Görüş Bildir
Haberler
National Geographic Dergisindeki Fotoğrafla Ünlenen 'Afgan Kızı' Tutuklandı

etiket National Geographic Dergisindeki Fotoğrafla Ünlenen 'Afgan Kızı' Tutuklandı

Ulaş
26.10.2016 - 20:44

National Geographic dergisinde 1985'te yayımlanan kapak fotoğrafıyla, Afganistan'ın simgesi olan ve dünya genelinde ün kazanan 'Afgan kızı' Pakistan'ın Peşaver kentinde tutuklandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Telegraph

1984 yılında Amerikalı fotoğrafçı Steve McCurry'nin çektiği fotoğrafın National Geographic'in kapağında yer almasıyla dünya çapında ün kazanan 'Afgan Kızı' Şerbet Gula'nın Peşaver kentinde tutuklandığı bildirildi. Polis, Gula'nın tutuklandığını doğruladı.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre; polis, Gula'nın salı akşamından bu yana sahte kimlik bulundurmaktan gözaltında olduğu açıkladı. Pakistan hukukuna göre ülkede sahte kimlikle yaşadığı gerekçesiyle Şerbet Gula'nın 7 ilâ 14 yıl hapis ve 5 bin dolar para cezasına çarptırılması ve Afganistan'a sınır dışı edilmesi gündeme gelebilecek.

Fotoğraf çekildiği yıl Gula 12 yaşındaydı

Fotoğraf çekildiği yıl Gula 12 yaşındaydı

Amerikalı fotoğrafçı Steve McCurry, Peşaver kenti yakınlarındaki mülteci kampında Gula'nın fotoğrafını çekmişti. Fotoğrafı çekildiği sırada yaklaşık 12 yaşında olan Gula'nın keskin yeşil gözleri, anlamlı bakışları ve yüzündeki ifade, fotoğrafı dünyanın en ünlü fotoğraflarından biri haline getirdi. 1985 yılının haziran ayında derginin kapağında 'Afgan Kızı' başlığıyla yer alan fotoğraf Afganistan Savaşı sırasında Afgan halkının içinde bulunduğu koşulların ve çektiği acıların sembolü haline geldi.

Steve McCurry, 2002 yılının ocak ayında National Geographic ekibiyle Gula'ya ulaşabilmek için yeniden Afganistan'a gitti ve Gula'yı yeniden fotoğraflamayı başardı

Steve McCurry, 2002 yılının ocak ayında National Geographic ekibiyle Gula'ya ulaşabilmek için yeniden Afganistan'a gitti ve Gula'yı yeniden fotoğraflamayı başardı
İçeriğin Devamı Aşağıda

1979 yılında Sovyet Kızıl Ordusu tarafından işgal edilen Afganistan'da aşırı dinci grupların öncülüğünde bir direniş hareketi başgöstermişti. Sovyet Ordusu ise buna kapsamlı bombardımanlarla karşılık vermişti. Milyonlarca Afgan savaş nedeniyle ülkeden kaçmak zorunda kalmış, çoğu komşu ülke Pakistan'a sığınmıştı. Kısa bir süre öncesine kadar Pakistan'da 2,5 milyon dolayında Afgan yaşıyordu. Ancak Birleşmiş Milletler raporları, Pakistan'daki Afganlar için durumun zorlaştığını, birçoğunun güvenlik güçlerinin kovuşturma ve baskısı ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Sanatçı Steve McCurry'nin diğer çalışmalarını görmek isteyenler fotoğrafa tıklayabilir 👇🏽

Sanatçı Steve McCurry'nin diğer çalışmalarını görmek isteyenler fotoğrafa tıklayabilir 👇🏽
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
315
169
49
31
27
22
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sensizsinema

Bizde tecavüzün cezası o kadar değil

miss_prop

Hele tekmenin hic cezası yok. :(

Ewok The Hutt

Haberi görünce ilk aklıma gelen, verdiği poz için tutuklandığıydı. Ne bileyim Afganistan orası, "Kadın resmedilmesi günahtı" falandı filandı diye düşündüm. Ö... Devamını Gör

belmaen1

valla başta bende öyle düşündüm. =(

Ken Adams

Bu kızın ürkütücü gözüktüğünü düşünen tek ben miyim?