Görüş Bildir
Haberler
Neanderthaller Giysileri Yüzünden mi Yok Oldu?

Neanderthaller Giysileri Yüzünden mi Yok Oldu?

Batuhan
16.08.2016 - 12:37 Son Güncelleme: 16.08.2016 - 22:28

Kanadalı bir araştırmacı grubu, Neanderthallerin kürk astarlı parka dikemedikleri için soğuk havalardan korunamadığını ve bu yüzden yeryüzünden yok olmuş olabileceklerini öne sürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Neanderthallerin soyunun tükenmesine neyin sebep olduğu hala gizemini koruyor. Bazı antropologlar Neanderthallerin ilk Homo Sapiensler ile girdiği rekabet sonucunda yenilgiye uğrayıp yeryüzünden yok olduğu görüşünü savunurken bazı araştırmacılar Neanderthallerin değişen iklim koşullarına uyum sağlayamadığı için yeryüzünden yok olduklarını öne sürüyor. Kanadalı bir grup araştırmacı, Neanderthallerin soyunun tükenmesi ile giydikleri kıyafetlerin arasında bir bağ olduğunu iddia ettikleri bir çalışma yayınladı. Journal of Anthropological Archaeology dergisinde yayınlanan çalışmada Neanderthallerin insanlar gibi dikiş dikemediği için yalnızca pelerin taktıklarını bu sebeple de soğuk hava koşullarından kaynaklanan hastalıklara yenik düşüp yeryüzünden silinmiş olabilecekleri belirtiliyor.

"Neanderthaller kendilerini soğuktan koruyacak kıyafetler dikemedikleri için donma ve soğuğa bağlı diğer hastalıklara yenik düşmüş olabilirler"

"Neanderthaller kendilerini soğuktan koruyacak kıyafetler dikemedikleri için donma ve soğuğa bağlı diğer hastalıklara yenik düşmüş olabilirler"
"Neanderthaller kendilerini soğuktan koruyacak kıyafetler dikemedikleri için donma ve soğuğa bağlı diğer hastalıklara yenik düşmüş olabilirler"

Simon Fraser Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, Neanderthallerin ve ilk insanların kamp ateşlerinin etrafında bulunan hayvan kalıntıları ile ilgili bilgiler içeren veri tabanları üzerinde çalışmaya koyuldu. Araştırmalar sonucunda, insanların yaktığı kamp ateşlerinin etrafından birden fazla kürklü hayvan çeşidine, özellikle de bugün hala soğuk havada yaşayan insanların kürkünden faydalandığı porsuk izine ulaştılar.

Bir başka araştırmacı grubu da insanların (Neanderthallerin değil) yaktığı ateşin etrafında dikiş için gerekli araç gereç kalıntılarına ulaştı. Bu araç gereçler Neanderthallerin kamp ateşi yaktığı yerlerde yoktu. Buradan yola çıkan bilim insanları Neanderthallerin Homo Sapiensler gibi kendilerini soğuktan koruyacak kıyafetler dikemediklerini bu sebeple de hipotermi (vücutta ısı kaybı), donma ve soğuğa bağlı diğer hastalıklara yenik düşmüş olabileceklerini iddia etti.

Neanderthaller ile ilgili çözülmesi gereken çok fazla gizem var

Neanderthaller ile ilgili çözülmesi gereken çok fazla gizem var
İçeriğin Devamı Aşağıda

Buna sebep olarak Neanderthallerin kendilerini ısıtacak giysiler yapmaya yetecek zekâya sahip olmadıkları ya da kültürlerinde iklim değiştikçe giysi değiştirmelerini engelleyen bir gelenek olduğu öne sürüldü. Bazı araştırmacılar ise, insanların daha uzaklara ve geniş bir alana yayıldıklarını, bu yüzden farklı çevrelere daha kolay adapte olabildiklerini savunuyor.

Kanadalı araştırmacılar yaptıkları çalışmanın yalnızca veri tabanında bulunan ya da bulunmayan hayvan kalıntılarından yola çıkılarak yapıldığını ve bu sebeple kesin bir kaide içermediğini, henüz Neanderthaller ile ilgili çözülmesi gereken çok fazla gizem olduğunu belirtti. Yine de, insanların ve Neanderthallerin yaşadığı kamplar arasındaki farklılıkların Neanderthallerin yok olmasıyla ilgili gizemi çözmede yardımcı olacağı düşünülüyor.

Aktüel Arkeoloji

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
158
47
29
21
14
12
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
collateral

güldürmeyin insanı.. neandertellar insan ırkıdır, bizden tek farkları iri yapıda olmalarıdır. Gemicilikle, dikişler, çömlek çanakla uğraşan, nota bilen bir t... Devamını Gör

feyk

salla gitsin. ne guzel. asya ve avrupadaki modern insanda %1-3 arasi neanderthal geni vardir ama aslanla kaplanin ve hatta leoparin bile ciflesmesinden yavru... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Peki ya ''Neanderthaller'' yok olmadiysa? Mesela daha farkli bir formda yasamayi bulduysa? Butun din kitaplari insan harici bir varliktan daha bahseder. Hatt... Devamını Gör

Urgunta Biotar

Din kitaplarını okumuş birisi olarak (Hatta Erzurumlu Hakkı Efendinin "Marifetname" isimli aşırı fantastik kitabı da dahil) maalesef yaratılış felsefesi ile ... Devamını Gör

feyk

neanderthal ve atalari proto neanderthaller nerdiyse 600bin yila yakin sure avrasyada kesintisiz varliklarini surdurmeyi basarabilmis. modern insanin sadece ... Devamını Gör