Görüş Bildir
Haberler
NASA'ya Göre Bir Zamanların Mavi Gezegeni: Mars

NASA'ya Göre Bir Zamanların Mavi Gezegeni: Mars

ebru arslan
19.04.2015 - 16:27 Son Güncelleme: 12.05.2015 - 13:16

Fakat bu kadar sıvı nereye gitti ?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nasa bilimadamlarına göre, Mars milyarlarca yıl evvel nasıl görünüyordu?

Mars'ın bol yağışlı bir topografiye sahip olduğunun kanıtları hep var olmuştur, fakat yeni bir araştırma Kızıl Gezegende, bizim Arktik Okyanusu'ndan daha fazla su olabileceğini akla getiriyor.

Bilim dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre; bilimadamları 4.5 milyar yıl önce Mars'ın yüzeyini kaplayacak kadar su olduğunu tahmin ediyor.

Mars'ın bugünkü görüntüsüne bağlı olarak, eski okyanusun ilk yeri onun %20 sini kaplayan Kuzey Vadisi'ni çökertmiştir.

6 yıllık süre boyunca, Nasa araştırmacıları Şili ve Havai'de 3 devasa teleskop kullanarak Mars'ın ince atmosferindeki su moleküllerinin mevsimlere göre değişim oranlarını karşılaştırdılar.

H2O alışık olduğunuz gibi 2 hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşur. HDO ise, hidrojen atomunun kendisinden daha ağır izotopu döteryum ile yerdeğiştirmesi ile oluşur.

Ağırlığından ötürü dötere olan su normalinden farklı davranır. Space.com 'un açıklamasına göre H2O'daki hidrojen kolayca buharlaşıp yokolurken döteryum kalır.

Mars'ın buz kutuplarında çok fazla miktarda döteryum bulundu- araştırmacılar gezegenin çok önceden nemli ve yaşamaya elverişli olabileceğinin belirtisi olacak miktarda fazla suyu kaybetmiş olabileceğinden şüpheleniyor.

Peki bütün bu su nereye gitti? Bilimadamları  Mars'ın atmosferinin milyarlarca yıl boyunca aşındığını tahmin ediyor, kendi sıvı formu içinde suyu tumasına yarayacak ısı ve basıncı kaybetmiş.

Okyanus durmadan çekilmiş ve yoğunlaşmış, ve bugün hala görülebilen %13 lük kısmı buz kalıplarının içinde varlığını sürdürmektedir.

Eski okyanus hakkında daha fazla bilgiye NASA'nın bu vidyosundan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
4
4
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın