Görüş Bildir
Haberler
New York Times: 'Erdoğan Paralel Evrende Yaşayan Otoriter Bir Lider'

New York Times: 'Erdoğan Paralel Evrende Yaşayan Otoriter Bir Lider'

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’nin saygın gazetelerinden The New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘paralel evrende yaşayan otoriter bir lider’ diye niteledi.

Gazetenin bugünkü başyazısında, hükümetin ifade özgürlüğünü baskı altına almaya yönelik çabalarının Türkiye demokrasisinin altını oyduğu belirtilerek, “Erdoğan’ın paranoyakça zorbalığı son derece tedirgin edici” ifadesi kullanıldı.

Başyazı şu ifadelerle başladı: “ Erdoğan 14 Aralık’ta çok sayıda gazeteci, senarist ve tv yapımcısının tutuklanmasının, iktidarı ele geçirmeyi amaçlayan bir ‘paralel devlet’in ajanlarını ortadan kaldırmak için gerekli olduğunu söylüyor. Ne var ki Erdoğan’ın eleştiri ve muhalefeti boğmaya yönelik çabaları paralel evrende yaşayan otoriter bir lidere işaret ediyor. Bu öyle bir evren ki bir demokrasi, NATO müttefiki ve AB üye adayı olmak, ifade özgürlüğünü boğmak ve hukukun üstünlüğünü rafa kaldırmakla bağdaşabiliyor.”

Tutuklanan gazetecilerin çoğunun, Erdoğan’ın siyasi rakibi Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Zaman Gazetesi ve Samanyolu Yayın Grubu’nda çalıştığına da dikkat çekildi.

Erdoğan hükümetinin geçen eylül ayında AB üyeliği yolunda yeni bir strateji açıkladığı hatırlatıldıktan sonra, AB’nin son tutuklamaları ‘demokrasinin temel ilkesi medya özgürlüğüyla bağdaşmaz’ bulup’ eleştirmesi üzerine Erdoğan’ın AB’ye kendi işine baksın diye çıkıştığı da kaydedildi.

Başyazıda, daha önce de Orhan Pamuk ve Elif Şafak gibi romancıların AKP’yi gözden düşürmeyi amaç edinmiş gizemli bir ‘uluslarararası edebiyat lobisi’ nin kuklaları olmakla suçlandığı, yazarların Batı tarafından Erdoğan ve partisine iftira atmak için kulanılan ‘projeler’ olarak yaftalanıp sosyal medyada karalama kampanyalarının hedefi haline getirildiği hatırlatıldı.

Hükümeti sarsan yolsuzluk skandalına karşı önlem olarak internet özgürlüğünü ciddi biçimde kısıtlayan, yargı bağımsızlığını kısıtlayan yeni yasaların da es geçilmediği başyazıda, son tutuklamaların, geçen yıl ortaya çıkan ifşaatların yeniden gündeme gelmesini önlemek amacıyla 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun yıldönümüne denk getirildiği izleniminin doğduğu belirtildi.

Başyazı şöyle noktalandı: “ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paranoyakça zorbalığı son derece tedirgin edici. Hükümetinin, ifade özgürlüğünü boğmak, edebiyatçıları karalamak ve yargıyı etkisiz hale getirmek için yürüttüğü engel tanımaz çabaları, Türkiye’nin demokrasisini tahrip ediyor.

Türkiye gelecek yıl G20’nin dönem başkanlığını üstlenecek. Erdoğan’ın hükümeti, bunu, Türkiye’nin uluslararası saygınlığını artırmak için kullanmayı umuyor. Oysa kendisinin demokratik haklara saldırıları tam tersi bir amaca hizmet ediyor.

  • Diken

The New York Times'da yer alan metnin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz...

Kaynak: http://www.diken.com.tr/new-york-time...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0