Görüş Bildir
Haberler
NASA Güneş Sistemi Dışında Bir ''Süper Dünya'' Gezegeni Buldu.

NASA Güneş Sistemi Dışında Bir ''Süper Dünya'' Gezegeni Buldu.

Spitzer Teleskobu ile keşfedilen yeni gezegen adeta bir alev topu. Lavlar ve magmalar ile kaplı olan gezegenin yüzey sıcaklığı ise muazzam.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA),Spitzer Teleskobu ile Güneş Sistemi'nin dışındaki gezegenleri araştırmaya ve bu gezegenler hakkında veri toplaya devam ediyor. 

Gezegenlerin yüzey sıcaklık haritasını ve jeolojik özelliklerini saptayabilen Spitzer Teleskobunun yeni keşfettiği gezegen hakkında ise uzayın derinliklerinde bir ''cehennem'' dersek yanlış olmaz.

Dünyadan 40 ışık yılı uzaklıkta, Güneş Sistemi'nin dışında bulunan gezegen, boyut olarak da Dünya'dan yaklaşık iki kat büyük olması sebebi ile ''süper dünya'' sınıflandırmasına girmekte.

''55 Cancri e'' adı verilen gezegenin yüzey sıcaklığı gündüzleri 2426 dereceye ulaşırken gece ise bu sıcaklık 1126 dereceye ''düşüyor''. Aslında bu gezegen bilim insanları açısından yeni bir gezegen değil. Zira ''55 Cancri e'', 2004 tarihinde keşfedilmiş ve o dönemler bu yana gezegene yönelik pek çok araştırma yapılmıştı.

Muazzam bir yüzey sıcaklığı olan gezegenin lav akıntıları ve magma gölleri ile kaplı olduğu söylenmekte.''55 Cancri e'' bu denli sıcak olmasınındaki sebep ise gezegenin içinde bulunduğu galaksideki merkez yıldıza ciddi derecede yakın olması. Üstelik bir yılını sadece 18 saat gibi bir sürede tamamlayan gezegenin bu süreç içinde yıldıza bakan yüzeyi de değişmiyor. Yani 55 Cancri e'yi mangalda sürekli tek tarafı pişen bir et olarak da düşünebilirsiniz.

Ekim 2018 tarihinde fırlatılacak James Webb Uzay Teleskobu ile gezegenin doğası hakkında daha detaylı bilgilere ulaşılması bekleniyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın