ve o tutanağa göre silahımdaki fişekler tamdı. Amirlerimiz tüm bunlardan dolayı herhangi bir sorun yaşamayacağımızı söylemişti” dedi.

Olayın ardından tutuklu sanık M.N.G’nin ‘bir sorun olursa ben suçu kabulleneceğim’ dediğini ancak daha sonra konuşmadığını belirten H.V. “Ben de bu yüzden ilk ifademi değiştirerek o gün olanları anlattım” dedi.

Nihat'ın hayatını kaybetmesinin ardından ilk olarak H.V. tutuklanmış, daha sonra verdiği ifadede M.N.G’nin Nihat Kazanhan’ı vurduğunu anlatınca tahliye edilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0